Πνευμονολόγος Μπεχράκης: Ο κορωνοϊός μεταδίδεται και από το τσιγάρο

Κοινοποίηση:
tsigaro-630x400

Για μετάδοση του κορωνοϊού με τον καπνό που εκπνέει ένας καπνιστής ο οποίος νοσεί από τον ιό κάνει λόγο ο Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος.

Μιλώντας στο GRTimes για τα μέτρα προφύλαξης από το νέο κορωνοϊό, ο κ. Π. Μπεχράκης τόνισε πως η μετάδοση του κορονοϊού συνδέεται και με το κάπνισμα.

Έχει παρατηρηθεί και προκύψει από επιστημονικές μελέτες πως ένα άτομο που έχει γρίπη μπορεί να μεταδώσει την ασθένεια με τον καπνό του τσιγάρου.

Κατ’ επέκταση με αυτό που παρατηρείται λοιπόν στη γρίπη, συμβαίνει κάτι ανάλογο και με τον κορωνοϊό. Δεν έχουν γίνει συγκεκριμένα μετρήσεις για τον κορωνοϊό. Αλλά έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως ότι ισχύει στη γρίπη, ισχύει και για τον κορωνοϊό.

Η εκπνοή σωματιδίων καπνού από άνθρωπο που νοσεί αυξάνει τη μεταδοτικότητα. Αυτό ισχύει για τη γρίπη και κατ επέκταση για τον κορωνοϊό, αναφέρει ο κ. Μπεχράκης.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Μπεχράκης προτείνει να αποφεύγεται η εισπνοή καπνού από οποιονδήποτε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και προτρέπει τους καπνιστές να καπνίζουν σε χώρους που δεν υπάρχει πλήθος κόσμου.

Τονίζει πάντως πως όλα τα βλέμματα της επιστημονικής -και όχι μόνο- κοινότητας, είναι στραμμένα στις μελέτες που πραγματοποιούνται για τον κορωνοϊό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από τις χώρες που έχουν εμφανίσει ως τώρα κρούσματα.

Στον απόηχο της κήρυξης πανδημίας από τον ΠΟΥ πάντως, ο κ. Μπεχράκης τονίζει πως ο ορισμός της πανδημίας δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο.

Είτε γινόταν λίγο καιρό νωρίτερα είτε τώρα, δεν αλλάζει τίποτε στα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν.

Με την αναγγελία δεν άλλαξε κάτι. Αυτό που άλλαξε στην Ελλάδα, και έπαιξε καταλυτικό ρόλο, ήταν όταν περάσαμε στη φάση 2, αυτό που ονομάζεται μετάβαση σε στάδιο μετάδοσης στη κοινότητα” αναφέρει και προσθέτει πως θα έπρεπε να είχε κηρυχθεί πανδημία από τον ΠΟΥ νωρίτερα.

Τέλος, ο κ. Μπεχράκης καταλήγει πως είναι δύσκολο να προβλέψουμε τη διάρκεια του κορωνοϊού και κατ’ επέκταση πόσο καιρό θα χρειαστεί να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα “Κρινοντας από το παράδειγμα της Κίνας, που άρχισε να μπαίνει προς την ολοκλήρωση της έξαρσης του κορωνοϊού, μπορεί κάνεις να υποθέσει ότι θα χρειαστεί, με μεγάλη επιφύλαξη περίπου ένα δίμηνο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: