Περίπτερα: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξοντώνει όσα επέζησαν στα μνημόνια

Κοινοποίηση:
periptero-570_0

Αντιδρούν με κινητοποιήσεις οι περιπτεριούχοι σε όλη την Ελλάδα στο νέο χτύπημα που επιφυλλάσσει για τον κλάδο τους το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς όπως τονίζουν αδυνατούν να επιβιώσουν οι οικογενειακές επιχειρήσεις που συνδέονται με τα εναπομείναντα περίπτερα σε όλη την επικράτεια, λιγότερα πλέον από 5.000.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων πρόσφατα τόνιζε ότι τα 13 τελευταία χρόνια ο κλάδος που το 2010 αριθμούσε 11.000 περίπτερα σαρώθηκε κυριολεκτικά, αρχικά από τις μνημονιακές πολιτικές και την κατάρρευση της κατανάλωσης στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια προστέθηκαν οι δυσβάσταχτες προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες για τα POS. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτές στα προϊόντα καπνού, από τα κυριότερα αντικείμενα λειτουργίας των περιπτέρων, είναι υψηλότερες του κέρδους που απομένει στον περιπτεριούχο από τις πωλήσεις. Έτσι, η διεύρυνση χρήσης του πλαστικού χρήματος εφαρμόζεται ώστε να εξοντώνει τις οικογενειακές επιχειρήσεις εις βάρος των μεγαλύτερων αλυσίδων λιανικής που συμπεριλαμβάνουν τα προϊόντα καπνού σε αυτά που πωλούν.

Τώρα, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως τονίζει η ΠΟΜΠ, για τον ΚΑΔ της εκμετάλλευσης περιπτέρου χρησιμοποιεί ως μέσο όρο τζίρου τα 294.000 ευρώ. Είναι «κατά τη γνώμη μας εντελώς λανθασμένος, καθώς χρησιμοποιεί τους τζίρους άλλων 12 (δώδεκα) εμπορικών κλάδων με αρχικό τετραψήφιο Κ.Α.Δ. 47.19, άσχετων με εμάς», όπως σημειώνεται.

«Θεωρούμε πως ο πραγματικός Μ.Ο. του τζίρου του Κ.Α.Δ. αγγίζει ή και ξεπερνά το διπλάσιο, δηλαδή τις 600.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού του μειωμένου Μ.Ο. είναι να προκύπτει τεράστια φορολογική επιβάρυνση», καθώς τα περισσότερα περίπτερα φορολογούνται για διπλάσιο τζίρο από τον μέσο όρο του ΚΑΔ τους, χωρίς ωστόσο αυτός ο τζίρος να φέρνει κέρδη.

Όπως εξηγούν «περίπου το 80% του τζίρου μας αποτελείται από προϊόντα και υπηρεσίες με πολύ χαμηλό ποσοστό κέρδους όπως (τα καπνικά με 4%, οι κάρτες ανανέωσης χρόνου ομιλίας 0,80%, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών 3%, οι παρκοκάρτες 2%, ο Τύπος 6%) με Μ.Ο. μικτού κέρδους 4% και καθαρού κέρδους 3%. Αυτό σημαίνει ότι κερδίζουμε 3%, ενώ θα φορολογηθούμε με 5% επί του τζίρου. Δηλαδή, ο απόλυτος παραλογισμός! Αν κανείς συνυπολογίσει και το δυσβάσταχτο κόστος του P.O.S. που ανέρχεται στο 0,80%, τότε δύο επιλογές μας μένουν. Ή κλείνουμε άμεσα ή πετάμε όλα τα τοξικά προϊόντα, δηλαδή το 80% του τζίρου μας που αποτελούν και τους περίφημους κράχτες μας και όποιος επιβιώσει».

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΜΠ τονίζει ότι απαιτεί εξαίρεση του συνολικού τζίρου των προαναφερόμενων προϊόντων και υπηρεσιών με μηδενικό Φ.Π.Α. από τη φορολόγηση του 5%.

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες κινητοποιήσεις και κλείσιμο περιπτέρων πραγματοποιείται σε μεγάλες πόλεις, μεταξύ άλλων στην Λάρισα και την Πάτρα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΒΟΘΡΟΚΑΝΑΛΑ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΕΝΩ ΟΥΤΕ ΕΥΡΟ ΦΟΡΟ ΣΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΑ……………………..ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΒΡΩΜΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

  2. Μα οι Ελευθέροι Επαγγελματίες πρέπει να καταστραφούν. Αυτός είναι ο σκοπός του καθεστώτος.

    Όλοι θα πρέπει να φορολογούνται με βάση τα κέρδη. Αν ο άλλος έχει 2 υπαλλήλους, πως θα τους πληρώσει αν το καθεστώς φορολογεί επί των εσόδων και όχι επί των κερδών; Πως θα πληρώσουν το ρεύμα για τα ψυγεία και την θέρμανση του υπαλλήλου; Ή θα ψοφάνε από το κρύο οι υπάλληλοι στο περίπτερο χωρίς θέρμανση γιατί δεν εκπίπτει της φορολόγησης;

    ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΟΥ στο πλανήτη δεν υπάρχει τέτοια φοροληστρική νομοθεσία και πουθενά αλλού δεν την επιβάλουν αναδρομικά.
    Σε όλες τις άλλες χώρες ενημερώσουν 12-24 μήνες ΠΡΙΝ αν είναι να ανέβει κάποιος φόρος ή αλλάζει το φορολογικό καθεστώς κάποιου. Μόνο στην Ελλάδα επιβάλουν φόρους αναδρομικά για περασμένα έτη.

    Οι Οθωμανοί τα έκαναν αυτά και αναγκαστήκαμε να τους πάρουμε το κεφάλι για να επιβιώσουμε. Φαίνεται πρέπει να κάνουμε το ίδιο και τώρα.

  3. Οι περιπτεράδες, το 80% των οποίων είναι Αλβανοί και το 10% πάκια, βγάζουν τα άντερά τους από τα μαύρα. Καμμία λύπηση. Κυριάκο προχώρα, όλη η Ελλάδα είναι μαζί σου. Καθάρισε τη χώρα από τους κλεφταράδες.

    1. Μετά Κούλα να προχωρήσεις και στη διαλεύκανση της υποθέσεις με τη κόρη της Ντορας, που βρήκε 1500 εκατομμύρια ευρώ με μηδέν ένσημα για να αγοράσει διυλιστήριο στην Ιταλία.

Comments are closed.