Ποια είναι η πιο υψηλή θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα;

Κοινοποίηση:
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI)

Όπως αναφέρεται αυτό εξαρτάται από την υγρασία.

Το ανθρώπινο σώμα είναι ανθεκτικό, αλλά έχει όρια στη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει. Ποια είναι λοιπόν η υψηλότερη θερμοκρασία που μπορεί να αντέξει;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι η εξής:

Μια θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 95 βαθμών Φαρενάιτ (35 βαθμοί Κελσίου), σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 στο περιοδικό Science Advances. Η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα δεν είναι ίδια με τη θερμοκρασία του αέρα που μπορεί να δείτε να αναφέρεται από τον τοπικό μετεωρολόγο ή την αγαπημένη σας εφαρμογή καιρού. Αντίθετα, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μετριέται με ένα θερμόμετρο καλυμμένο με ένα πανί εμποτισμένο με νερό και λαμβάνει υπόψη τόσο τη θερμότητα όσο και την υγρασία. Το τελευταίο είναι σημαντικό γιατί με περισσότερο νερό στον αέρα, είναι πιο δύσκολο να εξατμιστεί ο ιδρώτας από το σώμα και να δροσίσει ένα άτομο.

Εάν η υγρασία είναι χαμηλή αλλά η θερμοκρασία είναι υψηλή, ή το αντίστροφο, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα πιθανότατα δεν θα πλησιάσει το σημείο καμπής του ανθρώπινου σώματος, είπε ο Colin Raymond, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Jet Propulsion Laboratory της NASA που μελετά την ακραία ζέστη . Αλλά όταν τόσο η υγρασία όσο και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλές, η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα μπορεί να ανέλθει σε επικίνδυνα επίπεδα. Για παράδειγμα, όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι 115 F (46,1 C) και η σχετική υγρασία είναι 30%, η θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα είναι μόνο περίπου 87 F (30,5 C).

Αλλά όταν η θερμοκρασία του αέρα είναι 102 F (38,9 C) και η σχετική υγρασία είναι 77%, η θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα είναι περίπου 95 F (35 C).
Ο λόγος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν σε υψηλή ζέστη και υγρασία είναι ότι δεν μπορούν πλέον να ρυθμίσουν την εσωτερική τους θερμοκρασία. «Αν η θερμοκρασία του υγρού λαμπτήρα ανέβει πάνω από τη θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος, μπορείτε ακόμα να ιδρώσετε, αλλά δεν θα είστε σε θέση να κρυώσετε το σώμα σας στη θερμοκρασία που χρειάζεται για να λειτουργήσει φυσιολογικά», είπε ο Raymond στο Live Science.

Σε αυτό το σημείο, το σώμα γίνεται υπερθερμικό – πάνω από 104 F (40 C). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως γρήγορο σφυγμό, αλλαγή στην ψυχική κατάσταση, έλλειψη εφίδρωσης, λιποθυμία και κώμα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας .

Ωστόσο, μια θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 95 F δεν θα προκαλέσει άμεσο θάνατο, πιθανώς χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να μην επιβιώσει ο άνθρωπος σε αυτή η ζέστη, είπε ο Raymond. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον ακριβή χρόνο, είπε, αλλά οι μελέτες προσπάθησαν να τον εκτιμήσουν βυθίζοντας τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε δεξαμενές ζεστού νερού και αφαιρώντας τους όταν η θερμοκρασία του σώματός τους άρχισε να αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Επίσης, δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθεί ότι οι 95 F είναι η ακριβής θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα που δεν μπορεί να επιβιώσει. Ο Raymond υπολόγισε ότι ο πραγματικός αριθμός είναι στην περιοχή από 93,2 F έως 97,7 F (34 C έως 36,5 C).

Αν και κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα υψηλότερη από περίπου 95 F, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί επίσης να είναι θανατηφόρες. Η άσκηση και η έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως διευκολύνουν την υπερθέρμανση. Μεγαλύτεροι άνθρωποι, άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία. και τα άτομα που παίρνουν αντιψυχωσικά δεν μπορούν επίσης να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία τους, επομένως είναι πιο εύκολο για τη θερμότητα να τους σκοτώσει.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι πεθαίνουν μερικές φορές σε ζέστη που δεν φτάνει σε θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 95 F.

Ευτυχώς, ο κλιματισμός μπορεί να σώσει τους ανθρώπους από την ζέστη που δεν μπορούν να αντέξουν. Αλλά, φυσικά, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι πρόσβαση σε αυτό, και ακόμη και σε μέρη όπου πολλοί άνθρωποι έχουν κλιματισμό, το ηλεκτρικό δίκτυο μπορεί να είναι αναξιόπιστο, είπε ο Raymond.
Λίγες τοποθεσίες έχουν φτάσει σε θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 95 F στην καταγεγραμμένη ιστορία, σύμφωνα με τη μελέτη Science Advances.
Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και της δεκαετίας του 1990, τα hotspot ήταν η κοιλάδα του ποταμού Ινδού στο κεντρικό και βόρειο Πακιστάν και η νότια ακτή του Περσικού Κόλπου. “Υπάρχουν μέρη που έχουν ήδη αρχίσει να βιώνουν αυτές τις συνθήκες για μία ή δύο ώρες”, είπε ο Raymond.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Με απλά λόγια. Το ανθρώπινο σώμα αντέχει ανάλογα σε ποιες θερμοκρασίες έχει συνηθίσει. Π.χ όταν μεταναστευσα πριν 25 χρόνια στην Κύπρο, η θερμοκρασίες ήταν αρκετά πιο υψηλές από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Οκτωβρίου και ως συνέπεια υπέφερα τα πρώτα χρόνια. Αργότερα, έχοντας συνηθίσει πλέον, η αντοχή μου ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Όταν πάλι μετά από 11 χρόνια ξαναμεταναστευσα στην Ιρλανδία αυτή τη φορά, η θερμοκρασία το καλοκαίρι ας πούμε μέσα Μαΐου, ήταν τοσο χαμηλή που τα πρώτα 2 με 2 χρόνια, κρυωνα ασταμάτητα και χρειαζόμουν διπλό πάπλωμα και κεντρική θέρμανση. Το καλοκαίρι στην Ιρλανδία η θερμοκρασία φτάνει ως κανόνα το πολύ 25 βαθμούς Κελσίου και πολύ σπάνια παραπάνω.

  2. οι σατανικοι παγκοσμοιοοιητες το ξερουν; μην το μαθουν λοιπον ……

  3. Πολύ χρήσιμο και επεξηγηματικό άρθρο.

Comments are closed.