Νέα ρωσική επιτυχία και τα περιθώρια σιγά-σιγά στενεύουν και στην θάλασσα για την διεθνιστική Δύση!
Τα στρατηγικά πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Borei της Ρωσίας είναι εξοπλισμένα με συστήματα σόναρ που είναι πολύ πιο ευαίσθητα από αυτά που είναι εγκατεστημένα στους αντιπάλους τους στις ΗΠΑ, τόνισαν οι Ρώσοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες Vitaly Bychkov και Vladimir Semiletov σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Arsenal Otechestva!
Το Sonar χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την εύρεση και ταυτοποίηση αντικειμένων στο νερό και τον προσδιορισμό του βάθους του. Μεταδίδει ηχητική ενέργεια και μέσω ανάλυσης του επιστρεφόμενου σήματος (echo) από το νερό ή άλλα αντικείμενα. Ο σκοπός των συστημάτων sonar είναι ο εντοπισμός, η ανίχνευση, η αναγνώριση η ταξινόμηση και παρακολούθηση υποβρυχίων σκαφών και διαφόρων αντικειμένων, η ακουστική χαρτογράφηση και τομογραφία του βυθού, η ναυτιλία πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων καθώς επίσης οι υποθαλάσσιες επικοινωνίες και η τηλεμετρία.
Οι εμπειρογνώμονες επαίνεσαν το ρωσικό υδροακουστικό συγκρότημα σόναρ ως «ένα από τα καινοτόμα μέσα υπεροχής» των υποβρυχίων κλάσης Borei. Σύμφωνα με αυτούς, οι σταθμοί σόναρ των υποβρυχίων επιτρέπουν στα πληρώματα να ανιχνεύουν εχθρικά πλοία σε απόσταση μιάμιση φορά μεγαλύτερη από παρόμοια συστήματα που ανήκουν στα πυρηνικά υποβρύχια τέταρτης γενιάς των ΗΠΑ κλάσης Βιρτζίνια και στον υποβρύχιο βαλλιστικό πύραυλο κατηγορίας Οχάιο της Αμερικής, που έχουν πλοία του πολεμικού ναυτικού, αυτά που έστειλε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, για να κάνουν την διαφορά, ως «ένα μήνυμα αποτροπής» εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της παλαιστινιο-ισραηλινής σύγκρουσης .
Ο αρχισυντάκτης του Viktor Murakhovsky της Arsenal Otechestva, από την πλευρά του, είπε στο Sputnik ότι τα συστήματα σόναρ των υποβρυχίων κατηγορίας Borei υπερβαίνουν αυτά των αμερικανικών πυρηνικών υποβρυχίων κατά περίπου 100 χιλιόμετρα (περίπου 62 μίλια) όσον αφορά την εμβέλεια ανίχνευσης.
Εξήγησε ότι αυτά τα ρωσικά σκάφη είναι εξοπλισμένα με το σύστημα σόναρ Irtysh-Amphora-B-055 , το οποίο μπορεί να παρακολουθεί ταυτόχρονα τουλάχιστον 30 υποβρύχιους στόχους. Το συγκρότημα περιλαμβάνει την κύρια υδροακουστική κεραία Αμφορέα με ψηφιακή επεξεργασία σήματος, καθώς και μεγάλες πλευρικές και ρυμουλκούμενες κεραίες. Εκτός από την παρακολούθηση υποβρυχίων, τορπίλες, νάρκες και άλλα υποβρύχια εχθρικά όπλα, το σύστημα είναι ικανό να μετρήσει το πάχος του πάγου στην Αρκτική, καθώς και να εντοπίσει μη παγωμένα σημεία νερού στη θάλασσα, τα οποία βοηθούν μια υποεπιφάνεια ή εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων.
Το υποβρύχιο κλάσης Borei είναι ένα ρωσικό υποβρύχιο σκάφος τέταρτης γενιάς, το οποίο μεταφέρει έως και 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους RSM-56 Bulava (ονομασία αναφοράς του ΝΑΤΟ SS-NX-30) με εμβέλεια πτήσης έως και 9.000 km (περίπου 5.600 μίλια).
Επί του παρόντος, το ρωσικό ναυτικό διαθέτει συνολικά έξι τέτοια υποβρύχια , συμπεριλαμβανομένων των Yury Dolgoruky, του Alexander Nevsky, του Vladimir Monomakh, καθώς και του Prince Vladimir, του Prince Oleg και του Generalissimo Suvorov. Ένα ακόμη υποβρύχιο της κατηγορίας Borei πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία με τον ρωσικό στόλο του Ειρηνικού πριν από το τέλος του 2024, ενώ άλλα τρία υποβρύχια ναυτικά οχήματα αυτής της κατηγορίας βρίσκονται τώρα υπό κατασκευή.