Η δικαιοσύνη της Νότιας Κορέας αποφάσισε να παρατείνει την κράτηση του προεδρου Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά τη σύλληψή του για την προσπάθεια επιβολής στρατιωτικού νόμου στη χώρα. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε την αντίδραση χιλιάδων διαδηλωτών, οι οποίοι εισέβαλαν στο δικαστήριο εκφράζοντας την οργή τους.
Οι δικαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να προσπαθήσει να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία, γεγονός που τους οδήγησε στην απόφαση να παρατείνουν την κράτησή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις αρχές, περίπου 44.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης του προεδρου. Μετά από επεισόδια βίας που σημειώθηκαν κυρίως κατά των δυνάμεων ασφαλείας, 40 διαδηλωτές συνελήφθησαν.
Ο Γιουν Σουκ Γέολ, ο οποίος βύθισε την Νότια Κορέα στην σοβαρότερη πολιτική κρίση της εδώ και δεκαετίες απευθύνθηκε επί 40λεπτο στους δικαστές, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Οι συνήγοροί του δήλωσαν ότι στόχος του ήταν «να αποκαταστήσει την τιμή του».
Η απόφαση του δικαστηρίου για την παράταση της κράτησής του δίνει στους εισαγγελείς τον χρόνο για να επισημοποιήσουν το κατηγορητήριο για ανταρσία. Αν κριθεί ένοχος, απειλείται με την επιβολή της ποινής της ισόβιας κάθειρξης ή και της θανατικής ποινής. Η απαγγελία της κατηγορίας για ανταρσία θα σημαίνει ότι ο κατηγορούμενος θα κρατηθεί καθ’ όλη την διάρκεια της δίκης του.
Κατηγορείται ότι αποσταθεροποίησε την χώρα του επιβάλλοντας αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο στις 3 Δεκεμβρίου. Η απόπειρά του ματαιώθηκε από τους βουλευτές σε ένα κοινοβούλιο περικυκλωμένο από στρατιωτικές δυνάμεις. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η απόφασή του υπαγορεύθηκε από την πρόθεσή του να προστατεύσει την Νότια Κορέα από τις «κομμουνιστικές βορειοκορεατικές δυνάμεις» και «να εξοντώσει τα εχθρικά προς το κράτος στοιχεία». Συνελήφθη στις 15 Ιανουαρίου στην επίσημη κατοικία του.
Η Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει στις 14 Δεκεμβρίου υπέρ της καθαίρεσής του, προκαλώντας την παύση από τα καθήκοντά του. Παραμένει ωστόσο επισήμως πρόεδρος, αφού μόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει την αρμοδιότητα να του αφαιρέσει τον τίτλο.
Το Δικαστήριο, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με την δικαστική έρευνα, έχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Ιουνίου να τον καθαιρέσει οριστικά ή να αποφασίσει την αποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του.
AFP, Reuters