Το οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ έχει αδειάσει λόγω της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία και χρειάζεται επειγόντως να αναπληρώσουμε τα αποθέματα των πυρομαχικών μας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης για την Ημέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας.
«Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία, εκπρόσωποι της οποίας έχουν συγκεντρωθεί εδώ σήμερα.
Τα αποθέματά μας σε όπλα και πυρομαχικά είναι μηδαμινά και πρέπει να αναπληρωθούν όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές χώρες του ΝΑΤΟ» είπε.
Σύμφωνα με τον Stoltenberg, την περασμένη εβδομάδα συζήτησε το θέμα αυτό με τους επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας των χωρών που συμμετέχουν στη Συμμαχία.
Όπως πρόσθεσε, επιβάλλεται αύξηση της παραγωγής και άρση των υφιστάμενων εμποδίων για αυτό.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη λήψης τέτοιων μέτρων: ειδικότερα, υποστήριξαν «τη σημαντική αύξηση των στόχων για κρίσιμα πυρομαχικά», καθώς και την αύξηση της παραγωγής για την επίτευξη εναλλαξιμότητας των κύριων τύπων βλημάτων.
Ο Stoltenberg πρόσθεσε ότι οι ηγέτες των χωρών του Συμφώνου στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους σχεδιάζουν επίσης να συμφωνήσουν για την αύξηση των αμυντικών επενδύσεων τουλάχιστον στο ελάχιστο επίπεδο του 2% επί του ΑΕΠ.
Μια μέρα νωρίτερα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τάχθηκε κατά του παγώματος της ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς και του τερματισμού της με τους όρους της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμαχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Κιέβου.
Η Ρωσία έστειλε προειδοποίηση στις χώρες του ΝΑΤΟ την περασμένη άνοιξη λόγω της παροχής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι κάθε φορτίο που περιέχει όπλα για το Κίεβο θα γίνει νόμιμος στόχος του ρωσικού στρατού.
Ο υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η συμμαχία εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση – όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και άλλες χώρες.
Σημειώνεται πως, πέρα από τα παραπάνω, μετά τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις 15-16 Ιουνίου, ο Stoltenberg είπε ότι θα εγκριθεί ένα πολυετές πρόγραμμα διευρυμένων προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, το οποίο θα εφαρμοστεί πλήρως ακόμη και σε περίπτωση τερματισμού της σύγκρουσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΝΑΤΟ θέτει ως καθήκον να στρατιωτικοποιήσει την Ουκρανία σε τέτοιο επίπεδο ώστε να είναι αδύνατο για τη Ρωσία να έχει σύγκρουση μαζί της.
Όχι σε ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
Προηγουμένως, από το Βερολίνο ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτέρας τις βασικές γραμμές πλεύσης, ενόψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου.
Εκεί αναμένεται να εγκριθεί νέο πακέτο στήριξης για την Ουκρανία με τη σύσταση ενός συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας που θα εξετάζει ζητήματα ασφαλείας κοινού ενδιαφέροντος.
Βέβαια στη συνέντευξη Τύπου ο Jens Stoltenberg από κοινού με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz παρουσίασαν το μεσημέρι της Δευτ κατέστησε σαφές αυτό, για το οποίο είχε ήδη μιλήσει σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt: ότι στο Βίλνιους δεν αναμένεται να «σταλεί επίσημη πρόσκληση για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» βάζοντας τέλος στα σενάρια περί «ταχείας ένταξης», κάτι για το οποίο πιέζει το Κίεβο.
Όπως τόνισε από το Βερολίνο, αυτό που θα συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου είναι «πώς θα έλθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ».
Οι σύμμαχοι, όπως τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, «συμφωνούν ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές» και ότι αυτό που προέχει σε αυτή τη φάση είναι η διασφάλιση της «ανεξαρτησίας και εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».
Το πότε θα έρθει η στιγμή για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι κάτι που θα αποφασίσει «το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία» ανεξάρτητα από το τι θέλει η Μόσχα.
Όπως ανέφερε και στη συνέντευξή του στη Welt ζητούμενο δεν είναι μια «βιαστική ειρήνη» και σε καμία περίπυωση «μια ειρήνη καθ’ υπαγόρευση της Ρωσίας».
Ούτε βέβαια να γίνει το «ΝΑΤΟ εμπόλεμο μέρος».
Πηγή: bankingnews.gr
Τούρκενμπεργκ του λέν του μνι.
Α ρε λουστροι, που λεγατε οτι ο Πουτιν θα γονατιζε.