Η Κυριακή του Πάσχα πλησιάζει… Οι οικογένειες και οι φίλοι θα μαζευτούν στο τραπέζι, αφού σουβλίσουν το παραδοσιακό αρνί, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Φυσικά, απο το τραπέζι δεν γίνεται λειπεί μια σαλάτα καθώς και κάποια συνοδευτικά για πριν το κυριώς γευμα.
1.Σαλάτα με σπανάκι, μαρούλι φριζέ και φράουλες
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. σπανάκι baby
- 1 μέτριο μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια
- 250 γρ. φράουλες
- 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο
- 7 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο
- 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν
- 1 κ.γ. μαγιονέζα
- λίγο αλάτι
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τα κρουτόν
- 3 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους
- 1 κ.σ. λάδι
- αλάτι
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
- Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε.
- Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό
- Με αυτή τη βινεγρέτ ραντίζουμε τη σαλάτα μας.
Για τα κρουτόν
- Ψήνουμε τις φέτες ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα κρουτόν και σερβίρουμε!
2.Σπανακόπιτα Κουρού
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
- 300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
- 340 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 κιλό πλυμένο σπανάκι
- ½ μάτσο δυόσμο
- 1/3 μάτσο άνηθο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 500 γρ. φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- μπόλικο πιπέρι
- αλάτι
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Για τη ζύμη
- Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.
- Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.
- Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
- Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
- Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
- Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.
- Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Για την χορτόπιτα
- Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
- Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
- Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
- Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.
- Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.
- Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.
3.Ανάποδη τάρτα καρότου
ΥΛΙΚΑ
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 100 γρ. λιαστή τομάτα
- 25 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 500 γρ. καρότα
- 100γρ. νερό
- 140 γρ. τόφου
- ¼ κγ. πάπρικα καπνιστή
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- πιπέρι
- θυμάρι
- ½ κγ. κύμινο
- ½ κγ. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο σφολιάτας
- ρόκα για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
- Βάζουμε σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε.
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει για 3-5 λεπτά.
- Κόβουμε τη λιαστή τομάτα σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
- Μεταφέρουμε στο ίδιο μπολ και τα κρεμμύδια, που έχουμε σοτάρει και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
- Βάζουμε στο ίδιο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη.
- Ξεφλουδίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε φέτες διαγώνια πάχους 0,5 εκ.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τα καρότα και το νερό και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 15 λεπτά, μέχρι να μειωθεί το νερό και να έχουν μαλακώσει τα καρότα.
- Όταν είναι έτοιμα, αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το τόφου, την πάπρικα, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι, το θυμάρι και το κύμινο. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
- Παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί 25 εκ. και απλώνουμε στον πάτο του τα καρότα. Από πάνω απλώνουμε τα κρεμμύδια με την λιαστή τομάτα και στο τέλος το τόφου.
- Σκεπάζουμε με το φύλλο σφολιάτας το ταψί και πιέζουμε ώστε η άκρη της σφολιάτας να ακουμπάει τον πάτο του ταψιού.
- Με ένα μαχαιράκι κάνουμε μικρές μαχαιριές στη σφολιάτα.
- Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά μέσα στο ταψί.
- Τέλος, αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε με ρόκα.
ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΑ
Και μετά τα ορεκτικά, ήρθε η ώρα να περάσουμε σε αυτό που σχεδόν όλοι ανυπομονούν να γευτούν την Κυριακή του Πάσχα! Το αρνί…
1.Αρνί Κλέφτικο
ΥΛΙΚΑ
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 100 γρ. βούτυρο (50+50)
- ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
- 3 κ.σ. φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
- 1/4 κ.γ. κανέλας
- 1 κ.σ. δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 1/2 κιλό μπούτι αρνί μαζί με το κόκαλο κομμένο σε μερίδες
- 1 κιλό πατάτες baby, κομμένες στη μέση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το σκόρδο, τα 50 γρ βούτυρο, το ξύσμα, τη ρίγανη, την κανέλα και το δεντρολίβανο σε ένα μούλτι ή σε ένα γουδί και τα σπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα σαν αλοιφή.
- Προσθέτουμε και αλάτι και πιπέρι και κάνουμε μασάζ με το μείγμα αυτό το κρέας.
- Βάζουμε το αρνί σε ένα μπολ, το κλείνουμε καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ ή τουλάχιστον 3-4 ώρες.
- Την επόμενη μέρα κόβουμε 2 μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο (1 μέτρο το κάθε ένα) και 2 κομμάτια λαδόκολλα (1 μέτρο το κάθε ένα).
- Βγάζουμε από το ψυγείο μια ώρα πριν ψήσουμε το κρέας για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
- Κάνουμε σταυρό με το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες (κάτω κάτω το αλουμινόχαρτο)
- Αλατοπιπερώνουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε επάνω στη λαδόκολλα.
- Από πάνω βάζουμε το κρέας και κόβουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε κομματάκια και το σκορπίζουμε πάνω από το κρέας και τις πατάτες.
- Κλείνουμε καλά και βάζουμε σε ένα ταψάκι στο φούρνο.
- Ψήνουμε για τέσσερις ώρες.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, δυναμώνουμε στους 200° C και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα μέχρι να πάρει χρώμα το κρέας.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί το κρέας για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε
- Σερβίρουμε με σαλάτα.
- Αν θέλουμε μπορούμε να δώσουμε χρώμα στις πατάτες την ώρα που ξεκουράζεται το κρέας και να τις ψήσουμε μόνες τους για αυτή τη μισή ώρα.
- Επίσης μπορούμε να βάλουμε και άλλα λαχανικά αν θέλουμε μαζί με τις πατάτες όπως πιπεριές αλλά και τυριά (γραβιέρα).
- Προτιμώ όμως την απλή αυτή και νόστιμη εκδοχή
2.Κοκορέτσι στον φούρνο
ΥΛΙΚΑ
- 2 κιλά εντεράκια αρνίσια
- 50 γρ. ξύδι
- αλάτι
- 1 μπόλια αρνίσιες
- 1 συκωταριές αρνίσιες με γλυκάδια
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κ.σ. θυμάρι ξερό
- 2 κ.σ. δεντρολίβανο
- 1 κ.σ. μπούκοβο
- 2 κ.σ. ρίγανη
- ξύσμα+ χυμό από 2 λεμόνια
- πιπέρι
- Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια μέσα-έξω.
- Τα βάζουμε σε λεκάνη με το ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
- Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπολ την μπόλια με ζεστό τρεχούμενο νερό, ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε στο μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού για 30 λεπτά
- Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Πλένουμε καλά τις συκωταριές, τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκ.
- Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το ξύσμα από 2 λεμόνια και το πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε από την αρχή γιατί θα μας σφίξει το κρέας). Αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
- Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών.
- Περνάμε από τη σούβλα τα κομμάτια τις συκωταριάς εναλλάξ ως εξής: πνευμόνια, καρδιά, συκώτι, γλυκάδια και αλατοπιπερώνουμε.
- Παίρνουμε και κόβουμε ένα κομμάτι μπόλιας ώστε να μας καλύψει όλη τη σούβλα και τυλίγουμε ομοιόμορφα από πάνω από το κρέας.
- Περνάμε τα εντεράκια και τα τυλίγουμε πάνω από την μπόλια τα σφίγγουμε καλά πάνω στην άκρη της σούβλας (θέλει υπομονή και αρκετό εντεράκι).
- Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι 30×40 εκ. με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
- Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.
Και για όσους δεν τρελένονται για αρνί και κοκορέτσι, έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ενναλακτική!
3.Ρολό κιμά με πουρέ γλυκοπατάτας
ΥΛΙΚΑ
- 1 κύβος κοτόπουλο
- 3 σκ. σκόρδο (1 σκ. + 2 σκ.)
- 60 γρ. ελαιόλαδο (2 κ.σ. + 2 κ.σ. + 2 κ.σ.)
- 2 κ.σ. εστραγκόν ή θυμάρι, ξερό (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- πιπέρι
- 250 γρ. ψωμί τοστ
- 2 καρότα
- 1 κρεμμύδι
- 2 πιπεριές κόκκινες
- αλάτι
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 1 αυγό
- 5 αυγά, βρασμένα
- αλεύρι ,για το ράντισμα
Για το σερβίρισμα
- sauce της αρεσκείας σας
- πουρές γλυκοπατάτας(μπορείτε να βρίτε τεην συνταγή εδώ:https://akispetretzikis.com/el/categories/ryzi-rizoto-kritharaki-patates/poyres-glykopatatas
- φρεσκο θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
- Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τον κύβο, 1 σκ. σκόρδο, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί ο κύβος και το σκόρδο.
- Στην συνέχεια προσθέτουμε 1 κ.σ. εστραγκόν, την πάπρικα, το πιπέρι, το ψωμί και χτυπάμε μέχρι να διαλυθούν.
- Ρίχνουμε το αρωματικό μας ψωμί σε ένα ταψάκι και ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό.
- Παράλληλα καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά μας, τα καρότα, το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τις 2 σκ. σκόρδο.
- Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια μαζί με το υπόλοιπο εστραγκόν, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και χτυπάμε ίσα ίσα να γίνουν μικρά κομματάκια (δεν θέλουμε να λιώσουν).
- Σε ένα τηγανάκι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μείγμα των λαχανικών για 15-20 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν και να μειωθεί ο όγκος τους στο 1/3 του αρχικού. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ακόμα πιο συμπυκνωμένη τη γεύση τους
- Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να φτάσει κοντά στη θερμοκρασία δωματίου (θα βοηθήσει αν μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα μπολ).
- Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά μας, την φρυγανιά (αρωματικό ψωμί), τον κιμά, το αυγό, αλάτι και πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε τον κιμά για περίπου 3-4 λεπτά.
- Στρώνουμε το ½ του κιμά μας σε μία φόρμα 30*10 εκ.
- Ραντίζουμε τα αυγά με λίγο αλεύρι για να μπορέσουν να κολλήσουν με τον κιμά και να μη γίνουν θρύψαλα όταν κόψουμε το ρολό και τα τοποθετούμε στη μέση της φόρμας.
- Με προσοχή προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα του κιμά πάνω και γύρω από τα αυγά ώστε να μην σπάσουν τα αυγά και πιέζουμε καλά με τα χέρια ώστε να αποφύγουμε να μείνουν κενά μέσα στο ρολό.
- Ψήνουμε στον φούρνο στους 180° C στον αέρα για 50 λεπτά.
- Το ξεφορμάρουμε – αναποδογυρίζουμε σε ένα ταψί (25*35 εκ.) και με ένα πινέλο αλείφουμε με την sauce το ρολό για να το γλασάρουμε.
- Βάζουμε για 15-20 λεπτά στο φούρνο στους 200° C στον αέρα για να καραμελώσει και να ξεροψηθεί και από τις υπόλοιπες πλευρές.
- Αφού ψηθεί κόβουμε σε κομμάτια, και σερβίρουμε με τον πουρέ γλυκοπατάτας και την sauce.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ
Τέλος, δεν ξεχάσαμε το επιδόρπιοήκα. Βρήκαμε παραδοσιακές συνταγές, συνδυασμένες όμως με έναν πρωτότυπο τρόπο, που προσφέρουν ξεχωριστές και μοναδικές γεύσεις
1.Χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα
ΥΛΙΚΑ
- ½ κούπα ηλιέλαιο
- 1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65%
- 3 κούπες ζάχαρη
- 4 κούπες νερό
- 2 πορτοκάλια
- 200 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια ψιλοκομμένα
Για το σερβίρισμα
- 100 γρ. μαύρη κουβερτούρα λιωμένη
- 100 γρ. λευκή κουβερτούλα λιωμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μία κατσαρόλα που βράζει νερό ρίχνουμε 2 πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε για 1 ώρα.
- Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσουν.
- Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση, τα στίβουμε πολύ καλά σε ένα μπολ μέχρι να φύγει όλο το ζουμί και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Πετάμε το ζουμί με τα κουκούτσια και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ό,τι έχει μείνει από τα πορτοκάλια.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.
- Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον πουρέ από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα συνέχεια για 8-10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα μας.
- Μόλις πήξει, ρίχνουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
- Σβήνουμε τη φωτιά και χωρίζουμε το μείγμα ρίχνοντας το μισό σε ένα μπολ.
- Στο μισό μείγμα, που έχει μείνει στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρει το μείγμα μας ένα σοκολατί χρώμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα με τη σοκολάτα σε μία φόρμα του κέικ με τρύπα 23 εκ. και πιέζουμε γύρω γύρω με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε μία ομοιόμορφη επιφάνεια.
- Ρίχνουμε από πάνω το λευκό μείγμα και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ώστε να γίνει ομοιόμορφη.
- Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά.
- Αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε φτιάχνοντας γραμμές από τη μαύρη και τη λευκή κουβερτούρα.
2.Λεμονόπιτα
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
- 450 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 στικ κανέλας
- 350 γρ. νερό
Για την λεμονόπιτα
- 450 γρ. φύλλα Βηρυτού
- 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 220 γρ. καλαμποκέλαιο
- 200 γρ. ζάχαρη
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 κ.γ. βανίλια εκχύλισμα
- 4 αυγά
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
- Σε ένα κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα από 1 λεμόνι, τον χυμό λεμονιού, το μέλι, το στικ κανέλας και το νερό.
- Μόλις πάρει μία βράση και λιώσει η ζάχαρη το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Για την λεμονόπιτα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100° C στον αέρα.
- Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα τσαλακώνουμε φέρνοντας κοντά τις 2 μεγάλες πλευρές, σαν ακορντεόν.
- Μεταφέρουμε τα φύλλα σε ένα ταψάκι 30×40 βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο.
- Τα ψήνουμε στον φούρνο για 1½ ώρα μέχρι να ξεραθούνε.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε από τον φούρνο.
- Μέσα σε ένα μπολ τρίβουμε τα φύλλα με τα χέρια μας μέχρι να θρυμματιστούν.
- Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατέυουμε.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το καλαμποκέλαιο, τη ζάχαρη, το ξύσμα των λεμονιών, το εκχύλισμα βανίλιας, τα αυγά και το στραγγιστό γιαούρτι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά τα θρυμματισμένα φύλλα και τα ανακατεύουμε καλά με τη βοήθεια μίας ξύλινης κουτάλας μέχρι τα φύλλα να απορροφήσουν όλο το μείγμα.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος 25×35 και το απλώνουμε να πάει παντού.
- Ψήνουμε στους 170° C στον αέρα για 30-40 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει.
- Αφαιρούμε τη λεμονόπιτα από τον φούρνο και την περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
- Την αφήνουμε για 1-2 ώρες να κρυώσει καλά.
- Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια και ξύσμα λεμονιού.
- 400 γρ. χαλβά βανίλια, κομμένο σε κύβους 0.5 εκ.
- 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, λιωμένη
- 200 γρ. μέλι
- 450 γρ. ταχίνι
- 200 γρ. φυστίκια αράπικα (peanuts) ολόκληρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε τη σοκολάτα, σε ένα μεταλλικό μπολ, πάνω από μία κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει και λιώνουμε τη σοκολάτα.
- Αφού λιώσει, την βγάζουμε απο τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
- Στο ίδιο μπολ, ρίχνουμε μέσα το μέλι και το ταχίνι και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Προσθέτουμε και τα φυστίκια ολόκληρα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε μέσα και το χαλβά κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Τον χαλβά τον ρίχνουμε στο τέλος για να μη λιώσει.
- Παράλληλα στρώνουμε μεβράνη σταυρωτά σε μια ορθογώνια φόρμα για κέικ μεγέθους 10 x 25 εκ.
- Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα και τη βάζουμε στο ψυγείο.
- Αφήνουμε για 2 ώρες ή καλύτερα μια ολόκληρη νύχτα μέχρι να παγώσει και να σταθεροποιηθεί το μείγμα.
- Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Σας ευχόμαστε Καλό Πάσχα με πολύ φαϊ!