Εν μέσω πανδημίας που είναι κλειστά τα σχολεία για δεύτερη χρονιά και είναι κλειστά και τα φροντιστήρια, οι μαθητές εντελώς αποδιοργανωμένοι και με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού στο σπίτι τους από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο και από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Ιανουάριο τουλάχιστον, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει τις «μεταρρυθμίσεις» στο νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που «τελείως τυχαία» ευνοεί τα ιδιωτικά κολέγια τριετών σπουδών, αφού μειώνεται κατά 30% ο αριθμός των εισακτέων και έτσι χιλιάδες ελληνικές οικογένειες θα πρέπει να πληρώσουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να δώσουν στα παιδιά τους τουλάχιστον στοιχεία τριτοβάθμια εκπαίδευσης… αν έχουν χρήματα, αν δεν έχουν ουδέποτε αυτό το 30% των παιδιών που εισάγονται τώρα στο πανεπιστήμιο θα βιώσουν την εμπειρία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και α έχουν την ευκαιρία να αποφοιτήσουν με επιστημονικές γνώσεις.
Ένα στοιχείο που καταδεικνύει πόσο «πουσάρει» η κυβέρνηση τα ιδιωτικά κολέγια είναι το γεγονός ότι επιτρέπει στους αποφοίτους της 3ετούς εκπαίδευσης των κολεγίων να εγγράφονται στα επαγγελματικά επιμελητήρια του κλάδου τους! Με τριετή μόνο εκπαίδευση και χωρίς να υπάρχει κάποια σοβαρή κρατική πιστοποίηση για το επίπεδο των σπουδών τους.
Η όλη διαδικασία δεν έχει καμία σχέση με τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην ανώτατη εκπαίδευση μια εξέλιξη που αποτελεί τη μοναδική λογική λύση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απλά επιτρέπει στους ιδιοκτήτες των κολεγίων να «θησαυρίσουν» αφού τους στέλνει «πελάτες» το 30% των υποψηφίων φοιτητών οι οποίοι δε θα εισαχθούν λόγω των μέτρων Μητσοτάκη στην ανώτατη εκπαίδευση, χωρίς όμως να παρέχουν την απαραίτητα ισότιμη τετραετή εκπαίδευση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου.
Η τοποθέτηση του Κ.Μητσοτάκη κατά την εισαγωγική εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο
«…Η καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας. Και εξασφαλίζει ένα στοιχειώδες επίπεδο γνώσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα εξηγήσει ακριβώς η Νίκη πώς θα δουλέψει το καινούργιο σύστημα.
Και ο πιο μικρός αριθμός επιλεγμένων τμημάτων στα μηχανογραφικά των υποψηφίων κατευθύνει τα νέα παιδιά σε πεδία τα οποία πραγματικά επιθυμούν, αντί σε κάποιο τυχαίο, όπως αρκετά συχνά τους οδηγεί η σημερινή διαδικασία. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 30% των εισαγομένων στην ανώτατη εκπαίδευση σήμερα δεν αποφοιτά ποτέ. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τόλμη και θάρρος.
Άλλη μία σημαντική μεταρρύθμιση την οποία θα συζητήσουμε σήμερα έρχεται να πλαισιώσει την κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου για το πανεπιστημιακό άσυλο, εμπεδώνοντας την ομαλή λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ενισχύονται ποινικές και πειθαρχικές διατάξεις κατά της ανομίας στους χώρους των πανεπιστημίων, οι οποίοι πια θα προστατεύονται με σύγχρονα τεχνικά μέσα. Και ιδρύεται Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος από εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Ώστε να θωρακίζεται το άσυλο των ιδεών και της γνώσης από τις επιθέσεις της βίας και του εγκλήματος…»
Να σας πώ για κολέγια 4ετούς φοίτησης που ενώ τα πτυχία τους είναι από ξένα μεγάλα πανεπιστήμια, δεν αναγνωρίζονται μόνο στο ελλαδιστάν;;;
Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο αναγνωρίζονται.
Να κόψουν λοιπόν μερικοί τις τζάμπα μαγκιές και ας καταλάβουν επιτέλους ότι άσχετα αν δεν είναι τζάμπα η φοίτηση, οι βαθμοί έρχονται απ΄ έξω και είναι σκληρότατοι. Τα δε προγράμματα σπουδών επιβάλλονται και ελέγχονται επίσης απ΄ έξω. Αν δε κάποιος μείνει σε ένα μάθημα, έχει δικαίωμα να το ξαναδώσει 1 ακόμα φορά. Μετά μένει στο ίδιο έτος (δεν προβιβάζεται) και σε περίπτωση νέας αποτυχίας. αποβάλλεται. Η δε διδακτέα ύλη αλλά και γενικότερα η εκπαίδευση, είναι ανωτέρα των αντίστοιχων εγχωρίων σχολών.
Αντί λοιπόν να εθελοτυφλούν μερικοί, να καταλάβουν επιτέλους ότι οι απόφοιτοι τέτοιων σχολών είναι αρτιότερα εκπαιδευμένοι από ότι οι αντίστοιχοι των δημοσίων μπαχάλων (δεν είναι πλέον σχολές αυτές του δημοσίου), βλέπετε οι ιδιωτικές σχολές δεν έχουν κομματικές παρατάξεις, καταλήψεις κλπ αντιπερισπασμούς. Εκεί κάνουν μόνο μάθημα.
Τέλος με το να μένουν οι φοιτητές στην Ελλάδα και να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους εδώ, το χρήμα που έτσι και αλλιώς θα διατίθετο από τους γονείς τους, ΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ποιοί ηλίθιοι προτιμάνε να φεύγει και αυτό έξω;
Όσο για τους διάφορους συλλόγους, που τάχα κόπτονται υπέρ των εν Ελλάδι σπουδασάντων σε δημόσιες σχολές, ας μου πεί κάποιος 1 σύλλογο που παράγει πραγματικό έργο. Όλοι απλά μαζεύουν χρήμα για να δικαιολογούν τις καρέκλες τους.
Σε τελική, τι χρειάζονται όλοι αυτοί οι σύλλογοι είπαμε;
Η ελεύθερη αγορά είναι ο μεγάλος κριτής για κάθε επαγγελματία. Αφήστε τον κόσμο ελεύθερο να σπουδάζει όπου και όπως θέλει. Το κράτος οφείλει να αποκτήσει ελεγκτικούς μηχανισμούς για να διασφαλίζει το ελάχιστο απαραίτητο στην διδακτέα ύλη και γενικότερο πρόγραμμα σπουδών, βάσει Ευρωπαϊκών πρακτικών. Τα υπόλοιπα στον στίβο της ζωής. Είσαι καλός θα πάς καλά, είσαι μετριότητα θα χαθείς, είτε ξόδεψες τζάμπα τα λεφτά του μπαμπά σου είτε τα δικά μας ως φορολογούμενοι.
Τέλος καλό θα είναι να μιμηθεί η δημόσια εκπαίδευση την ιδιωτική και πέρα από την απαραίτητη αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών, να αποβάλλει τους αιώνιους φοιτητές. Ξέρω ενοχλεί τα κόμματα αυτό, αλλά καιρός είναι να απεμπλακεί η Παιδεία από την πολιτική.
Καλά θα κάνουν και θα πετάξουν έξω, τούς Αιώνιους φοιτητές! Δεν γίνεται να κρατάει κάποιος την θέση του φοιτητή ακόμα και +15 χρόνια και να μην τελειώνει. Βέβαιος αυτά τα ακούσαμε και επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και δεν εφαρμόστηκαν ΠΟΤΕ ! Όσο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αυτά υπάρχουν σε όλων των δυτικό κόσμο, εδώ και δεκαετίες! Γιατί να μην υπάρχουν στην Ελλάδα; Γιατί να μην έρχονται από το εξωτερικό φοιτητές να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό πληρώνοντας σε ιδιωτικά και δημόσια πανεπιστήμια, οπως γίνεται στην Αγγλία, στις ΗΠΑ,στον Καναδά κ.τ.λ..
ΠΟΙΟΣ ΣΟΥ ΕΙΠΕ ΡΕ MAKELEIO ΟΤΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ <>;;; ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΑΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΥΑΛΟ ΞΥΡΑΦΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΕΞΩ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ;;;
ΑΝ Ο ΑΪΝΣΤΑΪΝ ΚΑΙ ΤΟΣΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΙΧΑΝ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΛΟΓΩ ΑΦΡΑΓΚΙΑΣ, ΘΑ ΕΙΧΕ ΧΑΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΝΑΙ Η ΟΧΙ;;;
Καλά κάνουν . Ας πληρώσουν και κάποιοι από την τσέπη τους για τις σπουδές τους όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο πλην της Ελλάδος , που τις σπουδές των άλλων τις πληρώνουν όλοι μαζί οι φορολογούμενοι ραγιαδομαλακες . Δεν με ενδιαφέρει αν θησαυρίσουν τα ιδιωτικά κολέγια , αν είναι να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας αυτών των κακέκτυπων που έχουμε για πανεπιστήμια.