Οι πρόεδροι του Παναμά, José Raúl Mulino, και της Κολομβίας, Gustavo Petro, συμφώνησαν να εργαστούν σε μια κοινή στρατηγική κατά της παράνομης μετανάστευσης μέσω της ζούγκλας Darién, των φυσικών συνόρων με τη χώρα της Νότιας Αμερικής, σε διμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Υπό αυτή την έννοια, ο Μουλίνο και ο Πέτρο συμφώνησαν στο ενδιαφέρον τους να προγραμματίσουν μια τριμερή συνάντηση που θα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή “το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης προορίζεται για τη χώρα της Βόρειας Αμερικής”.
Ο Mulino δήλωσε στη συνάντηση ότι αυτό το πρόβλημα, του οποίου η προέλευση είναι «ξένη και για τις δύο χώρες», προκαλεί «ισχυρή οικονομική και περιβαλλοντική ζημιά» στον Παναμά και επεσήμανε ότι είναι μια «ανθρώπινη τραγωδία» που περιλαμβάνει παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους στο ταξίδι μέσα από τη ζούγκλα Darien.
Από την περασμένη 1η Ιουλίου, όταν ανέλαβε την θητεία του, ο Μουλίνο έθεσε ως ένα από τα κύρια μέτωπα της πολιτικής του το «πρόβλημα της ανθρωπιστικής κρίσης» στα σύνορα Παναμά και Κολομβίας, την πυκνή και επικίνδυνη ζούγκλα Darién, που κάθε χρόνο είναι διέσχισαν χιλιάδες παράτυποι ταξιδιώτες από δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, κυρίως Βενεζουελάνοι, που κατευθύνονται προς τη Βόρεια Αμερική.
Οι αρχές του Παναμά εκτιμούν ότι το 2024 περίπου 320.000 μετανάστες θα διασχίσουν τη ζούγκλα, 38% λιγότεροι σε σύγκριση με το ιστορικό ρεκόρ των 520.000 που το έκαναν το 2023.
Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Mulino θέσπισε νέες πολιτικές ελέγχου της μετανάστευσης, όπως το κλείσιμο των δρόμων στη ζούγκλα.
Ο Παναμάς υπέγραψε επίσης συμφωνία με τις ΗΠΑ που περιλαμβάνει αμερικανική υποστήριξη αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων, για να μειώσει τη ροή ανθρώπων που διασχίζουν τη ζούγκλα Darien.