Πλήρης ΕΛΕΓΧΟΣ του ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ στον στρατό: Επιθυμεί να έρθει υπό την εξουσία του υπουργείου Άμυνας

Κοινοποίηση:
tagip-erntogan

Την επόμενη πράξη του σχεδίου ολικής αποκαθήλωσης της εξουσίας που έχει η στρατιωτική ηγεσία στην Τουρκία ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνοντας ποιοτικά τη βαθμίδα των μαζικών διώξεων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 και την απόπειρα δολοφονίας του από μερίδα του τουρκικού στρατού και των πολιτικών -όπως ο ίδιος υποστήριξε- αντιπάλων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, λίγα 24ωρα μετά την επανεκλογή του στην προεδρία και την αλλαγή του πολιτεύματος, αποκάλυψε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον απεσταλμένο του CNN Turk, ότι «ο στρατός πρέπει να έρθει υπό την εξουσία του υπουργείου Άμυνας», φανερώνοντας ένα μέρος των επόμενων κινήσεών του, στο πλαίσιο του σχεδίου που έχει δρομολογήσει και υλοποιεί, για την ολοκληρωτική εφαρμογή της ηγεσίας του σε όλα τα επίπεδα.

Οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γίνονται με απόλυτη ακρίβεια και βάσει ενός εξαιρετικά λεπτομερούς, αλλά και φιλόδοξου σχεδίου. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ξεκίνησαν οι μαζικοί διωγμοί όλων όσων θεωρούσε ότι τον αντιμάχονται, τους οποίους χαρακτήρισε «γκιουλενιστές», ενώ κατονόμασε τον άλλοτε συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν, ως τον εμπνευστή και οργανωτή του πραξικοπήματος και της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Την περίοδο που έγινε το πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε ήδη φροντίσει να αποκτήσει σημαντικό έρεισμα στον στρατό, γεγονός που τον βοήθησε σε μέγιστο βαθμό να καταστείλει σε μόλις έξι ώρες το πραξικόπημα εναντίον του και να ανακαταλάβει τις δύο μεγάλες πόλεις που είχαν αποκλείσει οι αποστάτες, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.

Οι διωγμοί στον στρατό, στην αστυνομία, στα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας, στα πανεπιστήμια και στο δημόσιο, είχαν ως αποτέλεσμα την παραπομπή και φυλάκιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός κατάφερε να διαφύγει σε χώρες -κυρίως- της Ευρώπης, ζητώντας άσυλο. Μεταξύ αυτών, ήταν και οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί, οι οποίοι διέφυγαν με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, ζητώντας άσυλο.

Ακολούθησε ένα δημοψήφισμα για τη μετατροπή του Συντάγματος, το οποίο ο Ερντογάν κέρδισε, αλλάζοντας εκ βάθρων το Σύνταγμα της χώρας και μετατρέποντας το πολίτευμα σε αμιγώς προεδρικό, μεταφέροντας σχεδόν όλες τις εξουσίες στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο. Επόμενη φάση ήταν η διενέργεια εκλογών, τις οποίες πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά και τελικά κέρδισε, με τη συμβολή και των ακραίων Γκρίζων Λύκων.

Η μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό είχε γίνει και τυπικά. Η ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης αποτέλεσε το πρώτο δείγμα, το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν. Η τοποθέτηση του μέχρι πρότινος αρχηγού του στρατού, Χουλουσί Ακάρ στη θέση του υπουργού Άμυνας ήταν ενδεικτική. Λίγα 24ωρα μετά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποκαλύπτει κατά την πτήση με το αεροσκάφος για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ότι στόχος του είναι να εντάξει τον στρατό υπό την ηγεσία του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, καθώς «αυτό πρέπει να γίνει».

Με άλλα λόγια, με την πρόφαση του εκδημοκρατισμού της λειτουργίας του τουρκικού στρατού και της κυβέρνησης, ο Ερντογάν επιχειρεί να ελέγξει πλήρως τον στρατό, όντας το τελευταίο προπύργιο πριν τον ολικό έλεγχο της χώρας.

Ήδη, οι ξένοι οίκοι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αρχίσει να κάνουν λόγο για συγκεντρωτικο καθεστώς στην Τουρκία και έναν πρόεδρο που θα έχει όλες τις εξουσίες πάνω του, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: