Παράνομος τζόγος: «Μαύρη τρύπα» 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για τα κρατικά ταμεία

Κοινοποίηση:
ffd

Ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα, με τις οικονομικές απώλειες για το κράτος να ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μόνο από τα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτύξει ένα πλήθος δράσεων για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης των παράνομων δικτύων τυχερών παιχνιδιών.

Ωστόσο, η ΕΕΕΠ κατανοεί πως το πρόβλημα είναι τεράστιο και διεθνές, απαιτώντας συνεργασία και συντονισμό σε εθνικό επίπεδο όλων των φορέων που επιθυμούν να το αντιπαλέψουν, καθώς και ανάπτυξη σχέσεων και πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του ο πρόεδρος της Επιτροπής Δ. Ντζανάτος μέχρι το τέλος Μαρτίου 2025, αναμένεται να υποβληθούν στην Επιτροπή δύο μελέτες για τη συγκρότηση Παρατηρητηρίου Τυχερών Παιγνίων και μιας δομής για την αντιμετώπιση των παράνομων δικτύων. Αυτές οι μελέτες επεξεργάζονται από επιστήμονες και πρώην στελέχη διωκτικών αρχών υψηλού επιπέδου.

«Η συνολική αγορά των τυχερών παιγνίων στο 2024, δηλαδή τα έσοδα των παρόχων (GGR), διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. € και τα αντίστοιχα έσοδα του δημοσίου από δικαιώματα και φόρους παικτών στο 1 δισ. €. Το μερίδιο των διαδικτυακών παρόχων στο GGR είναι της τάξης του 37%, στα έσοδα του δημοσίου της τάξης του 62% και στο «αναμορφωμένο TGR» της τάξης του 44%. Είναι προφανής η «υπεραπόδοση» του κλάδου των διαδικτυακών παρόχων στα δημοσιονομικά έσοδα. Αλλά είναι και το τμήμα της αγοράς που υποφέρει περισσότερο από τα παράνομα δίκτυα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής θέλοντας να δώσει την έκταση του φαινομένου.
Από το 2021, η ΕΕΕΠ διενεργεί έρευνες της αγοράς σε συνεργασία με την KAPPA RESEARCH, εστιάζοντας τόσο στην αγορά συνολικά όσο και στα παράνομα δίκτυα ειδικότερα. «Αυτές οι διαχρονικές έρευνες, που διενεργούνται με την ίδια μεθοδολογία, παρέχουν πολύτιμα δεδομένα και αποκαλύπτουν τάσεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στα παράνομα δίκτυα συμμετέχουν περίπου 900.000 πολίτες, με μέσο ετήσιο ποντάρισμα 2.500 ευρώ, εκ των οποίων το 60% περίπου παίζει στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι η «παράνομη» αγορά στα διαδικτυακά παίγνια είναι της τάξης του 125% της νόμιμης αγοράς, οδηγώντας σε διαφυγόντα έσοδα για το δημόσιο που υπερβαίνουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ, μόνο από τα διαδικτυακά παιχνίδια» αποκαλύπτει ο κ. Ντζανάτος.

Πρόσφατη έρευνα της European Casino Association για 28 χώρες στην Ευρώπη αποκάλυψε ότι τα συνολικά έσοδα από τα διαδικτυακά παίγνια ανέρχονται σε 32 δισεκατομμύρια ευρώ, με την αναλογία στα έσοδα των παράνομων δικτύων να είναι 70% προς 30%. Δηλαδή, τα έσοδα από τα παράνομα δίκτυα είναι μεγαλύτερα κατά 2,5 φορές από αυτά των νόμιμων, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι καταδεικνύουν οι ελληνικές έρευνες.

Επιπλέον, η ΕΕΕΠ, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες από τη Δανία, διεξάγει πιλοτική έρευνα με την αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης (AI), για να προσδιορίσει πόσοι από τους παίκτες στους νόμιμους διαδικτυακούς παρόχους αναπτύσσουν προβληματική συμπεριφορά.

«Εξετάζονται 150.000 λογαριασμοί για διάστημα δύο μηνών. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, αλλά επιβεβαιώνουν τις εμπειρικές προσεγγίσεις της ΕΕΕΠ. Μόνο 30!!! άτομα εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά, όταν θα έπρεπε με βάση τα διεθνή δεδομένα μετρήσεων προβληματικότητας των παικτών να είναι 7.500 (5%) για προβληματικότητα γενικά και 1.500 για βαριά προβληματικότητα (1%). Το συμπέρασμα είναι καταφανές. Οι προβληματικοί παίκτες, κατευθύνονται μαζικά στα παράνομα δίκτυα, που δεν έχουν ταυτοποίηση και περιορισμούς και όχι στο νόμιμο δίκτυο» αποκαλύπτει ο επικεφαλής της ελληνικής ανεξάρτητης Αρχής για τα τυχερά Παίγνια.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response