Διευρύνθηκαν οι απώλειες για τις τιμές του πετρελαίου στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από τον Οκτώβριο σε αντιστάθμισμα της απότομης πτώσης της παραγωγής από τη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα η ζήτηση είναι υποτονική σε Κίνα και ΗΠΑ.
Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 57 σεντς, ή 0,7%, στα 76,36 δολάρια το βαρέλι νωρίς τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδος) ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε κατά 50 σεντς, ή 0,7%, στα 73,05 δολάρια το βαρέλι.
Είχαν προηγηθεί την προηγούμενη εβδομάδα μειώσεις της τάξης του 0,3% για το Brent και του 1,7% για το WTI.
Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες του καρτέλ του ΟΠΕΚ+ πρόκειται να προχωρήσουν σε προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στον οργανισμό.
Οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν προγραμματίσει να ενισχύσουν την παραγωγή κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως τον Οκτώβριο, ως μέρος ενός σχεδίου για να ξεκινήσουν να περιορίζουν τις τελευταίες περικοπές της παραγωγής κατά 2,2 εκατομμύρια bpd, διατηρώντας παράλληλα άλλες μειώσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Στη Λιβύη, η Arabian Gulf Oil Company επέστρεψε στην παραγωγή έως και 120.000 bpd για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες, ενώ οι εξαγωγές εξακολουθούν να έχουν σταματήσει, δήλωσαν μηχανικοί την Κυριακή, μετά από μια αντιπαράθεση μεταξύ των φατριών που έκλεισαν τα περισσότερα κοιτάσματα πετρελαίου της χώρας.
Σταθερά μειωμένη η ζήτηση σε Κίνα και ΗΠΑ
Τόσο το Brent όσο και το WTI έχουν καταγράψει απώλειες για δύο συνεχόμενους μήνες καθώς οι οικονομικές ανησυχίες στην Κίνα και τις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τη διακοπή του εφοδιασμού στη Λιβύη και τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.
Η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας βυθίστηκε σε χαμηλό έξι μηνών τον Αύγουστο, καθώς οι τιμές των εργοστασίων κατρακύλησαν και οι βιομήχανοι δίνουν μάχης για να κλείσουν παραγγελίες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σάββατο, ασκώντας πίεση στο Πεκίνο να δώσει περισσότερα κίνητρα στα νοικοκυριά για να αυξηθεί η κατανάλωση.
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο PMI της Κίνας υποδεικνύει πως η οικονομία της χώρας θα χάσει τους στόχους για ανάπτυξης.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση πετρελαίου επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο στα χαμηλότερα εποχιακά επίπεδα από την πανδημία του κορωνοϊού του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ την Παρασκευή.
«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να καθυστερήσει τη σταδιακή κατάργηση των εθελοντικών περικοπών παραγωγής, εάν θέλει υψηλότερες τιμές», έγραψαν σε σημείωμά τους οι αναλυτές της ΑΝΖ.