Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί για το θάνατο του Πελέ, (Pele) ο οποίος για πολλά χρόνια “μονομαχούσε” με τον Μαραντόνα για τον άτυπο τίτλο του κορυφαίου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών.
Μέσα σε δύο χρόνια πάντως, το πιο δημοφιλές άθλημα του πλανήτη, έχασε τους δύο πιο φημισμένους σταρ του, αφού το θάνατο του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα τον Νοέμβριο του 2020, ακολούθησε αυτός του Πελέ (Pele) το Δεκέμβριο του 2022.
Μαραντόνα και Πελέ θεωρήθηκαν από την πλειοψηφία του κόσμου, ως οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, με την ερώτηση «Πελέ ή Μαραντόνα;» να έχει αναδειχθεί ως το νούμερο ένα δίλημμα για κάθε ποδοσφαιρόφιλο για τουλάχιστον τρεις δεκαετίες και μέχρι τη “γιγάντωση” της… κόντρας του Κριστιάνο Ρονάλντο με τον Λιονέλ Μέσι.
Η “κυριαρχία” στα Μουντιάλ
Από την πρώτη παρουσία του σε Παγκόσμιο Κύπελλο το 1958 μέχρι και το τέλος της καριέρας του, το 1977, ο Πελέ θεωρείτο ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του πλανήτη. Η ανάγκη μάλιστα να καλυφθεί το… κενό του, οδήγησε στην εκτόξευση της φήμης του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα τη δεκαετία του ’80 και του ’90, με τον Αργεντινό θρύλο να συνδέει για πάντα το όνομά του με τον Βραζιλιάνο.
Ουσιαστικά, ο Μαραντόνα διαδέχθηκε τον Πελέ στην κορυφή του ποδοσφαιρικού στερεώματος, μέσα από τις παρουσίες του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού αμφότεροι επιβεβαίωσαν την “κυριαρχία” τους στο μεγαλύτερο τουρνουά του πλανήτη.
Οι δυο τους συμμετείχαν σε τέσσερα Μουντιάλ έκαστος, με τον Πελέ να δίνει το “παρών” σε αυτά των 1958, 1962, 1966 και 1970 και τον Μαραντόνα να τον ακολουθεί, συμμετέχοντας σε εκείνα των 1982, 1986, 1990 και 1994. Ο Βραζιλιάνος κατέκτησε 3 φορές το τρόπαιο, με εντυπωσιακά νούμερα, ενώ ο Μαραντόνα μόνο 1, αλλά η δυναμική του ήταν τέτοια που τον έφερε στο ίδιο επίπεδο με τον Πελέ. Μόλις στα 26 του χρόνια, ο Αργεντινός οδήγησε την πατρίδα του στην κορυφή και τέσσερα χρόνια μετά μέχρι τον τελικό, θυμίζοντας τους συνεχόμενους τελικούς του Βραζιλιάνου, που κατέκτησε για πρώτη φορά το τρόπαιο στα 16 του χρόνια.
Η σύγκριση Πελέ και Μαραντόνα
Τα νούμερα δείχνουν γιατί ο Πελέ δεν έχει ξεχαστεί ακόμη και 45 χρόνια μετά το τέλος της καριέρας του. Στα Μουντιάλ, ο Βραζιλιάνος πέτυχε 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις και έμεινε για πάντα στην ιστορία. Ο Μαραντόνα με 8 γκολ σε 21 εμφανίσεις ήταν αυτός που τον πλησίασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο μέχρι τότε.
Γενικά με τις εθνικές τους ομάδες, ο Πελέ είχε 77 γκολ σε 92 αγώνες, ενώ ο Μαραντόνα 34 γκολ σε 91 συμμετοχές. Σε συλλογικό επίπεδο, ο Πελέ ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο, καθώς είχε 655 γκολ έναντι 259 του Αργεντινού, ο οποίος αγωνιζόταν όμως πιο πίσω στο γήπεδο και σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα.
Αμφότεροι κατέκτησαν πάντως από μία χρυσή μπάλα, ενώ “μοιράστηκαν” το βραβείο του “παίκτη του αιώνα”, το 2000.