Πλημμύρες στην Ισπανία: Έρευνες μέσα στη λάσπη για 2.000 αγνοούμενους και λεηλασίες

Κοινοποίηση:
ΜΜΛ

Την αποστολή 10.000 επιπλέον στρατιωτών και αστυνομικών στη νοτιοανατολική Ισπανία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας για να βοηθήσουν τους πληγέντες αλλά και στις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, τέσσερις ημέρες μετά τις τραγικές πλημμύρες που άφησαν πίσω τους τουλάχιστον 211 νεκρούς. 

Συνολικά, άλλοι «5.000 στρατιώτες» θα αναπτυχθούν επί του πεδίου, από τους οποίους 4.000 «σήμερα» και 1.000 «αύριο το πρωί», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το μέγαρο Μονκλόα, την επίσημη κατοικία του.

 Ο αριθμός αυτός αυξάνει σε 7.500 τους στρατιώτες που κινητοποιούνται στις κατεστραμμένες περιοχές, και αποτελεί τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη ενόπλων δυνάμεων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης», τόνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σε αυτούς τους στρατιώτες θα προστεθούν σχεδόν άλλοι 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, ώστε να υποστηρίξουν τους 5.000 συναδέλφους τους που βρίσκονται ήδη επί του πεδίου, σύμφωνα με τον Σάντσεθ.

Ενισχύσεις αναμένονται διακαώς σε ορισμένες τοποθεσίες που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατάσταση χάους.

Με το νερό να φθάνει μέχρι τη μέση τους, οι πυροσβέστες ψάχνουν μέσα στο μαύρο νερό πάνω στο οποίο επιπλέουν κομμάτια ξύλου και σκουπίδια. Ο φόβος τους: μήπως βρουν πτώματα νέων θυμάτων.

Σε μια υπόγεια σήραγγα στο Αλφαφάρ, στα προάστια της Βαλένθια, αρκετά αυτοκίνητα έμειναν παγιδευμένα όταν χείμαρροι λάσπης κατέκλυσαν το βράδυ της Τρίτης αρκετές περιοχές της περιφέρειας.

Η κακοκαιρία «προκάλεσε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας μας», επέμεινε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι πλέον απολογισμός από τις πλημμύρες ανέρχεται σε «211 νεκρούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερους από 400 νεκρούς, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 2.000 άτομα παραμένουν αγνοούμενα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, προτεραιότητα των στρατιωτών και των αστυνομικών παραμένει ο εντοπισμός των αγνοουμένων και η αποκατάσταση των δρόμων και των υποδομών, ώστε να καταστεί δυνατή η «παράδοση» της βοήθειας και η επαναλειτουργία των «βασικών υπηρεσιών».

Στρατιώτες και αστυνομικοί θα πρέπει επίσης να βάλουν τέλος στις λεηλασίες που αναφέρθηκαν επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες, για τις οποίες συνελήφθησαν 82 άτομα, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Πώς μια πόλη της Ισπανίας γλίτωσε από την καταστροφή εξαιτίας ενός φράγματος 2.000 ετών

Ένα εκπληκτικό βίντεο έχει αναδείξει πώς η αρχαία τεχνολογία βοήθησε να σωθεί μια μικρή πόλη από την καταστροφή. Ένα 2.000 ετών ρωμαϊκό φράγμα στην Αραγωνία εμπόδισε τις πλημμύρες στο Αλμονασίντ ντε λα Κούβα.

Πιο συγκεκριμένα οι σφοδρές βροχές χτύπησαν την περιοχή, αλλά τα νερά αποθηκεύτηκαν μέχρι το όριο του φράγματος, αποφεύγοντας έτσι την υπερχείλιση προς την πόλη, σύμφωνα με ισπανικά μέσα ενημέρωσης. Ως αποτέλεσμα, ήταν οι κάτοικοι να προστατευτούν από τα νερά, κάτι που δεν έγινε σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την Daily Mail στη συγκεκριμένη πόλη δεν έχουν καταγραφεί ζημιές ή τραυματισμοί.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: