Είναι πλέον επίσημο ότι το ρωσικό ρούβλι αξίζει περισσότερα δολάρια από ό,τι πριν την αρχή του πολέμου.
Στις 22 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, ένα δολάριο θα ανταλλάσσονταν με κάτι περισσότερο από 79 ρούβλια. Η αναλογία τώρα είναι ένα προς 78.
Το ίδιο ισχύει για τη βρετανική λίρα (περίπου 108 ρούβλια πριν, 102 τώρα) και το ευρώ (88 ρούβλια πριν, 84 τώρα).
Σε γενικές γραμμές, το ρούβλι είναι ισχυρότερο από πριν από τον πόλεμο. Πώς συνέβη αυτό;
Δεν θέλανε το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η υπόλοιπη «διεθνής κοινότητα» να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία με αυστηρές κυρώσεις;
Τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ισχύς του ρουβλίου «μπορεί να είναι πλασματική» ή ότι η Ρωσία εκμεταλλεύτηκε ένα «παραθυράκι» στις κυρώσεις και χρησιμοποίησε «οικονομικά τεχνάσματα» για να «σώσει το ρούβλι».
Υπενθύμιση: Το 2014, όταν η Δύση επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία λόγω του δημοψηφίσματος της Κριμαίας, το ρούβλι έχασε σχεδόν τη μισή αξία του.
Ανέκαμψε ελαφρώς το 2016 και έκτοτε σταθεροποιήθηκε, αλλά ποτέ δεν πλησίασε την αξία που είχε πριν από τα γεγονότα της Κριμαίας:
Έτσι, (σύμφωνα με την λογική των ΜΜΕ) οι προηγούμενες κυρώσεις δεν είχαν «παραθυράκι» και οι Ρώσοι είτε δεν ήξεραν τότε αυτά τα «οικονομικά τεχνάσματα» ή απλώς αποφάσισαν να μην τα χρησιμοποιήσουν.
Φυσικά, υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ του 2014 και του 2022: η αγορά πετρελαίου.
Το 2014-2015 οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία πλημμύρισαν την αγορά με φθηνό πετρέλαιο με αποτέλεσμα να πέσει παγκοσμίως η τιμή του αργού. Η Ρωσία (με το Ιράν και την Βενεζουέλα) υπέστησαν τεράστια ζημιά από αυτή την κίνηση.
Όμως τώρα η Σαουδική Αραβία, αντί να επαναλάβει αυτή την τακτική, έχει αυξήσει τις τιμές της.
Ο δυτικός Τύπος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους Σαουδάραβες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου και αυτοί αρνήθηκαν. Ισχυρίζονται ότι η Σαουδική Αραβία «τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας» και ότι πρέπει να «τιμωρηθεί».
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία μόλις ανέστειλε τη δίκη των Σαουδάραβων που δολοφόνησαν τον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι, μια κίνηση για την οποία θα πρέπει να την ευχαριστεί η σαουδαραβική κυβέρνηση.
Η Δύση φαίνεται εξίσου αδέξια στο να «τιμωρεί» τους συμμάχους της, όσο και στο να μειώνει την αξία του ρωσικού νομίσματος.
Συνοψίζοντας – Η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει και το ρούβλι αξίζει ακριβώς όσο πριν από τον πόλεμο.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ αναμένουν ελλείψεις σε τρόφιμα και φυσικό αέριο, βλέποντας τις τιμές των καυσίμων σε επίπεδα ρεκόρ.
Είναι η Ρωσία ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ στόχος των δυτικών κυρώσεων;;
— Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και το ρούβλι ενισχύεται, η απάντηση γίνεται αρκετά σαφής…