Μια αραιοκατοικημένη περιφέρεια της νότιας Ιταλίας προσφέρει 700 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια σε όποιον ενδιαφέρεται να εγκατασταθεί σε κάποιο από τα χωριά της, γράφει η Guardian. Yπάρχουν, όμως, κάποιες προϋποθέσεις, όπως αναφέρεται σχετικά: Το χωριό θα πρέπει να έχει λιγότερους από 2.000 κατοίκους και εκείνος που θα αποφασίσει να εγκατασταθεί εκεί για μια τριετία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα ανοίξει μια επιχείρηση.
«Αν προσφέραμε χρηματοδότηση, θα ήταν μια ακόμη πράξη φιλανθρωπίας. Θέλαμε να κάνουμε περισσότερα. Θέλαμε ο κόσμος να επενδύσει εδώ. Μπορούν να ξεκινήσουν οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση: φούρνο, βιβλιοπωλείο, εστιατόριο, οτιδήποτε. Είναι ένας τρόπος να δώσουμε ζωή στις πόλεις μας αυξάνοντας ταυτόχρονα τον πληθυσμό», λέει ο Ντονάτο Τόμα, ο περιφερειάρχης της Μολίζε.
Ο Τόμα ανακοίνωσε επίσης ότι κάθε πόλη με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα λαμβάνει 10.000 ευρώ για έργα υποδομών και για την προώθηση πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (Istat), η περιφέρεια Μολίζε, με πληθυσμό 305.000 κατοίκους, είναι μεταξύ των περιοχών εκείνων που έχουν χάσει τους περισσότερους κατοίκους τους τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι από το 2014 έχουν φύγει ή πεθάνει 9.000 κάτοικοι.
Το 2018 περισσότεροι από 2.800 κάτοικοι πέθαναν ή εγκαταστάθηκαν σε άλλη περιοχή, σχεδόν 1.000 περισσότεροι σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ δεν καταγράφηκε καμία γέννηση στις εννέα πόλεις της περιφέρειας.
Για πρώτη φορά μέσα σε 90 χρόνια ο αριθμός των Ιταλών πολιτών που ζουν στην Ιταλία έχει πέσει κάτω από τα 55 εκατομμύρια, σύμφωνα με την Istat, ενώ την περίοδο 2014-2018 ο αριθμός των Ιταλών που κατοικούν στη χώρα μειώθηκε κατά 67.000.
Η μείωση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφενός στον πολύ χαμηλό αριθμό γεννήσεων και αφετέρου στην αύξηση της μετανάστευσης αφού πολλοί νέοι αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ζήσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε., αναζητώντας καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες. Περί τα 157.000 άτομα εγκατέλειψαν τη χώρα το 2018, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.
Η Ιταλία είναι η μοναδική μεγάλη οικονομία της Ευρώπης, ο πληθυσμός της οποίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μέσα στην επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Έρχεται δεύτερη–μετά την Ιαπωνία–στη λίστα με τις χώρες που έχουν την μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων με περίπου 168,7 άνω των 65 ετών για κάθε 100 νέους.