«Περικυκλωμένη» η Τουρκία – Απομονωμένη στην αν. Μεσόγειο – Πάγος από το Ισραήλ

Κοινοποίηση:
geotripano-630x400

Η γεώτρηση της ExxonMobil – Qatar Petroleum, στον στόχο «Δελφύνη» του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό ούτε που τολμά να «ξεμυτίσει», με την Άγκυρα, όπως φαίνεται, να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τη δεινή απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας της επιθετικής και πειρατικής της συμπεριφοράς.

Η κοινή επίσκεψη την προηγουμένη εβδομάδα στο πλωτό γεωτρύπανο Stena Icemax, των υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργου Λακκοτρύπη και Νίκου Χριστοδουλίδη, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι και του αντιπροέδρου του αμερικανικού κολοσσού Τρίσταν Άσπρεϊ, έστειλε ένα βαρύ τελεσίγραφο στο ισλαμικό καθεστώς Ερντογάν.

Ως «καθαρό μήνυμα» των ΗΠΑ στην Τουρκία, εξέλαβε την επίσκεψη ο αμυντικός αναλυτής Τουράγ Ογούζ.

Σε άρθρο του στη «γραμμιτζίδικη» ερντογανική εφημερίδα Yeni Safak, ομολόγησε την πραγματικότητα:

«Πρέπει να ερμηνεύσουμε καλά και να αντιληφθούμε σωστά αυτή την επίσκεψη. Με την επίσκεψη αυτή της πρέσβειρας, οι ΗΠΑ κηρύττουν επισήμως ότι βρίσκονται πίσω από την “παρανομία” της “ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου”».

Η εφημερίδα δημοσιεύει χάρτη με τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή σε τρεις περιοχές γύρω από την Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία (συριακό Κουρδιστάν) και τη Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «έχουν απλώσει σαν χταπόδι τα πλοκάμια τους γύρω από την Τουρκία».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μεσοπρόθεσμα μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι όχι με το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αλλά με τις αμερικανικές δυνάμεις», αναφέρει. Είναι εμφανές ότι έχει αρχίσει και τους ζώνει η απελπισία.

Πάγος με το Ισραήλ

Παράλληλα, οι σχέσεις της Τουρκίας με τον άλλο σημαντικό παίκτη της Ανατολικής Μεσογείου, το Ισραήλ, διέρχονται νέα διπλωματική κρίση.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά το ισραηλινό Arutz Sheva, «το Ισραήλ υποβαθμίζει τη διπλωματική του εκπροσώπηση στην Τουρκία», εξηγώντας ότι «εν μέσω της ξεκάθαρης έλλειψης διάθεσης για καλές σχέσεις εκ μέρους του Ερντογάν, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε ότι η πρεσβεία στην Τουρκία θα διοικείται από διπλωμάτη χαμηλότερου βαθμού».

Το Ισραήλ αποφάσισε ότι θα διατηρήσει χαμηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης στην ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα, με διπλωμάτη στον βαθμό του δεύτερου γραμματέα.

«Τους τελευταίους μήνες, ο Εροντογάν δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά του για το Ισραήλ, με επιθετικές δηλώσεις εναντίον του σε κάθε ευκαιρία.

»Η Ιερουσαλήμ συνειδητοποίησε ότι μετά από εκτεταμένες διπλωματικές προσπάθειες για την αποκατάσταση των σχέσεων μετά την κρίση του Μαβί Μαρμαρά, ο Ερντογάν δεν έχει ειλικρινή διάθεση να διατηρήσει καλές σχέσεις με το Ισραήλ.

»Ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να μην διοριστεί νέος πρέσβης ούτε και πρόξενος στην Τουρκία.

»Επίσης, το Ισραήλ εσκεμμένα έστειλε εκπροσώπους χαμηλότερου βαθμού σε επίσημες εκδηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης».

Τον περασμένο Μάιο η Τουρκία απέλασε τον πρέσβη του Ισραήλ και ανακάλεσε τον Τούρκο από το Τελ Αβίβ, διαμαρτυρόμενη για τους φόνους ισλαμιστών διαδηλωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Η δεδομένη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο κρατών, από το 2010 και μετά, δεν βοηθά την Τουρκία να ανακάμψει στην Ουάσιγκτον.

Η τουρκική ισλαμική κυβέρνηση, που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αντιμετωπίζεται από τους Αμερικανούς ανοικτά ως μέρος του προβλήματος.

Ο μόνος ίσως λόγος που η Τουρκία δεν έχει απομονωθεί εντελώς οφείλεται σε ορισμένους κύκλους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνεχίζουν να τη θεωρούν σημαντική, ενώ την ίδια ώρα το Πεντάγωνο φαίνεται να την «αντικαθιστά» στον χάρτη ενισχύοντας τη συμμαχία με τους Κούρδους.

«Νταλκάς» για τα F-35

Ωστόσο, οι πιέσεις να ακολουθηθεί μια άλλη πολιτική έναντι της ισλαμικής Τουρκίας αποκτούν όλο και περισσότερους οπαδούς.

Ο συγγραφέας και αναλυτής Στίβεν Κουκ, με άρθρο του στο Council on Foreign Relations, αφού χαρακτήρισε τη στρατηγική σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας «λείψανο του παρελθόντος», ζήτησε να βρεθεί εναλλακτική της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, χωρίς αυτή να εγκαταλειφθεί, πρότεινε τη συνέχιση της συνεργασίας με τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία και ζήτησε οι ΗΠΑ να λάβουν θέση απέναντι στις πολιτικές της Τουρκίας που την υπονομεύουν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να θέσουν τέρμα στη συνεργασία τους με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, εμποδίζοντας την Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση στον νεότερο υψηλής τεχνολογίας αεροσκάφος στον αμερικανικό στρατιωτικό κατάλογο».

Προσπαθώντας να αλλάξει τις εντυπώσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν δίστασε -το έχει ξανακάνει- να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τα F-35.

Ισχυρίστηκε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είπε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνομιλία τους στη σύνοδο κορυφής των G-20 στο Μπουένος Άιρες, πως δεν θέλει προβλήματα με την πώληση των μαχητικών F-35 στην Άγκυρα.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός, αρμόδια σε θέματα της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και για διεθνείς υποθέσεις, Χέιντι Γκραντ, έσπευσε να «απαντήσει» δηλώνοντας σε δημοσιογράφους:

«Ενώ θα έχει κάποιες επιπτώσεις στο πρόγραμμα των F-35, δεν νομίζω ότι πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφική επίπτωση εάν υπάρξει μια πολιτική απόφαση ότι (η Τουρκία) δεν είναι πλέον εταίρος».

Εξέφρασε επίσης τον φόβο πως είναι ίσως πολύ αργά για να πειστεί η τουρκική κυβέρνηση να ματαιώσει την επερχόμενη παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400. Η τουρκική πλευρά απάντησε με «τσαμπουκά».

«Το 2019 η Τουρκία θα παραλάβει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 και αλλά και τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη F-35», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο «αγκάθι» για να αποκτήσει η Τουρκία τα F-35 είναι το Ισραήλ, το οποίο διαθέτει 14 αεροσκάφη αυτού του τύπου και το τελευταίο που θα ήθελε είναι να δει ισλαμιστές «καβάλα» σε F-35 να ίπτανται πάνω από την ανατολική Μεσόγειο αλαλάζοντας «Αλλαχού Άκμπαρ».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: