Περού: Η δικαιοσύνη απαγόρευσε στον πρώην πρόεδρο Μ.Βισκάρα την έξοδο από την επικράτεια για 18 μήνες

Κοινοποίηση:
w14-80610w1064416w1283022m708883

Η περουβιανή δικαιοσύνη απαγόρευσε χθες Παρασκευή στον πρώην πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα να εγκαταλείψει την επικράτεια τους προσεχείς 18 μήνες, τέσσερις ημέρες μετά την καθαίρεσή του από το αξίωμα από το Κογκρέσο, λόγω «ηθικής ακαταλληλότητας», εξαιτίας των κατηγοριών που τον βαρύνουν για «διαφθορά», τις οποίες ο ενδιαφερόμενος διαψεύδει «κατηγορηματικά».

Η δικάστρια Μαρία Άλβαρες επέβαλε «απαγόρευση εξόδου από τη χώρα» στον Βισκάρα για περίοδο διάρκειας «18 μηνών», κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας, η οποία διενεργεί έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου για δωροληψία όταν ήταν κυβερνήτης επαρχίας το 2014.

«Έχουμε ήδη πει ότι θα μείνουμε» στο Περού, δήλωσε στον Τύπο ο Βισκάρα, ο οποίος διαψεύδει την κατηγορία περί διαφθοράς και αμφισβητεί τη νομιμότητα της μεταβατικής κυβέρνησης του Μανουέλ Μερίνο, του συντηρητικού πρώην προέδρου του κοινοβουλίου.

Προτού συμπληρωθούν δύο μήνες από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, το περουβιανό Κογκρέσο ενέκρινε τη Δευτέρα σε ψηφοφορία του την καθαίρεση του δημοφιλούς αρχηγού του κράτους.

Η αποπομπή του και η άνοδος στην εξουσία του Μερίνο πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις στη Λίμα και άλλες πόλεις του Περού.

Πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη βίαιη καταστολή από την αστυνομία των διαδηλώσεων εναντίον της νέας κυβέρνησης, καθώς 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν την Πέμπτη, ανάμεσά τους δύο που χτυπήθηκαν από σφαίρες και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Η διαδήλωση που έγινε προχθές Πέμπτη στην πρωτεύουσα αμαυρώθηκε από επεισόδια όταν ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση προσπάθησαν να παρεισφρήσουν σε ζώνη κοντά στο κοινοβούλιο, σύμβολο για αυτούς του «θεσμικού πραξικοπήματος», το οποίο φρουρούσαν μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας.

Ο Βισκάρα κατηγορείται ότι έλαβε 2,3 εκατομμύρια σόλες (537.000 ευρώ) σε αντάλλαγμα για την ανάθεση συμβάσεων εκτέλεσης δημοσίων έργων όταν ήταν κυβερνήτης στην Μοκέγουα (2011-2014). Η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο προκαταρκτικό στάδιο. Ο κεντρώος πρώην πρόεδρος αρνείται ότι δωροδοκήθηκε, κατηγορεί την δεξιά αντιπολίτευση πως ήθελε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα και τόνισε πως αποχωρεί από την προεδρία «με το κεφάλι ψηλά».

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: