Πλημμύρες στην Ισπανία: Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη – Σε πορτοκαλί συναγερμό ξανά η Βαλένθια

Κοινοποίηση:
floods-spain

Το καιρικό φαινόμενο DANA έκανε πάλι στην εμφάνισή του και απειλεί με πλημμύρες ανάλογες με εκείνες του περασμένου Οκτωβρίου που άφησαν πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των μετεωρολόγων στην Ισπανία, η οποία πλήττεται από έντονα καιρικά φαινόμενα, προειδοποιώντας «ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

Το ανατολικό, το νότιο τμήμα και τμήματα του βόρειου τμήματος της χώρας έχουν λάβει κίτρινες και πορτοκαλί προειδοποιήσεις τις επόμενες ημέρες από τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, η οποία προειδοποίησε ότι θα επηρεαστούν επίσης τουριστικά σημεία όπως η Μάλαγα, η Μούρθια, η Βαλένθια και το Αλικάντε.

Η τελευταία κακοκαιρία έρχεται αφού τα Κανάρια Νησιά επλήγησαν από ξαφνικές πλημμύρες και έντονη χιονόπτωση σε διαδοχικά επεισόδια.

Στο Καστεγιόν στην ηπειρωτική Ισπανία, έως και 254 λίτρα βροχής έπεσαν σε κάθε τετραγωνικό μέτρο ορισμένων πόλεων από τη Δευτέρα.

Στη Βαλένθια, ορισμένες πόλεις έλαβαν έως και 200 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυτή η έντονη βροχή έχει οδηγήσει σε σοβαρές πλημμύρες, με βίντεο που δείχνουν ολόκληρους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια, καθώς ξαφνικές πλημμύρες καταπίνουν ολόκληρες πόλεις.

Δυνατές βροντές ακούγονται από πάνω, καθώς πλάνα δείχνουν αυτοκίνητα να κινούνται μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Ξεχωριστά πλάνα έδειξαν πυροσβέστες να περνούν μέσα από το νερό μέχρι το γόνατο καθώς προσπαθούν να καθαρίσουν δρόμους και να διασώσουν ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί στα αυτοκίνητά τους.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα χειρότερα θα έρθουν μεταξύ Τετάρτης και Πέμπτης, καθώς το φαινόμενο DANA, βρίσκεται πάνω από το ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το Κέντρο Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης της κυβέρνησης της Βαλένθια έχει προειδοποιήσει στους πολίτες στο Καστεγιόν, τη Βαλένθια και το Αλικάντε να περιορίσουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις.

Παράλληλα, έχουν κλείσει τα σχολεία και έχουν ανασταλεί όλες οι υπαίθριες δραστηριότητες μέχρι το τέλος της κακοκαιρίας.

Ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στο Στενό του Γιβραλτάρ, την Κόστα ντελ Σολ, τη Μούρθια, την Ταραγόνα και τα δυτικά της Αλμερίας, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι αυτές οι περιοχές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν βροχές έως και 60 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο σε διάστημα 12 ωρών.

Στο Καστεγιόν και τη Βαλένθια, καθώς και στην Ταραγόνα, οι βροχές αναμένεται να πέσουν με ρυθμό έως και 200 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας τόνισε ότι αυτές οι πλημμύρες είναι πολύ απίθανο να είναι τόσο καταστροφικές όσο οι πλημμύρες του Οκτωβρίου που σκότωσαν εκατοντάδες και άφησαν χιλιάδες εκτοπισμένους.

Πέρυσι, οι πλημμύρες στη Βαλένθια και σε άλλα μέρη της Ισπανίας σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους, κατέστρεψαν χιλιάδες σπίτια και πυροδότησαν μαζικές διαμαρτυρίες κατά των περιφερειακών αρχών.

Οι πιο ενημερωμένες αναφορές δείχνουν ότι 223 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τουλάχιστον 31 να εξακολουθούν να αγνοούνται, καθιστώντας την πιο θανατηφόρα καιρική καταστροφή της Ισπανίας εδώ και δεκαετίες.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response