Γερμανικό δικαστήριο αμφισβητεί τη νομιμότητα των συμφωνιών επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών που συνήψε το περασμένο καλοκαίρι η Γερμανία με την Ελλάδα και την Ισπανία.
Το Διοικητικό Δικαστήριο του Μονάχου «εκφράζει σοβαρότατες επιφυλάξεις για τη νομιμότητα της διαδικασίας» επαναπροώθησης και καλεί τη Γερμανία να δεχθεί στο έδαφός της πρόσφυγα τον οποίο η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχε απωθήσει στα γερμανικά σύνορα επαναπροωθώντας τον στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα με απόφαση της 8ης Αυγούστου, το δικαστήριο διαπιστώνει ότι η άρνηση εισόδου στη γερμανική επικράτεια σε αφγανό πρόσφυγα στα τέλη Μαΐου από τη γερμανική αστυνομία και η άμεση (εντός 24ωρου) επαναπροώθησή του στην Ελλάδα συνιστά παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ως εκ τούτου «θα πρέπει να εκληφθεί μάλλον ως παράνομη». Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης, ο ενάγων έπεισε το δικαστήριο ότι στην Ελλάδα απειλείται με άμεση απέλαση στο Αφγανιστάν. Εκπρόσωπος του δικαστηρίου ανέφερε ότι η εξέταση του αιτήματος ασύλου στην Ελλάδα δεν είναι διασφαλισμένη. Επιπλέον και με δεδομένο ότι «βάσει προσωρινής εκτίμησης δεν μπορούν να αποκλειστούν συστημικές ελλείψεις στο ελληνικό σύστημα ασύλου», εκφράζονται αμφιβολίες για το εάν η χώρα είναι καν αρμόδια για την εξέταση του αιτήματος παροχής ασύλου.
Επιφυλάξεις υπάρχουν όμως και ως προς μια σειρά άλλων ζητημάτων, με κυριότερα εάν ο υπουργός Εσωτερικών έχει το δικαίωμα να επιφορτίζει την Ομοσπονδιακή Αστυνομία με την άμεση επαναπροώθηση χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Άνω Βουλής (εκπροσώπηση των 16 ομόσπονδων κρατιδίων) αλλά και εάν μπορεί να γίνονται τόσο συνοπτικές διαδικασίες επαναπροωθήσεων χωρίς την εμπλοκή της αρμόδιας Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων.
Η Γερμανία καλείται να φέρει τώρα με ίδια έξοδα τον αφγανό πρόσφυγα από την Ελλάδα και να του επιτρέψει την προσωρινή είσοδο στη χώρα.
Μεμονωμένη περίπτωση;
Δεδομένου ότι η απόφαση αφορά μόνον τη συγκεκριμένη περίπτωση είναι νωρίς να εκτιμηθεί εάν θα επηρεάσει τις διμερείς προσφυγικές συμφωνίες στο σύνολό τους. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές. Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εξέφρασε τη βεβαιότητα της κυβέρνησης για τη νομιμότητα της συμφωνίας με την Ελλάδα. «Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία θα συνεχίσει να ενεργεί όπως προβλέπει η συμφωνία», τόνισε η εκπρόσωπος, προθέτοντας ότι επρόκειτο για μια «εξαιρετική περίπτωση».
Βάσει των συμφωνιών που υπέγραψε τον Αύγουστο του 2018 ο υπ. Εσωτερικών Ζέεχοφερ, οι πρόσφυγες και μετανάστες για τους οποίους διαπιστώνεται κατά την είσοδό τους στη γερμανική επικράτεια ότι έχουν καταγραφεί ήδη σε συμβαλλόμενη χώρα, εν προκειμένω σε Ισπανία ή Ελλάδα, θα πρέπει να επαναπροωθούνται σε αυτές εντός 48 ωρών. Οι συμφωνίες ισχύουν ωστόσο μόνο για άτομα που εισέρχονται στη Γερμανία μέσω των συνόρων της με την Αυστρία. Με μόλις 2 επαναπροωθήσεις προς την Ισπανία και 29 προς την Ελλάδα ο απολογισμός είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα φτωχός.