«Πληγή» η υπογεννητικότητα – Αμείλικτα τα στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα

Κοινοποίηση:
ΜΑΚ

Όλο και περισσότεροι Έλληνες, γίνονται γονείς λιγότερων, παιδιών – Τα στοιχεία είναι αμείλικτα

 Το μικρότερο αριθμό γεννήσεων, από την ημέρα που άρχισε να καταμετράται ο ελληνικός πληθυσμός είχε η χώρα μας το 2023, καθώς γεννήθηκαν μόλις 72.244 παιδιά

Όλο και περισσότεροι Έλληνες, γίνονται γονείς λιγότερων, παιδιών. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα, σχεδόν οι μισές ελληνικές οικογένειες ποσοστό 48% έχουν ένα και μόνο παιδί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των νοικοκυριών στην Ελλάδα, ποσοστό 35% έχει δύο παιδιά και μόλις το 17%, έχει τρία, δηλαδή, ούτε 2 στα δέκα ζευγάρια.

Ο φυσικοθεραπευτής Κωνσταντίνος Κουράκης, δήλωσε πως: «έχουμε κάνει ένα παιδί θα θέλαμε και δεύτερο αλλά πέσαμε πάνω στην οικονομική κρίση. Είμαστε και οι δύο εργαζόμενοι λείπουμε πάρα πολλές ώρες από το σπίτι.
Δεν είναι μόνο το πώς θα φάει το παιδί πως θα ντυθεί,είναι ότι προσπαθείς να παρέχεις ότι παρέχουν όλοι οι υπόλοιποι, όταν θα σου ζητήσει διάφορα πράγματα είναι τα φροντιστήρια».
Αξιοσημείωτος, αν και διαρκώς μειούμενος, είναι ο αριθμός των πολύτεκνων οικογενειών, που ξεπερνούν τις 210.000 από αυτές τουλάχιστον 52.000 έχουν περισσότερα από 5 παιδιά.

Η πολύτεκνη μητέρα Ευφημία Αβραμίδου δήλωσε: «το να έχεις 5 παιδιά είναι 1 επί 5 παιδί, θα τολμήσω να πω ότι μπορεί να είναι 1 δια 5. Αν γύριζα το χρόνο πίσω θα έκανα ακριβώς το ίδιο θα έκανα τα παιδιά που μπορούσα να κάνω και που έκανα, νιώθω χαρούμενη και ευγνώμων στο Θεό που τα έχω».

Η κυρία Ευφημία εργάστηκε σκληρά στο σπίτι, αλλά και στο σχολείο ως καθηγήτρια. Το να αποκτήσει πολλά παιδιά- εξηγεί- ήταν μια συνειδητή απόφαση που δεν θα άλλαζε παρά τις δυσκολίες: «δεν είχαμε σταθερές δουλειές, δεν είχαμε σπίτι δικό μας και παρά το ότι το ένα παιδί ερχόταν το ένα μετά το άλλο. Κυλήσανε όλα τόσο ομαλά στην πορεία πήγαμε σα να πέφταμε στο γκρεμό με αλεξίπτωτο δεν ξέραμε αν θα ανοίξει και ανοίγει».
Πολύτεκνη μητέρα 8 παιδιών η Ιωάννα Κώττη, ανταπεξήλθε στις αυξημένες υποχρεώσεις σε σπίτι και εργασία: «Δεν μπορώ να πω ότι τα πράγματα ήταν ρόδινα, πάντα εύκολα. Αυτό που μας κρατούσε ήταν η χαρά που μας έδιναν, κάναμε οικονομία, τα οικονομικά μας ήταν ίσα ίσα αλλά αυτό δεν μας ανησυχούσε, εφόσον τα βασικά πράγματα ήταν καλυμμένα δεν ζητούσαμε πολυτέλειες. Η αγωνία είναι πάντα μην κάποιο παιδί θεωρήσει ότι είναι στην άκρη, δεν το προσέξαμε, αυτή ήταν η μεγάλη μας αγωνία».
Η Ελλάδα απέχει πολύ από το φιλανδικό μοντέλο με μέσο όρο ηλικίας τα 33 έτη, όμως για την γενική γραμματέα της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων θα έπρεπε να είναι ζητούμενο και προτεραιότητα για τη χώρα μας
Η γενική γραμματέας της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, Ινές Αγγελή, δήλωσε πως: «Είμαι μητέρα 6 παιδιών σε μια εποχή που οικογένειες δεν ήταν τόσο πολύ μεγάλες, επιτέλους πρέπει να ξανακάνουμε την οικογένεια μόδα, να δείξουμε, ότι δεν είναι τόσο δυσβάσταχτο το φορτίο και ούτε είναι θέμα επιδομάτων.
Είναι καθαρά θέμα νοοτροπίας. Η Ελλάδα αλλάζει, αλλά κανονικά η Ελλάδα αδειάζει. Τι να τα κάνω όλα αυτά, όταν δεν έχουμε τον αντίστοιχο πληθυσμό».Στα μέτρα του υπουργείου κοινωνικής συνοχής και οικογένειας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές και επιδόματα.

Επιδόματα

-Αύξηση κατά 1000 ευρώ του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά
-Αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες
-Αναμόρφωση του επιδόματος παιδιών για το δημόσιο ->αύξηση 20 ευρώ για το πρώτο παιδί και 50 ευρώ από το δεύτερο και κάθε επιπλέον παιδί.

Επιπρόσθετα το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 2000 σε 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί.

1ο παιδί: 2400 ευρώ
2ο παιδί: 2.700 ευρώ
3ο παιδί: 3.000 ευρώ
4ο παιδί και άνω: 3.500 ευρώ

440 εκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυση της οικογένειας θα δοθούν το 2024, ενώ το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό αναμένεται στις αρχές Μαΐου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Οικονομική κρίση, ακρίβεια, ομοφυλοφιλία, στειρότητα, ασθένειες και θάνατοι νέων είναι υπέρ αρκετά για τη υπογεννητικότητα στην Ελλάδα όσον αφορά τους νέο Έλληνες που τους πάνε προς εξαφάνιση, αλλά μην ανησυχείτε αφού έχουν φροντίσει να τους αντικαταστήσουν με αφρικανοάσιατες που θα γίνουν οι νέο-νεοέλληνες συν όλους τους υπόλοιπους που έχουν κουβαλήσει από Βαλκάνια, τριτοκοσμική πολυπολιτισμικότητα

  2. Μόνο με ανακατανομή εισοδημάτων στην Ελληνική κοινωνία και τριπλασιασμός μισθών-συντάξεων σε ΜΟΝΙΜΗ βάση. Όλα τ’ άλλα είναι ημίμετρα δυστυχώς, οι πλούσιοι πλουσιότεροι κ οι φτωχοί φτωχότεροι

Comments are closed.