Πετρέλαιο: Στις… Συμπληγάδες της διεθνούς αβεβαιότητας – Ο παράγοντας Συρία

Κοινοποίηση:
ot_oil_petrelaio

Με τα μάτια και στις αγορές για το πετρέλαιο βρίσκονται αυτή την εβδομάδα οι επενδυτές μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία. Οι τιμές του μαύρου χρυσού ξεκίνησαν την εβδομάδα με άνοδο καθώς οι εξελίξεις δημιουργούν νέες αβεβαιότητες για τη Μέση Ανατολή.

Οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ κατέγραφαν άνοδο 0,5% και διαμορφώνονταν στα 71,50 δολάρια το βαρέλι στην αρχή της διαπραγμάτευσης της Δευτέρας. Οι τιμές του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) κατέγραφαν άνοδο 0,55% και διαμορφώνονταν στα 67,60 δολάρια το βαρέλι.

Οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters ανέφεραν πως οι εξελίξεις στη Συρία δημιούργησαν επιπλέον πολιτικές και οικονομικές συνθήκες στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας ελαφρά -προς το παρόν τουλάχιστον- την πορεία και των τιμών του πετρελαίου.

Ο παράγοντας Τραμπ
Σημείωναν επίσης ότι σε γενικότερο επίπεδο, η παράταση της μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα αποτελούσε μια ακόμη ένδειξη για αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά μαύρου χρυσού μπορεί να επηρεαστεί από αυτό προς το τέλος του έτους. Επίσης πηγή αβεβαιότητας αποτελούν οι πολιτικές που μπορεί να ακολουθήσει από το νέο έτος ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, η Saudi Aramco, προχώρησε σε μειώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου για την Ασία, σηματοδοτώντας τις ανησυχίες της αγοράς. Αυτές οι τιμές πλέον από τον Ιανουάριο του 2025 θα διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τις αρχές του 2021, με την Aramco να επικαλείται την εξασθενημένη ζήτηση από την Κίνα.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) από την πλευρά του ανέβαλαν τις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής, κάνοντας λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και για αύξηση της προσφοράς.

Πάντως μερίδα αναλυτών έχει προειδοποιήσει ότι η ζήτηση πετρελαίου είναι υποτιμημένη και η υπερπροσφορά υπερεκτιμημένη, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξαφνική νέα άνοδο των τιμών το 2025.

Την περασμένη εβδομάδα η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις μέσες τιμές του Brent από τα 66 με 68 στα 70 δολάρια το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η επενδυτική τράπεζα πιστεύει ότι η στρατηγική του ΟΠΕΚ+ μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο από το αναμενόμενο πλεόνασμα στην προσφορά.

Η παράταση της μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ+ την περασμένη εβδομάδα αποτελούσε μια ακόμη ένδειξη για αδύναμη ζήτηση από την Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά μαύρου χρυσού μπορεί να επηρεαστεί από αυτό προς το τέλος του έτους. Επίσης πηγή αβεβαιότητας αποτελούν οι πολιτικές που μπορεί να ακολουθήσει από το νέο έτος ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια και ο πληθωρισμός
Στοιχεία του Reuters δείχνουν η δραστηριότητα των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έφτασε σε υψηλό τριών μηνών, σηματοδοτώντας άνοδο της παραγωγής εν μέσω προβλεπόμενου πλεονάσματος εφοδιασμού για το επόμενο έτος.

Παρά την πτώση των τιμών πάντως, οι διαχειριστές κεφαλαίων αύξησαν τις καθαρές θέσεις αγοράς τους σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού των ΗΠΑ σύμφωνα με στοιχεία από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων (US Commodity Futures Trading Commission) των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα οι αγορές περιμένουν να δουν τα στοιχεία από τον πληθωρισμό στην Αμερική την Τετάρτη, τα οποία θα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια.

Ακόμη και πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από τη FED πάντως φαίνονταν δύσκολο να αμβλύνουν τις ανησυχίες της αγοράς πετρελαίου σχετικά με την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και τον αντίκτυπό της στη ζήτηση ενέργειας. Όπως έχει αποδείξει πολλές φορές η Μέση Ανατολή όμως, τυχόν αστάθεια εκεί μπορεί να επηρεάσει απότομα τις τιμές –έστω και με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: