Παρίσι 2024: Θεατής απομακρύνθηκε από το γήπεδο επειδή κρατούσε πανό για την Ταϊβάν

Κοινοποίηση:
daswff2f2

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε την απομάκρυνση ενός θεατή από τον χώρο διεξαγωγής του μπάντμιντον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, επειδή κρατούσε ένα πράσινο πανό που έγραφε «Πάμε Ταϊβάν» κατά τη διάρκεια αγώνα την Παρασκευή.

Δύο δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον θεατή να απομακρύνεται από την ασφάλεια με σωματική επαφή και φωνάζοντας, ενώ αγωνιζόταν ο Ταϊβανέζος Τσου Τιεν Τσεν. Η Ταϊβάν αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως Κινεζική Ταϊπέι για να αποφύγει τις αντιρρήσεις από την Κίνα, η οποία διεκδικεί το δημοκρατικά διοικούμενο νησί ως δικό της έδαφος, ενώ η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις κινεζικές αξιώσεις κυριαρχίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σάββατο (3/8), το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε «τα ωμά και πονηρά μέσα από κακόβουλους ανθρώπους για να αρπάξουν αυθαίρετα το πανό “Πάμε Ταϊβάν” από τον υπήκοο της χώρας μας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

«Αυτή η βίαιη πράξη δεν είναι μόνο κακοήθης αλλά και παραβιάζει σοβαρά το πνεύμα του πολιτισμού που αντιπροσωπεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι ακόμη περισσότερο αντίθετη στο κράτος δικαίου και παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης».

Η δήλωση ανέφερε ότι από την ασφάλεια αφαιρέθηκαν και άλλα πανό οπαδών με τη λέξη «Ταϊβάν». Ο de facto πρεσβευτής του νησιού στη Γαλλία, Φρανσουά Γου, είχε αναφέρει το περιστατικό στην τοπική αστυνομία, ανέφερε η δήλωση.

Ο Γου δημοσίευσε μια φωτογραφία του με τον θεατή στο Facebook λέγοντας: «Ευχαριστώ τους φοιτητές που εργάστηκαν σκληρά για να επευφημήσουν τους ήρωές μας του μπάντμιντον! Πάμε Ταϊβάν».

Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο, το γραφείο Τύπου του Παρισιού 2024 παρέπεμψε το Reuters στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ΔΟΕ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Το πράσινο, το χρώμα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) της Ταϊβάν, χρησιμοποιείται από ανθρώπους που υποστηρίζουν τη χωριστή ταυτότητα της Ταϊβάν από την Κίνα και, συχνά, την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Το μπάντμιντον είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές άθλημα, τόσο στην Ταϊβάν όσο και στην Κίνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: