Παλαιστίνη – Χωρίς συμφωνία την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων Φατάχ και Χαμάς στο Κάιρο – Διχάζει η διακυβέρνηση της Γάζας

Κοινοποίηση:
61c99359641720f15fbf78cba370dfd1_XL

Οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις, η Hamas και η Fatah, που διεξάγουν συνομιλίες στο Κάιρο, δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της διακυβέρνησης της Λωρίδας της Γάζας μετά το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων εκεί, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Hadath.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου, στη συνάντηση των εκπροσώπων της Hamas και της Fatah στο Κάιρο, «τα μέρη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο».
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στις 10 Οκτωβρίου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Al-Qahira al-Ikhbariya.
Κατά την πρώτη συνάντηση, «οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και στην κατάσταση στις παλαιστινιακές περιοχές».

Αναφέρεται ότι τα μέρη συζήτησαν επίσης το ζήτημα της «ενοποίησης των παλαιστινιακών δυνάμεων» και αρκετές συμφωνίες που αφορούν τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή.
Νωρίτερα, η Hamas επιβεβαίωσε επίσημα τη συνάντηση με εκπροσώπους της Fatah στο Κάιρο.

Όπως αναφέρεται στη δήλωση της ένοπλης σουνίτικης οργάνωσης, η αντιπροσωπεία της Hamas εκπροσωπήθηκε στις συνομιλίες από το μέλος του πολιτικού γραφείου , Khalil al-Haya.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Hamas, Taher Nunu, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τα μέρη σκοπεύουν να συζητήσουν τα τελευταία γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και «την ενοποίηση των προσπαθειών που γίνονται και την επίτευξη ενότητας στις παλαιστινιακές γραμμές».

Η αντιπροσωπεία της Fatah στη συνάντηση, σύμφωνα με την Hamas, ηγείται από τον αντιπρόεδρο της κεντρικής της επιτροπής, Mahmoud al-Aloul.
Σύμφωνα με το Sky News Arabia, η Fatah και η Hamas συμφώνησαν να σχηματίσουν μια επιτροπή για τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας κατά την πρώτη ημέρα των διαβουλεύσεων στο Κάιρο.

Το κανάλι ανέφερε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών, οι εκπρόσωποι των παλαιστινιακών κινημάτων θα συζητήσουν λεπτομέρειες για τον σχηματισμό και τη λειτουργία της νέας επιτροπής.
Σχεδιάζεται επίσης, μετά τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Hamas και Fatah, να πραγματοποιηθεί «ευρεία συνάντηση με τη συμμετοχή και άλλων παλαιστινιακών κινημάτων και οργανώσεων».
Η διαπαραταξιακή παλαιστινιακή συνάντηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της αιγυπτιακής πλευράς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response