Πανώλη: Πλήγμα για κρεοπώλες, ταβέρνες, τυροκόμους και πανηγύρια!

Κοινοποίηση:

Κρέας από πρόβατα και κατσίκια, αλλά και τυριά, χουν εξαφανιστεί από τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ λόγω της επιδημίας πανώλης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας από την Κομοτηνή έως την Κρήτη.

Μέχρι χθες είχαν διαπιστωθεί κρούσματα σε 35 εκτροφές σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13 χιλιάδες, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.

Ειδικότερα η Θεσσαλία βρίσκεται σε συναγερμό και ο κτηνοτροφικός κλάδος ανησυχεί για το μέλλον του. Οι επιπτώσεις αρχίζουν να εμφανίζονται έντονα στην αγορά κρεάτων και στην εστίαση.

Τα σφαγεία παραμένουν κλειστά και η μετακίνηση των ζώων έχει απαγορευτεί για να ελεγχθεί η εξάπλωση της νόσου. Τα κρεοπωλεία και τα ψητοπωλεία προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Το πλήγμα αφορά τις κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν γάλα για την παραγωγή τυριών και κυρίως φέτας, εφόσον οι ανάγκες για αιγοπρόβειο κρέας το καλοκαίρι –αυξημένες εξαιτίας του τουρισμού– καλύπτονται από εισαγωγές.

Φόβους για ελλείψεις στην αγορά αμνοεριφίων – ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου – εκφράζουν οι κρεοπώλες. Μετά το καλοκαίρι με την επιστροφή και των αδειούχων η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών Λάρισας, Ευάγγελος Ρίζος, δηλώνει ότι, παρόλο που δεν υπάρχει διαθέσιμο αιγοπρόβειο κρέας, προς το παρόν δεν παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα, καθώς η ζήτηση είναι μειωμένη λόγω καλοκαιριού. Η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, και υπάρχει ενδεχόμενο αύξησης τιμών στα άλλα είδη κρέατος εάν τα σφαγεία παραμείνουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην εστίαση, τα ψητοπωλεία και οι ταβέρνες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν, χρησιμοποιώντας μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο. Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, Αδάμος Κωνσταντίνου, αναφέρει ότι, αν και η κατάσταση αποτελεί ένα ακόμα πρόβλημα, τη διαχειρίζονται με αισιοδοξία.

Η απαγόρευση μετακίνησης των ζώων έχει επιφέρει προβλήματα στον εφοδιασμό κρέατος, αλλά δεν έχει προκαλέσει πανικό στους καταναλωτές. Αν και υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αρνί και πρόβειο κρέας, οι καταναλωτές προσαρμόζονται στις υπάρχουσες επιλογές.

Η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία ζητά στενή συνεργασία με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για την αποφυγή σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων. Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλή νοσηρότητα και θνησιμότητα, και μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα. Σημειώνεται ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία, αλλά προκαλεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθεί πολιτική εντοπισμού και εκρίζωσης των θετικών ζώων.

Στενή συνεργασία των κτηνοτρόφων αλλά και όσων ασχολούνται στο παραγωγικό σύστημα της αιγοπροβατοτροφίας με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, για την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών ζητά η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία.

Αυτό όπως τονίζει θα πρέπει να γίνει «ώστε να αποφευχθούν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις – όπως συνέβη σε άλλες χώρες – στην αιγοπροβατοτροφία».

Η πανώλη χαρακτηρίζεται από υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας (90 έως 100%), ιδιαίτερα στις χώρες όπου εμφανίζεται για πρώτη φορά, και προκαλεί μεγάλες οικονομικές απώλειες.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω στενής άμεσης επαφής με μολυσμένα ζώα ή τα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αερογενώς μέσω της εισπνοής μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα με τις εκκρίσεις των μολυσμένων ζώων.

Ο κτηνοτροφικός εξοπλισμός, ποτίστρες, ταΐστρες, στρωμνή, τα διάφορα εργαλεία και οι ζωοτροφές όταν μολύνονται από εκκρίσεις των ζώων μπορούν να αποτελέσουν εστίες μόλυνσης. Επιπλέον η μετάδοση του ιού μέσω του γάλακτος είναι δυνατή.

Όπως σημειώνει, η νόσος ενδημεί για πολλά χρόνια σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας όπου για τον έλεγχό της εφαρμόζονται προγράμματα εμβολιασμού.

Στην Ευρώπη, επίσημες καταγραφές κάνουν λόγο για κρούσματα στη Γεωργία (2016) και στη Βουλγαρία (2018). Φέτος το καλοκαίρι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη Θεσσαλία και έχει επεκταθεί στην ορεινή Κορινθία, στον Ασπρόπυργο Αττικής και πρόσφατα στην Κρήτη. Η πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εντοπισμός των θετικών ζώων – εκτροφών και εκρίζωση.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρία «η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν αποτελεί απειλή για τη Δημόσια Υγεία αλλά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

11 Σχόλια

  1. ΕΛΛΑΔΑ ΩΡΑ 0 KATA T’ΑΛΛΑ 41 % ΚΟΥΛΗΗΗΗΗΗΗ

  2. ΠΟΙΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ; ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΒΙΝΤ; ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΚΟΥΛΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΙΠΟΤΕ

  3. Ουρε μαλλουν ντοπιου του φινομενου απ τσι ζωοτρουφες! Κουλη προσιχι μανα μ μη φας κανα… λαγοψαρου στιφαδου κατα λαθους!

  4. βρε ο μητσοτακης σας προστατευει απο χολεστερινη αρρωστειες που τρωτε τονους κρεας καθε μερα. ευνομοσυνη επρεπε να του εχετε

  5. Φάτε ΜΟΛΥΣΜΈΝΑ ΑΠΟ
    .
    ΤΟΥΡΚΟ, ΣΚΟΠΙΑΝΟΎΣ, ΑΛΒΑΝΟ,ΒΟΥΛΓΑΡΟ,ΑΦΡΟΚΑΝΙΚΗ ΦΕΤΑ…
    .
    ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ = ΜΕΤΑΞΆΣ, ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ, ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ.
    .
    ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ = ΤΥΧΟΔΙΏΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ, ΤΣΈΠΗ ΤΟΥΣ.
    .
    ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ

  6. ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ “ΜΟΝΟ” ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ? ΓΙΑΤΙ ΕΡΙΧΝΑΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 60? ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟ – ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ – ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ – ΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ??….ΕΙΔΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΝΑ ΣΚΑΤΟΚΑΝΑΛΟ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΣΕ ΧΟΤ ΣΠΟΤ ΛΑΘΡΟ?….ΜΟΝΟ ΕΜΑΣ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ. ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΡΩΣΟΥΝ ΕΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΕΝΟΒΟΛΑΝ ΟΙ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΛΥΘΗΣΜΟΥ. ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΖΩΑ, ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ-ΓΑΛΑ-ΤΥΡΙΑ. ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΡΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΑΓΟΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ. ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ, ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ….

  7. Ο Μιζοτακης και όλοι οι κοπριτες στη ΝΔ κάνουν τις διακοπές τους και το πόπολο από φθινώπορο θα πει το ψωμί ψωμάκι.
    41% θέλατε γίδια .

  8. Απλή λογική. Γιατί δεν έχουν πανώλη στη Ρουμανία που λένε ότι ήρθαν τα ζωντανά; Γιατί δεν έχουν πουθενά αλλού;

    Πως είναι που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μερικές μέρες; Θα πρέπει να μιλάμε για μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων άρρωστων ζώων που απλά έχουν λίγες μέρες ζωής. Μην μου πείτε ότι οι κτηνοτρόφοι δεν είδαν τα άρρωστα ζώα ή δεν τα είδαν στα σύνορα;

    Πόσο έγκυρο είναι το τεστ; Γιατί αν είναι το ίδιο με το τεστ του κορονοϊού, ακόμα και το σανό θα βγάζει θετικό.
    Μην ξεχνάτε το καθεστώς έχει πρόθεση να πέσει πείνα στην Ελλάδα για να επιβάλλουν τα επόμενα μέτρα όπως το CBDC από τον Ιανουάριο του 2025.

    Το καθεστώς των Αθηνών λέει ψέματα 50 χρόνια, καταστρέφουν την Ελλάδα και εκτελούν γενοκτονία (βάση και των 5 παραγράφων το ορισμού), κατά των Ελλήνων. Γιατί να που αλήθεια τώρα;

    1. Η ΑΠΆΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ
      .
      ΤΥΧΟΔΙΏΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΘΕΟΣ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ Η ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.
      .
      ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ
      ΜΕΤΑΞΆΣ
      ΠΑΠΑΔΌΠΟΥΛΟΣ
      ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ.
      .
      ΚΟΛΟΚΟΤΡΏΝΗΣ

    2. ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΛΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΡΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΕΣ ΨΕΥΤΕΣ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΑΣΟΝΟΙ.

Comments are closed.