Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά του Αιολικού συμφερόντων Kieffer στη Natura των Βαρδουσίων

Κοινοποίηση:
b1927af461807363b54d92fc1cbf5f27_XL

Με 9 αρνητικές γνωμοδοτήσεις και 15 θετικές, αλλά κι αυτές υπό όρους, εγκρίθηκε τελικά και αναρτήθηκε η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας για αιολικό σταθμό στα Βαρδούσια. Περιβαλλοντικές οργανώσεις (Ορνιθολογική, Καλλιστώ) και τοπικοί φορείς καταγγέλλουν μεθοδεύσεις με «θύμα» τα προστατευόμενα Βαρδούσια.

Η τελική έγκριση όμως για να προχωρήσει το έργο θα πρέπει να περάσει από την ΔΙΠΑ -Δ/νση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΝ. Ειδικότερα, η υπόθεση αφορά αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 11,7 MW της εταιρείας ‘’PK ENERGY IKE’’, συμφερόντων Kieffer, ο οποίος χωροθετείται στη θέση «Γιδοβούνι» των Δήμων Δωρίδας, Μακρακώμης και Ναυπακτίας στους Νομούς Φωκίδας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα.

Αρνητικά για τους περιβαλλοντικούς όρους του πάρκου είχαν γνωμοδοτήσει η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, η Διεύθυνση Δασών Φωκίδας, τα Δασαρχεία Σπερχειάδας και Λιδωρικίου, ο εποπτευόμενος από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις το «πράσινο φως» ουσιαστικά δόθηκε έπειτα από την κρίσιμη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας (ΔΔΦΠΒ) του ΥΠΕΝ για τον Αιολικό Σταθμό «Γιδοβούνι», εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA (Ζώνη Ειδικής Προστασίας) «Όρη Βαρδούσια».

Ασύμβατη με τις προδιαγραφές

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά όταν η εταιρεία PK ENERGY IKE είχε υποβάλλει φάκελο αδειοδότησης για Αιολικό Σταθμό ισχύος 11,7 MW, εντός της περιοχής NATURA – ΖΕΠ των Βαρδουσίων, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας. Όμως, η μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΕΟΑ) του έργου είχε σοβαρές ελλείψεις και ανεπάρκειες, με κυριότερη το ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των αναφερόμενων σε αυτήν «εργασιών πεδίου» ήταν τον Οκτώβριο και Νοέμβριο του 2021

Η συγκεκριμένη περίοδος, σύμφωνα με την Ορνιθολογική, είναι ασύμβατη με τις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία, βάσει των οποίων έπρεπε να γίνουν κατ’ ελάχιστο την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο. Έτσι, η αρμόδια μονάδα διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ απέστειλε την αρνητική γνωμοδότηση, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η οικολογική αξιολόγηση δεν ήταν συμβατή με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας.

«Κι ενώ δεν έχει υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη σχετικά με το έργο για περίπου ενάμιση χρόνο, τον Ιούνιο του 2024 η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ (ΔΔΦΠΒ) αποστέλλει θετική, υπό όρους, γνωμοδότηση για το έργο, με τη σημείωση πως η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση είναι συμβατή με τη νομοθεσία, καθώς έχουν γίνει εργασίες πεδίου και την περίοδο Μάρτιο – Ιούνιο 2023», σημειώνει η Ορνιθολογική, καταγγέλλοντας ότι οι συγκεκριμένες εργασίες πεδίου δεν εμφανίζονται πουθενά. Σύμφωνα με την οργάνωση στην καρτέλα του έργου στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) δεν υπάρχει κανένα αρχείο επικαιροποιημένης οικολογικής αξιολόγησης ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό αρχείο.

Πως λήφθηκε η κατά πλειοψηφία απόφαση

Έτσι, λίγες εβδομάδες αργότερα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕΣΠΑ) Στερεάς Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη, την κρίσιμη γνωμοδότηση του ΥΠΕΝ γνωμοδότησε κι αυτό θετικά. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία με τη διπλή ψήφο του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Σύμφωνα με αυτήν ο αιολικός σταθμός, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τρεις ανεμογεννήτριες ισχύος 3,9 MW η καθεμία, έργα διάνοιξης νέας οδοποιίας συνολικού μήκους 11,3 χιλιομέτρων και εργασίες βελτίωσης υφιστάμενων οδών σε μήκος ενός χιλιομέτρου, υπόγειο εσωτερικό δίκτυο μέσης τάσης (33 kV) συνολικού μήκους 2,5 χιλιομέτρων για τη σύνδεση με τον οικίσκο ελέγχου και το εξωτερικό δίκτυο μέσης τάσης για τη διασύνδεση του οικίσκου ελέγχου με τον υπό ανάπτυξη υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/150 kV.

Η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου αναρτήθηκε προ ημερών, με τις οργανώσεις να προαναγγέλλουν νομικές ενέργειες, στην περίπτωση που δεν υπάρξει επίσημη αντίδραση του ΥΠΕΝ. Όπως υπογραμμίζουν η περιοχή φιλοξενεί πολλά προστατευόμενα είδη πτηνών τα οποία θα επηρεαστούν άμεσα από τη χωροθέτηση του Αιολικού Σταθμού εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας “Όρη Βαρδούσια», μεταξύ των οποίων και ο χρυσαετός.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: