Πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ σε όλα τα επιστηµονικά πεδία, ακόµη και σε υψηλόβαθµες σχολές, µε µοναδική εξαίρεση το 1ο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα βαθµολογικά κέντρα.
Παρά το γεγονός ότι η βαθµολόγηση των γραπτών δεν έχει ολοκληρωθεί, και µάλιστα σε κάποια µαθήµατα είναι ακόµη σε πρώιµο στάδιο, οι καθηγητές µιλούν για χαµηλές επιδόσεις στα περισσότερα µαθήµατα, κάτι που µαζί µε άλλους παράγοντες θα επιφέρουν πτώση των βάσεων στα περισσότερα τµήµατα των ΑΕΙ.
Αυτή είναι η πρώτη βασική εκτίµηση των βαθµολογητών, αλλά ακόµη κρατούν επιφυλακτική στάση, καθώς περιµένουν να ολοκληρωθεί η βαθµολόγηση των γραπτών και να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων όλων των υποψηφίων, κάτι το οποίο αναµένεται να γίνει τις αρχές Ιουλίου.
Αυτή τη στιγµή, πάντως, η εικόνα όσον αφορά στην πορεία των βάσεων έχει ως εξής:
1 Επιστηµονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών). Είναι το µοναδικό πεδίο που δεν φαίνεται να «έχει» πτωτική πορεία στα µόρια εισαγωγής, καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων στα βασικά µαθήµατα του πεδίου δεν έχουν σηµαντικές διακυµάνσεις από πέρυσι. Λατινικά, Ιστορία και Αρχαία δεν προβληµάτισαν ιδιαίτερα τους υποψήφιους και οι καθηγητές εκτιµούν ότι οι βαθµολογίες θα κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Ταυτόχρονα δεν αυξήθηκε ιδιαίτερα ούτε ο αριθµός των εισακτέων. Συνεπώς, σε κάποια τµήµατα του πεδίου οι βάσεις θα έχουν µικρή άνοδο και σε άλλα θα παραµείνουν σταθερές.
2 Επιστηµονικό Πεδίο (Θετικών Επιστηµών). Σε µαθηµατικά και κυρίως σε Φυσική και Χηµεία (πολύ περισσότερο) οι επιδόσεις των υποψηφίων αναµένονται χαµηλές. Οι βάσεις σίγουρα θα έχουν πτωτική πορεία. Μάλιστα, εκπαιδευτικοί εκτιµούν ότι η πτώση των βάσεων θα είναι σηµαντική ακόµη και στις κορυφαίες πολυτεχνικές σχολές – όχι µόνο της περιφέρειας, αλλά και της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
3 Επιστηµονικό Πεδίο (Επιστηµών Υγείας και Ζωής). Με τα διαθέσιµα στοιχεία φαίνεται να καταγράφεται µικρή πτώση των βάσεων, οριακή στις υψηλόβαθµες σχολές. Ωστόσο, οι καθηγητές είναι ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί στις εκτιµήσεις τους, διότι δεν έχει σχηµατιστεί σαφής εικόνα για τη βαθµολόγηση του µαθήµατος µε τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας, τη Βιολογία.
4 Επιστηµονικό Πεδίο (Σπουδών Οικονοµίας και Πληροφορικής). Και σε αυτό το πεδίο φαίνεται ότι θα σηµειωθεί πτώση των βάσεων, µε περισσότερο ευνοηµένους όσους στοχεύουν στις οικονοµικές επιστήµες. Η πτώση των βάσεων δεν είναι, όµως, ορατή για τις στρατιωτικές σχολές, πυροσβεστικές, Λιµενικού, παιδαγωγικές.
Ο γρίφος του μηχανογραφικού
Πάντως, οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η πορεία των βάσεων δεν επηρεάζεται µόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων, αλλά και από τις επιλογές που θα κάνουν οι µαθητές στο µηχανογραφικό τους δελτίο. Αυτός ο παράγοντας είναι ο µοναδικός για τον οποίο δεν έχουµε καθόλου «εικόνα» και δεν θα έχουµε ούτε και αργότερα. Αυτό σηµαίνει ότι η εκτίµηση της πορείας των βάσεων είναι πάντα παρακινδυνευµένη όσον αφορά στο σύνολο των τµηµάτων.
Φέτος, µάλιστα, είναι µια ιδιαίτερη χρονιά, καθώς για πρώτη φορά -εδώ και πολλές δεκαετίεςοι υποψήφιοι δεν θα έχουν την επιλογή των ΤΕΙ. Ολα τα τεχνολογικά ιδρύµατα εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των ΑΕΙ. Αντίθετα, θα έχουν στη διάθεσή τους 125 νέα τµήµατα. Από αυτά κάποια έχουν καινούργιο επιστηµονικό περιεχόµενο, πράγµα που σηµαίνει ότι τα παιδιά θα προβληµατισθούν αρκετά εάν θα τα επιλέξουν ή όχι.
Αυτό σηµαίνει ότι ειδικά για τα συγκεκριµένα τµήµατα δεν µπορεί να γίνει καµία πρόβλεψη. Οσον αφορά στους νέους οι οποίοι προσανατολίζονται στις στρατιωτικές σχολές θα πρέπει να ξέρουν ότι κάθε χρόνο αυξάνεται το ενδιαφέρον των υποψηφίων γι’ αυτές, πράγµα που σηµαίνει ότι η εισαγωγή όλο και θα γίνεται δυσκολότερη, κάτι το οποίο θα ισχύσει φυσικά και για τη φετινή χρονιά. Ωστόσο, χθες το πανεπιστήµιο της Αθήνας ανακοίνωσε την ίδρυση Νέου Πανεπιστηµιακού Τµήµατος «∆ιοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισµών» και έδωσε λεπτοµέρειες σχετικά µε το επιστηµονικό του περιεχόµενο -καλώντας τους νέους να το επιλέξουν-, κάτι που, δυστυχώς, δεν έχουν κάνει τα υπόλοιπα ΑΕΙ τα οποία απέκτησαν νέα τµήµατα, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν µια εικόνα για όλα τα νέα τµήµατα.
Οπως ανακοίνωσε το πανεπιστήµιο, το νέο τµήµα θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές να επιλέγουν µεταξύ τριών σύγχρονων κατευθύνσεων σπουδών:
1) Χρηµατοοικονοµική, 2) Εµπορική ∆ιοίκηση (marketing) και Ψηφιακή Επικοινωνία, και 3) Επιχειρηµατική Πληροφορική και Αναλυτική. Για τους νεοεισερχόµενους φοιτητές έχουν εξασφαλιστεί τουλάχιστον 5 υποτροφίες για το πρώτο ακαδηµαϊκό έτος λειτουργίας του.
Οι υποτροφίες θα δοθούν στους πρωτοετείς φοιτητές µε τη µεγαλύτερη βαθµολογία. Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι φοιτητές µπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα του Τµήµατος ∆ΕΟ: ba.uoa. gr ή να τηλεφωνούν στο 210-3689460.
άνοδος για το σίγουρο μισθουλάκο και το δημοσιουπαλληλίκι…Οι αστυνομικές σχολές κοίτα να δεις που θα πάνε…Πιο πάνω και από τις ιατρικές.