Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, αλλά θα συνεχίσει να θεωρεί τον εαυτό της τη μόνη νόμιμη ηγέτιδα της χώρας. Η δήλωσή της έρχεται μετά την αμφιλεγόμενη εκλογή του Μιχαήλ Καβελασβίλι ως νέου προέδρου, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τιφλίδα.
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην ορκωμοσία του Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστή και πολιτικού με ακροδεξιές θέσεις. Ο Καβελασβίλι υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο (GD), το οποίο κατηγορείται για αυξανόμενο αυταρχισμό και στενούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η τελετή ορκωμοσίας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών μέσα στο κοινοβούλιο, γεγονός που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Η εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου, που ανέδειξε νικητή το GD, έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως νοθευμένη με τη βοήθεια της Ρωσίας. Οι διαδηλωτές ζητούν επανάληψη των εκλογών και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απομακρύνει τη Γεωργία από την ευρωπαϊκή πορεία της. Η Ζουραμπισβίλι έχει γίνει σύμβολο αντίστασης για τους πολίτες που επιθυμούν στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας στους διαδηλωτές έξω από το προεδρικό μέγαρο, η Ζουραμπισβίλι τόνισε ότι παραμένει πιστή στις αξίες της δημοκρατίας και ζήτησε επανάληψη των εκλογών ως λύση στην κρίση. Φορώντας τα χρώματα της γεωργιανής σημαίας, δήλωσε πως «η νομιμότητα είναι μαζί μας». Οι διαδηλωτές υποστήριξαν τη στάση της και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να υπάρξει αλλαγή.
Οι εξελίξεις αυτές αναδεικνύουν τις βαθιές διαιρέσεις στη γεωργιανή κοινωνία μεταξύ εκείνων που επιθυμούν στενότερες σχέσεις με τη Δύση και εκείνων που υποστηρίζουν μια πιο συντηρητική προσέγγιση υπό την επιρροή της Ρωσίας.
Η Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από το προεδρικό μέγαρο, αλλά θα παραμείνει η νόμιμη εκπρόσωπος του λαού. Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαδηλωτών στην Τιφλίδα, οι οποίοι αντιδρούν στην ορκωμοσία του Μιχαήλ Καβελασβίλι ως νέου προέδρου της χώρας. Ο Καβελασβίλι, πρώην ποδοσφαιριστής και πολιτικός με ακροδεξιές απόψεις, υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο» (GD), που κατηγορείται για αυταρχικές πρακτικές και φιλορωσική στάση.
Η ορκωμοσία του Καβελασβίλι πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της Γεωργίας κεκλεισμένων των θυρών στο κοινοβούλιο. Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της ειρήνης για τον γεωργιανό λαό, ενώ παράλληλα εξήρε τις παραδοσιακές αξίες, την εθνική ταυτότητα και την οικογένεια. Ωστόσο, οι δηλώσεις του έχουν προκαλέσει αντιδράσεις λόγω των ακροδεξιών θέσεών του και των προσβολών κατά της LGBTQ+ κοινότητας.
Η κρίση ξέσπασε μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές του Οκτωβρίου, όπου το GD ανακηρύχθηκε νικητής. Πολλοί Γεωργιανοί πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα ήταν προϊόν νοθείας με τη βοήθεια της Ρωσίας. Η Ζουραμπισβίλι αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Καβελασβίλι ως πρόεδρο και κάλεσε σε επανάληψη των εκλογών ως λύση για την πολιτική αστάθεια.
Οι διαδηλώσεις υπέρ της ΕΕ και η διεθνής αντίδραση
Χιλιάδες πολίτες συνεχίζουν να διαδηλώνουν καθημερινά υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και κατά των αυταρχικών πρακτικών της κυβέρνησης. Οι διαμαρτυρίες έχουν συνοδευτεί από επεισόδια βίας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές. Πάνω από 400 άτομα έχουν συλληφθεί, ενώ υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βαρβαρότητα που έχουν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις.
Ο ρόλος της Ζουραμπισβίλι ως σύμβολο αντίστασης
Παρά τον κυρίως συμβολικό χαρακτήρα του αξιώματός της, η Ζουραμπισβίλι έχει αναδειχθεί σε ηγετική μορφή για τους πολέμιους του GD. Με την αποχώρησή της από το προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι φέρει μαζί της τη νομιμότητα και την εμπιστοσύνη του λαού. Οι υποστηρικτές της βλέπουν στο πρόσωπό της μια τελευταία ελπίδα για τη δημοκρατία στη χώρα.
Ο Αμερικανός βουλευτής Τζο Γουίλσον εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στη Ζουραμπισβίλι, καλώντας την στις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη μόνη νόμιμη ηγέτιδα της Γεωργίας. Παράλληλα ανακοίνωσε σχέδιο νόμου που θα απαγορεύει την αναγνώριση του νέου καθεστώτος στη χώρα από τις ΗΠΑ.
Ο Ζουραμπιτσβίλι και οι διαδηλωτές κήρυξαν τον Καβελασβίλι «παράνομο», απαιτώντας την επανάληψη των γενικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Επανέλαβε ότι η επανάληψη των «παράνομων» εκλογών θα ήταν η «φόρμουλα για την επίλυση μιας τέτοιας κρίσης».