Πατριώτες για την Ευρώπη: Ακλόνητη η υποστήριξη στον Ματέο Σαλβίνι, καθώς αντιμετωπίζει τη φυλακή επειδή έκανε το καθήκον του

Κοινοποίηση:
η-υποστήριξη-των-πατριωτών-στον-Ιταλό-Σαλβίνι-καθώς-αντιμετωπίζει-696x391

Οι ηγέτες της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πατριωτών για την Ευρώπη (PfE) της ΕΕ παραχώρησαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της ολομέλειας του Στρασβούργου την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, για να αναφερθούν στις πρόσφατες εξελίξεις στη νομική υπόθεση του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, αφού οι εισαγγελείς της Σικελίας ζήτησαν εξαετή ποινή φυλάκισης για τον αναπληρωτή πρωθυπουργό επειδή εμπόδισε πλοίο ΜΚΟ να αποβιβάσει παράνομους μετανάστες το 2019.

Η ομάδα καταδίκασε έντονα και μονομερώς αυτό που θεωρούσε ως πολιτικά υποκινούμενη εργαλειοποίηση του νόμου και τη δίωξη ενός δημοκρατικά εκλεγμένου αξιωματούχου για την εκπλήρωση του καθήκοντός του απέναντι στο έθνος του και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα. Αυτοί που υπερασπίζονται τα ευρωπαϊκά σύνορα παρενοχλούνται και απειλούνται», δήλωσε η ευρωβουλευτής Κίνγκα Γκαλ, πρώτη αντιπρόεδρος της ομάδας, κάνοντας παραλληλισμούς με τη συνεχιζόμενη διαμάχη της Ουγγαρίας για το μεταναστευτικό, αφού η χώρα δέχθηκε ένα πρωτοφανές πρόστιμο μόνο και μόνο επειδή απαίτησε από τους αιτούντες άσυλο να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους πριν εισέλθουν στη χώρα.

«Η θέση των Πατριωτών είναι ξεκάθαρη: τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να προστατευθούν και τα πλοία των ΜΚΟ πρέπει να σταματήσουν να αποβιβάζουν παράνομους μετανάστες στις ακτές μας», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν όσους εκπληρώνουν τις νομικές τους υποχρεώσεις για την προστασία του χώρου Σένγκεν αντί να τους απειλούν και να τους παρενοχλούν.

Τα κόμματα της ομάδας θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν «ακλόνητα» τον Σαλβίνι, δήλωσε ο επικεφαλής του ισπανικού VOX Χόρχε Μπουξάντε. «Αυτή είναι η μόνη επιτρεπτή θέση σε μια δημοκρατία».

Σημαντικό πλαίσιο
Ο ευρωβουλευτής Πάολο Μπόρκια, μέλος του κόμματος Lega του Σαλβίνι, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους στην αίθουσα που ενδιαφέρονται για την αλήθεια αντί να παπαγαλίζουν απλώς τα ψέματα των κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης, και παρέθεσε περισσότερες λεπτομέρειες της υπόθεσης για να εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη πριν από πέντε χρόνια.

Είπε ότι το πλοίο της ΜΚΟ επιβίβασε τους επιβάτες του απευθείας από μια βάρκα διακινητών μεταναστών λίγο έξω από τις αφρικανικές ακτές, όπως επιβεβαίωσε πλήρωμα του ιταλικού ναυτικού που βρήκε τη βάρκα χωρίς άμεσο κίνδυνο ή ανάγκη διάσωσης. Στη συνέχεια, παρά το γεγονός ότι έλαβε άδειες εισόδου τόσο από την Ισπανία όσο και από τη Μάλτα, άρχισε αμέσως να κατευθύνεται προς το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, ακόμη και όταν οι ίδιοι οι μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν.

«Είναι σαφές ότι η ευημερία των μεταναστών ήταν δευτερεύουσα και ο πρώτος στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της Ιταλίας», αφού ο Σαλβίνι υποσχέθηκε να μην αφήσει τους παράνομους μετανάστες να αποβιβαστούν, δήλωσε ο Μπόρκια.

Πρόσθεσε ότι είναι ψέμα ότι όλοι οι μετανάστες έμειναν εγκλωβισμένοι στο πλοίο για εβδομάδες χωρίς καμία βοήθεια, καθώς οι αρχές παρείχαν αμέσως πρώτες βοήθειες και τρόφιμα και αποβίβασαν σχεδόν τους μισούς μετανάστες στην ξηρά. Μόνο περίπου 80 παρέμειναν στο πλοίο.

Η ίδια εντολή αποκλεισμού έχει εκδοθεί δεκατρείς φορές από τότε, αλλά κανείς άλλος δεν έχει κατηγορηθεί έκτοτε, κάτι που ο Μπόρκια πιστεύει ότι είναι η απόλυτη απόδειξη ενός πολιτικού κυνηγιού μαγισσών από τα δικαστήρια.

Η πολιτική στο εδώλιο
Η ομάδα των Πατριωτών δεν υποστηρίζει τον Σαλβίνι μόνο επειδή είναι σύμμαχός τους, αλλά και για νομικούς λόγους, όπως τόνισαν – για να αμφισβητήσει αυτή την ύπουλη νομιμοποίηση που διαφορετικά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

Η υπόθεση αυτή αναμειγνύει σκόπιμα πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από έναν υπουργό με δημοκρατική εντολή να το πράξει με προσωπικές κατηγορίες που διώκονται σε πολιτικό δικαστήριο, επισήμανε ο Ζαν-Πολ Γκαρό του Γαλλικού Εθνικού Συναγερμού.

«Πρόκειται για πολιτική ευθύνη, όχι για προσωπική ευθύνη- δεν είναι δουλειά των δικαστηρίων να κρίνουν, αλλά του λαού και μόνο του λαού», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε να μας κυβερνά μια μη εκλεγμένη «κυβέρνηση δικαστών».

Επιπλέον, ο Σαλβίνι αντιμετωπίζει πιθανή φυλάκιση επειδή απλώς έκανε αυτό που πρέπει να κάνει κάθε υπεύθυνος πολιτικός: να υπερασπιστεί τα σύνορα του έθνους του, τόνισε ο Μπουξάντε. «Αν υπάρχουν νόμοι που εμποδίζουν έναν πολιτικό να υπερασπιστεί τα σύνορά του, αυτός ο νόμος θα πρέπει να αλλάξει», είπε.

Το ζήτημα υπερβαίνει επίσης τις χώρες της πρώτης γραμμής, πρόσθεσε ο Τομ Φαντενντρίσε από το φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang. «Τα ιταλικά σύνορα είναι φλαμανδικά σύνορα επειδή μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο Σένγκεν», είπε. «Ο Ματέο Σαλβίνι δικάζεται για την υπεράσπιση των πολιτών του και των πολιτών μου».

Ο Φαντενντρίσε συνέχισε επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της Frontex, λέγοντας ότι πάνω από το 90% των λαθρομεταναστών που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης πληρώνουν τεράστια ποσά στους διακινητές ανθρώπων, οι οποίοι -με τη συνενοχή των ΜΚΟ που επιδοτούνται από την ΕΕ- κατάφεραν να δημιουργήσουν μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ γύρω από νομικά κενά. «Οι ΜΚΟ είναι αυτές που θα έπρεπε να δικάζονται, όχι ο Σαλβίνι», πρόσθεσε.

Συν τοις άλλοις, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών δεν πληροί τις προϋποθέσεις για άσυλο, αλλά η επιστροφή τους εμποδίζεται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Ο Φαντενντρίσε σημείωσε ότι το εμβληματικό πακέτο μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, δεν περιέχει εργαλεία για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων, ούτε αποτελεσματικές πολιτικές επιστροφής. Η Ευρώπη, επομένως, χρειάζεται μια εντελώς νέα προσέγγιση, βασισμένη στο «αυστραλιανό μοντέλο»: ένα νομικό πλαίσιο για τις επαναπροωθήσεις και μια ισόβια απαγόρευση μετακίνησης στην Ευρώπη για όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα.

Ο Χάραλντ Βιλίμσκι από το Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ) παρομοίασε την περίπτωση του Σαλβίνι με εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι τέτοιες νομικές ενέργειες δεν πρέπει να έχουν θέση στις δημοκρατίες. «Ως πατριώτες, νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μαζί μια δημόσια εκστρατεία, παρόμοια με το «Je suis Charlie» του Charlie Hebdo», είπε, «αλλά αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι «Io Sono Matteo Salvini».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response