Παλαιστίνη: Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινά πυρά στις διαδηλώσεις της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας

Κοινοποίηση:
A wounded Palestinian is evacuated during clashes with Israeli troops at a protest against U.S. President Donald Trump's decision to recognize Jerusalem as the capital of Israel, near the border with Israel in the east of Gaza City December 15, 2017. REUTERS/Mohammed Salem

Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους στις διαδηλώσεις της Παρασκευής κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα και νοσοκομειακών πηγών.

Τα θύματα είναι ένας έφηβος ηλικίας 16 ετών, ο Μοχάμεντ αλ Τζαχζούχ που «δέχτηκε πυρά στο λαιμό από ισραηλινούς στρατιώτες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ αλ-Κούντς.

Ο 28χρονος Αμπντελαζίζ Αμπού Σαρία πυροβολήθηκε στην κοιλιά ανατολικά της πόλης της Γάζας και πέθανε στο νοσοκομείο, τόνισε αξιωματούχος από το νοσοκομείο της Αλ Σίφα.

Ο Μαχέρ Γιασίνε, 40 ετών, πέθανε από ισραηλινά πυρά κοντά στο Ελ Μπουρείζ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε ο αλ-Κούντς.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι περίπου 8.000 Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των συνόρων, έκαψαν λάστιχα και σε μια περίσταση εκτόξευσαν εμπρηστικό μηχανισμό ενάντια των στρατιωτών, δίχως αυτός να περάσει στην ισραηλινή επικράτεια. Ο στρατός, για ακόμη μια φορά, υποστήριξε ότι άνοιξε πυρά βάσει των κανόνων εμπλοκής.

Περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι ακόμη τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι και τέσσερα μέλη ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπου του παλαιστινιακού υπουργείου.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον 238 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις 30 Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις κατά μήκος του ισραηλινού φράχτη εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει το Ισραήλ εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια σε βάρος του παλαιστινιακού θύλακα. Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις αυτών των μηνών.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν επίσης το δικαίωμα επιστροφής στη γη τους από την οποία εκδιώχθηκαν με τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: