Ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει το φθηνότερο Airbnb – Η θέση της Ελλάδας

Κοινοποίηση:
2024-02-19T155750Z_1858752028_RC2ASS9H0BUG_RTRMADP_5_BRITAIN-HOUSING-AIRBNB

Ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών που επισκέπτονται την Ελλάδα βρίσκονται τα τελευταία χρόνια τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb. Αρκετοί μάλιστα δηλώνουν… φανατικοί υποστηρικτές τους, θεωρώντας πως αποτελούν την ιδανική λύση για να περάσουν τις διακοπές τους στην χώρα μας.

Είτε όταν πρόκειται για ένα δημοφιλές τουριστικό νησί, είτε για την πρωτεύουσα για City Break (ολιγοήμερες διακοπές) είτε για κάποια παραθαλάσσια πόλη της ηπειρωτικής χώρας.

Τι είναι αυτό που κεντρίζει το ενδιαφέρον τους; Γιατί επιλέγουν τη συγκεκριμένη μορφή φιλοξενίας έναντι των παραδοσιακών μορφών, δηλαδή των ξενοδοχείων; Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, πέρα από την διαφορετική τουριστική εμπειρία που προσφέρουν (π.χ. δυνατότητα πλήρους απομόνωσης, ανεξαρτησία) οι βασικοί λόγοι είναι δυο:

· Πρώτον, η ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα ελληνικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές τους –στην πλειονότητά τους- έχουν επενδύσει αρκετά κεφάλαια για να μπορέσουν να προσφέρουν στον επισκέπτη αναβαθμισμένη εμπειρία διαμονής. Το επίπεδο διαμονής είναι πολύ ανώτερο από τους άμεσους ανταγωνιστές της Ελλάδας στην περιοχή, όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Αίγυπτος, η Τυνησία και εφάμιλλο εάν όχι καλύτερο από τις προηγμένες τουριστικά χώρες της Μεσογείου,.

· Δεύτερον, το ανταγωνιστικό κόστος έναντι των προηγμένων χωρών της Μεσογείου αλλά και της Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αλλά και η Ολλανδία και η Γερμανία. Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο «ΟΤ» (βλ. χάρτη), ο τιμοκατάλογος του ελληνικού Airbnb είναι αρκετά ελκυστικός και συνιστά ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο πελάτη. Το value for money, δηλαδή η σχέση ποιότητας και τιμής υπερέχει ξεκάθαρα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του.

Ενδεικτική είναι η σύγκριση της Αθήνας με τις μεγάλες και ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικά πρωτεύουσες της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΑΣΥΔΑ (Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων) η τιμή στην ελληνική πρωτεύουσα για ένα μέσο κατάλυμα διαμορφώνεται στα 102 ευρώ την ημέρα ενώ στην Ρώμη φθάνει στα 187 ευρώ, στην Μαδρίτη στα 132 ευρώ, στο Παρίσι στα 229 ευρώ και στο Βερολίνο στα 144 ευρώ.

«Οι ανταγωνιστικές τιμές σε συνδυασμό με το ξεχωριστό ελληνικό τουριστικό προϊόν συντηρούν και ενδυναμώνουν τη δυναμική που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ, Ανδρέας Χίου. Ο ίδιος δηλώνει αρκετά αισιόδοξος όχι μόνο για την φετινή χρονιά αλλά και για τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες και δεν υπάρξει κάποια έκτακτη όσο και απρόβλεπτη κρίση που θα ανατρέψει άρδην το σκηνικό.

Προς νέο ρεκόρ

Είναι πολύ πιθανόν, όπως λέει, να σημειώσουμε και φέτος νέο ρεκόρ αφίξεων και εσόδων, πιάνοντας το νήμα από την περσινή χρονιά. Τα μηνύματα που καταφθάνουν είναι αρκετά ενθαρρυντικά, όπως μαρτυρούν και τα πρώτα στοιχεία από το 2024.

Παρά το χλιαρό ξεκίνημα, όπου η ζήτηση ήταν ελαφρώς κάτω από τα επίπεδα του 2023 (-9%), σύμφωνα με νέα έκθεση της AirDNA, για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις από τον Μάιο του 2024 καταγράφεται μεγάλη αύξηση διανυκτερεύσεων κατά 24% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Συνολικά για την φετινή χρονιά, η AirDNA προβλέπει 7% περισσότερες κρατήσεις για την φετινή χρονιά.

Ισχυρή καταγράφεται η ζήτηση για ταξίδια σε λιγότερο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς. Ο κορεσμός και η εκτόξευση των τιμών σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς έχουν ενισχύσει την προτίμηση των τουριστών για περιφερειακά μέρη, όπως τα νησιά Τήνος, Νάξος, Σέριφος, Σκόπελος και Θάσος. Πανευρωπαϊκά πάντως, η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων -όπως η Airbnb– σημείωσε το 2023 αξιοσημείωτες επιδόσεις με αύξηση που ξεπέρασε το 20% στη ζήτηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, το 2019.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: