Περιστατικό που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: Αστεροειδής εντοπίστηκε πολύ αργά και κάηκε ανεξέλεγκτος πάνω από τις Φιλιππίνες (Βίντεο)

Κοινοποίηση:

Με τόσα τηλεσκόπια να είναι στραμμένα στον ουρανό, είναι σπάνιο να μας ξεφύγει κάποιος αστεροειδής. Αυτό ακριβώς όμως συνέβη πριν λίγες ώρες πάνω από τις Φιλιππίνες.

Το Catalina Sky Survey της NASA εντόπισε τον αστεροειδή 2024 RW1 μόλις λίγες ώρες πριν φτάσει στη Γη. Για καλή μας τύχη ήταν μικρός, με μόλις ένα μέτρο διάμετρο, με αποτέλεσμα να καεί ολοκληρωτικά εισερχόμενος στην ατμόσφαιρα.

Η είσοδος στην ατμόσφαιρα καταγράφηκε σε βίντεο, όπου φαίνεται μία πύρινη μπάλα να βγαίνει από τα σύννεφα, κάνοντας τη νύχτα μέρα πριν εξαφανιστεί απότομα.

Αυτή ήταν η ένατη φορά που ανιχνεύσαμε έναν αστεροειδή λίγο πριν φτάσει στη Γη. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ESA, αστεροειδείς ενός μέτρου φτάνουν στη Γη κάθε δύο εβδομάδες. Από την άλλη, ενώ αργήσαμε να τον εντοπίσουμε, το γεγονός πως τα αυτοματοποιημένα συστήματά μας μπορούν να εντοπίσουν ένα τόσο μικρό αντικείμενο, είναι ενθαρρυντικό.

Το 2013, ο 18 τόνων μετεωρίτης Chelyabinsk, κατάφερε να φτάσει στη Γη χωρίς να ανιχνευθεί. Εξερράγη πάνω από την ομώνυμη πόλη προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και περίπου 1.500 άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα.

Δεν είναι μόνο το μέγεθος όμως το πρόβλημα με τους αστεροειδείς, αλλά και η ταχύτητά τους. Σύμφωνα με την ESA, ο 2024 RW1 ταξίδευε με 63.360 χιλιόμετρα την ώρα, μία μέση ταχύτητα για τέτοιου είδους αντικείμενα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response