Παρίσι: Κέντρο διεθνών συζητήσεων για την πολιτική μετάβαση στη Συρία

Κοινοποίηση:
gallia_1

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί και αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τον αραβικό κόσμο και την Τουρκία θα συγκεντρωθούν εκ νέου τον Ιανουάριο στο Παρίσι.

 

Αυτή η συνάντηση έρχεται ως συνέχεια της προηγούμενης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στην Άκαμπα, όπου οι συμμετέχοντες συζήτησαν στρατηγικές για τη Συρία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό επιβεβαίωσε ότι ο στόχος είναι να συνεχιστεί η «εναρμόνιση των μηνυμάτων» μεταξύ των χωρών.

Μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου, οι δυτικές χώρες υπογραμμίζουν τη σημασία μιας συμπεριληπτικής πολιτικής μετάβασης στη Συρία. Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι αξιόπιστη και να περιλαμβάνει όλους τους Σύρους πολίτες. Ο Γκέιρ Πέντερσεν, απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, τόνισε την ανάγκη για μια μετάβαση που θα βασίζεται στις αρχές της απόφασης 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η επόμενη συνάντηση στο Παρίσι αναμένεται να εστιάσει στην περαιτέρω ενοποίηση των στρατηγικών και των θέσεων των συμμετεχόντων χωρών σχετικά με το μέλλον της Συρίας. Οι υπουργοί θα εξετάσουν τρόπους για να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία μετάβασης θα είναι υπό τον έλεγχο των Σύρων και θα αντανακλά τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

«Από κοινού με τους Άραβες εταίρους μας, την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεδριάσαμε το περασμένο Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στην Άκαμπα της Ιορδανίας, για να συντονίσουμε τη συλλογική και υπό όρους υποστήριξή μας σε μια μετάβαση στη Συρία», τόνισε ο Ζαν-Νοέλ Μπαρό.

«Θέσαμε σε μια δήλωση τις κατευθυντήριες αρχές της δέσμευσής μας στη Συρία», είπε ακόμη. «Η ομάδα αυτή θα έχει διάρκεια, και εμείς θα φιλοξενήσουμε στο Παρίσι τη δεύτερη συνάντησή της» ανέφερε, χωρίς να αναφέρει την ακριβή ημερομηνία.

 

Δεδομένου ότι ομάδα τεσσάρων Γάλλων διπλωματών μετέβη την Τρίτη στη Δαμασκό, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης ότι η Γαλλία δεν απαγορεύει να έχει «οποιαδήποτε επαφή στο μέλλον».

«Το κύριο δεν είναι να ξέρουμε ποιον συνομιλητή συναντά ο καθένας, αλλά η σύγκλιση των μηνυμάτων που περνούν στις de facto αρχές», είπε.

«Για τον λόγο αυτό ήταν τόσο σημαντικό ότι η Γαλλία εκπροσωπήθηκε το περασμένο Σάββατο στην Άκαμπα, ώστε τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας να μπορούν να εναρμονιστούν», ανέφερε επιπλέον.

Το ψήφισμα 2254, που υιοθετήθηκε το 2015, επιβεβαιώνει τη «σταθερή προσήλωση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας» και καθορίζει έναν οδικό χάρτη για μια πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Η οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, που ηγήθηκε των επιχειρήσεων οι οποίες οδήγησαν στην πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, δηλώνει ότι έχει έρθει σε ρήξη με τον τζιχαντισμό, παρότι χαρακτηρίζεται “τρομοκρατική” από δυτικές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον.

 

 ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: