Αρκετές επιστημονικές μελέτες αναδεικνύουν τα οφέλη της για την υγεία, αλλά επισημαίνουν επίσης τους κινδύνους και τα σοβαρά προβλήματα της υπερβολικής κατανάλωσης μπίρας.
Η υψηλή κατανάλωση μπύρας μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά, να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης πέτρας και να συμβάλει στην αφυδάτωση και την αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών.
Η μπύρα, ένα από τα αλκοοολούχα ποτά που καταναλώνονται ευρύτερα παγκοσμίως, έχει αποτελέσει αντικείμενο πολυάριθμων επιστημονικών μελετών, πολλές από τις οποίες υποδηλώνουν τόσο θετικές, όσο και αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Αν και συνήθως συνδέεται με την κοινωνική απόλαυση και τη χαλάρωση, η κατανάλωση μπύρας εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις της στον οργανισμό, ιδίως στα νεφρά.
Τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες έχουν αρχίσει να δείχνουν ότι, με μέτρο, η μπύρα μπορεί να έχει για την οφέλη για την υγεία των νεφρών, αν και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
Αυτό το μη αποσταγμένο αλκοοολούχο ποτό, που ζυμώνεται από σπόρους κριθαριού ή άλλων δημητριακών (σιτάρι, κεχρί) και αρωματίζεται με λυκίσκο, ο ο οποίος του προσδίδει πικρή γεύση, παρέχει θρεπτικά συστατικά συστατικά στον οργανισμό, καθώς περιέχει βιταμίνες Β12 και νιασίνη, καθώς και νερό και φώσφορο. Ωστόσο, η περιεκτικότητά του σε αλκοόλ σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Το αλκοόλ και οι υδατάνθρακες της μπύρας μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης και αυξάνοντας τον κίνδυνο διαβήτη, ο ο οποίος επηρεάζει αρνητικά τα νεφρά.
Το αλκοόλ προκαλεί στον οργανισμό ευκολότερη αφυδάτωση και απώλεια νερού μέσω των ούρων. Έχει επίσης υψηλή πρόσληψη θερμίδων, γεγονός που προκαλεί αύξηση του σωματικού βάρους. Η αύξηση του σωματικού βάρους ή η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν και τα νεφρά, καθώς γίνονται πιο επιρρεπή στη δημιουργία λίθων.
Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις σε πολλά όργανα, και τα νεφρά δεν αποτελούν εξαίρεση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς για την υγεία των νεφρών, όταν το σώμα υπερφορτώνεται με ουσίες, όπως αυτές που περιέχονται στη μπύρα, οι λειτουργίες τους διακυβεύονται. Ειδικότερα, το αλκοόλ που περιέχεται στη μπύρα μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των νεφρών, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Ένας από τους κύριους κινδύνους είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Η μπύρα, πλούσια σε κενές θερμίδες (δηλαδή θερμίδες που δεν παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά), μπορεί να συμβάλει στο υπερβολικό βάρος, παράγοντας που επιβαρύνει επιπλέον τα νεφρά. Το υπερβολικό βάρος, με τη σειρά του, αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.
Όταν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες, η μπύρα μπορεί να λειτουργήσει ως διουρητικό, προάγοντας την αποβολή των τοξινών και συμβάλλοντας στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, γεγονός που ωφελεί τη λειτουργία των νεφρών.
Η καθημερινή κατανάλωση μπύρας μπορεί επίσης να προκαλέσει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις, όπως η αφυδάτωση, η οποία είναι συχνή λόγω της διουρητικής δράσης του αλκοόλ.
Ο κίνδυνος σοβαρής αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικές επιπλοκές, ιδίως σε άτομα με προδιάθεση για προϋπάρχοντα νεφρικά προβλήματα.
Ειδικοί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ (NIH) επισημαίνουν ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στον μηχανισμό φιλτραρίσματος αναστέλλοντας την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης που εκκρίνεται από την υπόφυση, η οποία είναι υπεύθυνη για την επαναρρόφηση του νερού από τα νεφρά.
Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη διουρητική δράση του αλκοόλ, επιτείνει την κατάσταση και το αποτέλεσμα της αφυδάτωσης, την αιτία του γνωστού hangover. Οι ειδικοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο οξείας σωληναριακής νέκρωσης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και σε χρόνια νεφρική νόσο.
Τα πιθανά οφέλη της μπύρας
Σε μια επιστημονική μελέτη, μελετήθηκαν οι επιδράσεις που σχετίζονται με τη μπύρα στους καρδιαγγειακούς και μεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, προκειμένου να προσδιοριστεί ένα επίπεδο κατανάλωσης που θα μπορούσε να θεωρηθεί «μέτριο»
Παρά τους πιθανούς κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση μπύρας, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι, με μέτρο, το ποτό μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία των νεφρών.
Η μελέτη, από τους νεφρολόγους Pietro Manuel Ferraro, Eric Taylor, Giovanni Gambaro και Gary Curhan και δημοσιεύθηκε στο Clinical Journal of the American Society or Nephrology, έδειξε πώς η μπύρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης λίθων στα νεφρά.
Επιπλέον, το αλκοόλ της μπύρας διεγείρει την παραγωγή ούρων, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη αποβολή των τοξινών και των αποβλήτων από το σώμα. Υπό αυτή την έννοια, η μέτρια κατανάλωση θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη διατήρηση της σωστής λειτουργίας των νεφρών, προωθώντας την αποβολή ανεπιθύμητων ουσιών.
Η κατανάλωση μπύρας, όπως και πολλές άλλες πτυχές της ζωής, πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Αν και οι επιδράσεις της στα νεφρά μπορεί να είναι τόσο ευεργετικές όσο και επιβλαβείς, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα που καταναλώνεται και τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου.