Πανηγυρίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα για την διαφαινόμενη εκλογή Μπάιντεν

Κοινοποίηση:
ekloges-ipa

Οι ακτιβιστές (sic) της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και τα μέσα ενημέρωσης φάνηκαν πολύ ενθουσιώδεις για την πρόοδο του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν στα αποτελέσματα των εκλογών των ΗΠΑ.

Οι αναλυτές αποδίδουν αυτόν τον ενθουσιασμό στην επιθυμία τους να επιστρέψουν στην εποχή του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, κατά την οποία έπαιξαν αξιοσημείωτο ρόλο οδηγώντας το κύμα των εξεγέρσεων της «αραβικής άνοιξης». Αυτοί οι αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν ότι ο Μπάιντεν δεν είναι Ομπάμα και ότι το αμερικανικό πρόζτεκτ της εμπιστοσύνης στην Αδελφότητα χάθηκε με τον Ομπάμα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τη Ρωσία, την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, τη Συρία και το Μπαχρέιν, ενώ οι βασικοί υποστηρικτές της, είναι το Κατάρ και η Τουρκία.

Τα ΜΜΕ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας δεν ήταν τα μόνα που γιόρταζαν το πλεονέκτημα του Μπάιντεν μέχρι στιγμής. Τα ιρανικά ΜΜΕ, καθώς και τα φιλοϊρανικά ΜΜΕ στη Μέση Ανατολή φάνηκαν ενθουσιασμένα από τα αποτελέσματα επίσης, όχι μόνο για να πικάρουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει σφίξει το… ζωνάρι στο Ιράν και το εμπόδισε να εξάγει το πετρέλαιο του, αλλά έχοντας την ελπίδα να επανέρθει η επιεική μεταχείριση που απολάμβανε κατά την εποχή του Ομπάμα.

Ακτιβιστές υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Υεμένη και τα κράτη του Κόλπου δεν… τσιγκουνεύτηκαν τις προσευχές τους για νίκη του Μπάιντεν. Με τη στάση τους και κυρίως με την αρνητική στάση τους απέναντι στον Τραμπ, ήταν σαν ο Μπάιντεν να είναι υποψήφιος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και όχι υποψήφιος των Αμερικανών Δημοκρατικών.

Ήδη ξεκίνησαν να εμφανίζονται λίστες… αιτημάτων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν: Ελπίζουν ότι θα ασκηθεί πίεση στο Κάιρο για να απελευθερώσει τους ηγέτες της Αδελφότητας που έχουν καταδικαστεί για υποθέσεις που σχετίζονται με τρομοκρατία και συνωμοσία κατά της ασφάλειας της Αιγύπτου, καθώς και πίεση στο αραβικό κουαρτέτο (Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτος και Μπαχρέιν) να άρει το μποϊκοτάζ κατά του Κατάρ και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με αυτό.

Από την αρχή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα δεν έκρυψε την προκατάληψή της απέναντι στον Μπάιντεν. Τον παρουσίασε ως υποστηρικτή του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι παραθέτει τα Χαντίθ (βασικό θεμέλιο του Ισλάμ) του Προφήτη και ως σκληρό αντίπαλο της ισλαμοφοβίας.

Αμερικανικές ισλαμικές ενώσεις, όπως η Ισλαμική Κοινωνία της Βόρειας Αμερικής (ISNA) και το Συμβούλιο Αμερικανικών-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR), οι οποίες συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ή θεωρούνται κοντά σε αυτήν, προώθησαν την υποψηφιότητα του Μπάιντεν μεταξύ Αμερικανών και συμμετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία σε πολιτειακό και εθνικό επίπεδο.

Η Αδελφότητα εποφθαλμιά τα οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν στους Αμερικανούς ισλαμιστές αδελφούς της μέσω της «συνεργασίας τους» με τον Μπάιντεν σε περίπτωση νίκης του τελευταίου, όπως η απόκτηση συμβουλευτικών ρόλων, η σφράγιση της επιρροής τους εντός της μουσουλμανικής κοινότητας και η άρση της συνεχούς παρακολούθησης των αρχών της προπαγάνδας και των οικονομικών της δραστηριοτήτων.

Ένας από τους στόχους της Αδελφότητας είναι η πίεση που ίσως ασκηθεί στην Αίγυπτο και τον Πρόεδρό της Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον οποίο δεν σταμάτησαν ποτέ να δυσφημούν (ο Σίσι άλλωστε εκδίωξε από την εξουσία της χώρας το ηγετικό μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι).

Θα επιδιώξει επίσης να αρθούν οι περιορισμοί στη Χαμάς και να διευκολυνθεί η πρόσβασή της σε δωρεές και κεφάλαια που συλλέγει η Αδελφότητα και οι διάφορες θυγατρικές της προς όφελος της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης που οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική.

Ο Σίσι για παράδειγμα, έχει καταστεί ενεργός παράγοντας στη διευθέτηση σε πολλά θέματα που σχετίζονται με την περιοχή, όπως στη Λιβύη, ή την Παλαιστίνη, ή το Σουδάν, ή ακόμη και στη νέα ειρηνευτική διαδρομή μεταξύ του Ισραήλ και της περιοχής του Αραβικού Κόλπου.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ακόμη περιγράψει τη στρατηγική του στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, αυτή η στρατηγική, λένε οι αναλυτές, δεν θα είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και είναι απίθανο να πάει κόντρα στο ρεύμα των αλλαγών στην περιοχή. Δεν θα κάνει το αντίθετο μόνο για να ευχαριστήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Κατάρ ή οποιονδήποτε άλλον παίκτη στην περιοχή.

Επιπλέον, οι προτεραιότητες του Μπάιντεν θα είναι η κατάσταση εντός των ΗΠΑ και η λήψη αποφάσεων υπό το φως των αναδυόμενων ισορροπιών στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και στη Γερουσία. Θα προσπαθήσει να καθησυχάσει το αμερικανικό κοινό για τη σοβαρότητα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να πραγματοποιήσει.

Όσο για το Ιράν, να θυμίσουμε ότι ο Ομπάμα είχε εργαστεί κατά τη διάρκεια δύο προεδρικών θητειών για τη διεθνή αποκατάσταση του Ιράν και του επέτρεψε να απολαμβάνει τα οφέλη μιας ευνοϊκής πυρηνικής συμφωνίας, ήρε τις κυρώσεις εναντίον του και του έδωσε πρόσβαση στα δεσμευμένα κεφάλαιά του, ώστε να τα επενδύσει σε περιφερειακές παρεμβάσεις που τελικά απειλούσαν την ασφάλεια του Κόλπου και της Μέσης Ανατολής.

Ο Ομπάμα κατηγορείται ότι διευκόλυνε την είσοδο του Ιράν στη Συρία και ότι έδωσε ελευθέρας στις συμμαχικές πολιτοφυλακές του στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ο ΤΡΑΜΠ ΣΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΟ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΕΡΑΚΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΠΟΣ ΕΙΧΕ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΚΑΙ ΝΤΙΚ ΤΣΕΙΝΙ ΟΥΤΕ ΚΟΝΤΟΛΙΖΑ ΡΑΙΣ.

  2. Ότι να’ναι γράφετε εδώ.
    Ποιος είπε ότι ότι το Ιράν δεν μπορούσε να πουλήσει πετρέλαιο?
    Κι ο ερντο από πού αγόραζε και μεταπουλουσε τοτε?
    Τόση κρίση πέρασε και περνάει η τουρκική λίρα δεν θα είχε πέσει η κυβέρνηση ως Τώρα?
    Είστε βαθιά νυχτωμένοι μάλλον…

Comments are closed.