Παράταση στην προθεσμία υλοποίησης παρεμβάσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Κοινοποίηση:
ΑΚΙΝΗΤΑ

Νέα παράταση δόθηκε, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, στους ωφελούμενους για την υλοποίηση παρεμβάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

Ειδικότερα, η προθεσμία λήγει την Τρίτη 10 Οκτωβρίου του 2023. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη παράταση – έως 15 Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επέκτασης έως 30 Σεπτεμβρίου λόγω ανωτέρας βίας – ήταν η τελευταία που θα δινόταν.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λόγω των πρόσφατων φυσικών καταστροφών που έπληξαν τη χώρα μας κρίθηκε αναγκαία η επέκταση της προθεσμίας έως τις 10 Οκτωβρίου 2023.

Υπενθυμίζεται ότι οι παρεμβάσεις που θεωρούνται επιλέξιμες είναι:

αντικατάσταση κουφωμάτων
τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας [εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης]
Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης. Για να γίνει υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει τα ακίνητα να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

να υφίστανται νόμιμα
να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέα
να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες
να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ
να μην είναι επιλέξιμες με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb)
Μόλις η αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα κριθεί «καταρχήν επιλέξιμη», απαιτείται η έκδοση και η υποβολή στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: