Περίπου 262.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, μείωση κατά 13,0% συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2018 και κατά 27,8% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018:
Τα τραπεζογραμμάτια των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δύο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περισσότερο από το 80% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων.
Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (96,7%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Τα υπόλοιπα εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ζώνης ευρώ (2,2%) και σε άλλα μέρη του κόσμου (1,1%).
«Η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρή, καθώς ο αριθμός των πλαστών τραπεζογραμματίων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το 2018 ο αριθμός και η αξία των τραπεζογραμματίων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 4,0% και 3,7% αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Πώς θα τα καταλάβετε ότι είναι πλαστά
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας συμβουλεύει τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.
Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των τραπεζογραμματίων ευρώ είναι:
Το χαρτί
Η ανάγλυφη εκτύπωση
Το υδατογράφημα
Το ημιτελές σχεδίασμα
Η ταινία ασφαλείας
Το διάτρητο σχεδίασμα
Το ολόγραμμα σε λωρίδα ελάσματος
Το ολόγραμμα σε τμήμα ελάσματος
Η μελάνη μεταβλητού χρωματισμού
Η ιριδίζουσα λωρίδα
Τα χαρακτηριστικα τα ξερουμε .
Αυτο που δεν ξερουμε ειναι το ΠΩΣ θα ξεχωρισουμε τα ψευτικα απο τα αληθινα.
Δεν μας λεει ΠΩΣ…