Ποιας πανελληνίως άγνωστης κυρίας το όνομα ακούγεται για Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κοινοποίηση:
proedriko-megaro

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης αυτές τις ημέρες επιχειρούν να μαντέψουν ή στην καλύτερη περίπτωση να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το πρόσωπο που θα προτείνει στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού θεωρείται σχεδόν δεδομένο πλέον ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ζητήσει την ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου για ακόμη πέντε χρόνια.

Από την αρχή άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου διαρρέουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να δει για πρώτη φορά γυναίκα σε αυτή τη θέση ενώ πριν από περίπου δέκα ημέρες παραχωρώντας συνέντευξη στο «Βήμα» είχε τονίσει ότι «θα ήταν σημαντικό να μην εκλεγεί το πρόσωπο μόνο από την παράταξη που θα το προτείνει και έχει την πλειοψηφία στη Βουλή σήμερα.

»Είναι σημαντικό το πρόσωπο αυτό να μπορεί να συγκεράσει πολιτικές δυνάμεις εντός του Κοινοβουλίου.

»Αναγνωρίζω ότι η ευθύνη της επιλογής είναι δική μου. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση.

»Θα προτείνω το πρόσωπο που θεωρώ πλέον κατάλληλο, πιστεύοντας ότι η εισήγησή μου θα είναι τέτοια που θα πρέπει τα άλλα κόμματα να κληθούν να αιτιολογήσουν γιατί δεν θα την ψηφίσουν».

Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν τόσο στην Κουμουνδούρου όσο και στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως μια πρόταση που θα δημιουργούσε πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα μην την κάνει αποδεκτή είναι αυτή της νυν προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας κας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα δικαστής που έφθασε στην κορυφή του Σ.τ.Ε., τον Οκτώβριο του 2018 και την είχε προτείνει για την εν λόγω θέση ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα αποτελεί πρόσωπο για το οποίο δεν θα είχε αντίρρηση ούτε το Κίνημα Αλλαγής το οποίο πλευρίζει τον τελευταίο καιρό η Νέα Δημοκρατία – ο ΣΥΡΙΖΑ το κάνει ήδη εδώ και καιρό με έμμεσο τρόπο, αποσπώντας στελέχη του.

Η κ. Σακελλαροπούλου σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II.

Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000).

Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001), ενώ κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Ακούγεται ότι επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτιαξε μια αντρική κυβέρνηση και δέχθηκε μεγάλη κριτική για αυτό το σχήμα, προσανατολίζεται προς γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το εξισορροπήσει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να είναι πρόσωπο που να ενώνει τον λαό. Όχι διακοσμητικό στοιχείο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: