Μια ολόκληρη δεκαετία πέρασε και μαζί της έφερε και πολλές αλλαγές στα κανάλια εθνικής εμβέλειας.
Ιδού λοιπόν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που παρέμειναν σχεδόν ως είχαν, με λίγες μεταβολές στο πρόγραμμά τους, εκείνοι που άλλαξαν ιδιοκτησία, όνομα ή φυσιογνωμία, κι εκείνοι που έκλεισαν και επανήλθαν ή που ετοιμάζονται να επανέλθουν, όπως τους παρουσιάζει το e-tetradio.
902
Λόγω οικονομικών προβλημάτων ανέστειλε τη λειτουργία του το 2012, προβάλλοντας μόνο μια κάρτα με «μπάρες» και ήχο από τον 902 Αριστερά στα FM. Επανήλθε στις αρχές του 2013, ωστόσο το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς πουλήθηκε από το ΚΚΕ στον Φίλιππο Βρυώνη και μετατράπηκε σε Ε TV, με πιο «life style» πρόγραμμα. 4 χρόνια αργότερα εξαγοράστηκε από τον Ιβάν Σαββίδη και από το 2018 εκπέμπει ως Open, με περισσότερες ενημερωτικές εκπομπές.
ALPHA
Το 2012 οι Γερμανοί του RTL Group πούλησαν πίσω το μερίδιό τους στον Δημήτρη Κοντομηνά. Από τότε ξεκίνησε η φημολογία για υποψήφιους «συμπαίκτες» στο κανάλι, μέχρι το 2018 οπότε και η Motor Oil της Οικογένειας Βαρδινογιάννη εξαγόρασε τον μισό όμιλο Alpha και το management. Έναν χρόνο αργότερα τα διυλιστήρια απέκτησαν όλες τις μετοχές του καναλιού. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας ο Alpha ενισχύθηκε στους τομείς της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και της μυθοπλασίας. Αρχικά με τα εισαγόμενα «project» των Γερμανών, και στη συνέχεια με πολλές από τις σειρές του, ανεβαίνοντας μέχρι και στην πρώτη θέση των μετρήσεων της Nielsen.
ALTER
Το 2011 ξεκίνησαν τα μεγάλα προβλήματα στο κανάλι, με την μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους και τα μεγάλα χρέη του. Στο τέλος της χρονιάς οι εργαζόμενοι κατέλαβαν τη ροή του και ξεκίνησαν να βγάζουν απεργιακό πρόγραμμα. Το Alter «χάθηκε» σταδιακά από την αναλογική, ψηφιακή και δορυφορική τηλεόραση και έκλεισε οριστικά το 2012.
ΑΝΤ1
Στο ιδιοκτησιακό του κομμάτι η μεγάλη αλλαγή έγινε επισήμως το 2017, όταν ο Θοδωρής Κυριακού ανέλαβε τα ηνία του καναλιού μετά τον θάνατο του ιδρυτή του, Μίνωα Κυριακού. Ο ΑΝΤ1 συνέχισε να επενδύει στην ψυχαγωγία, ωστόσο μέσα στη δεκαετία (και ειδικά στο δεύτερο μισό της) έγιναν ορισμένες κινήσεις για την ενίσχυση και του ενημερωτικού τομέα.
ΕΤ1
Έκλεισε το 2013 με το «μαύρο» της ΕΡΤ, αμέσως μετά την εφαρμογή του, με τη συχνότητά της να καταλαμβάνεται από την «Δημόσια Τηλεόραση» και το πρώτο κανάλι της ΝΕΡΙΤ. Επανήλθε το 2015 ως ΕΡΤ1. Πριν το «μαύρο» το κανάλι ήταν ψυχαγωγικό με ελάχιστες δόσεις ενημέρωσης, ωστόσο με την επαναφορά της ΕΡΤ το 2015 έγινε αμιγώς ενημερωτικό. Από το καλοκαίρι του 2019 έχει μετατραπεί σε κανάλι γενικής στόχευσης.
ΕΤ3
Επισήμως έκλεισε το 2013 με το «μαύρο» της ΕΡΤ, ωστόσο συνέχισε να λειτουργεί μέσω διαδικτύου -και επίγεια ψηφιακά σε ορισμένες περιοχές- ως αυτοδιαχειριζόμενη από τους εργαζομένους της. Επαναλειτούργησε τυπικά το 2015, με την επαναφορά της ΕΡΤ. Το προφίλ της παρέμεινε σχεδόν ίδιο, όντας ένα γενικής στόχευσης κανάλι με επίκεντρο την περιφέρεια.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV
Από το 2017 το κανάλι μετατράπηκε σταδιακά σε αμιγώς ψυχαγωγικό. Τότε, μετά από σχετική αίτηση του ομίλου ΑΝΤ1, ο χαρακτήρας του άλλαξε από «ενημερωτικός» σε «μη ενημερωτικός», ενώ έναν χρόνο αργότερα κατάργησε τα δελτία ειδήσεων και τις περισσότερες εκπομπές του, παίζοντας μόνο ξένες σειρές και ταινίες. Το 2019, σύμφωνα με καταγγελίες της Ένωσης Τεχνικών Τηλεόρασης, η ροή του Μακεδονία TV «μετακόμισε» στην Αθήνα.
MEGA
Το 2016 ξεκίνησαν τα προβλήματα στο «μεγάλο κανάλι», με τη μη καταβολή δεδουλευμένων -που οδήγησαν σε κινητοποιήσεις- και τη μη εξυπηρέτηση του ομολογιακού δανείου που έλαβε, ύψους 98 εκατομμυρίων, το 2012. Το 2017 μπήκαν στο μετοχικό του σχήμα ο Ιβάν Σαββίδης (αποχώρησε μετά από λίγους μήνες), εξαγοράζοντας μέρος των μετοχών της «Πήγασος» και ο Βαγγέλης Μαρινάκης «κληρονομώντας» τις μετοχές του ΔΟΛ. Το 2018 δεν καταθέτει συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις νέες άδειες και προς το τέλος του έτους σταματάει η μετάδοσή του από την Digea και τις συνδρομητικές πλατφόρμες. Το 2019 οδηγείται σε καθεστώς «ειδικής διαχείρισης» και τα περιουσιακά του στοιχεία καταλήγουν στην «Alter Ego» του Βαγγέλη Μαρινάκη. Λίγο πριν την εκπνοή του έτους σταμάτησε να εκπέμπει και μέσω YouTube. Όσον αφορά το πρόγραμμά του, από το ξεκίνημα της κρίσης στην «Τηλέτυπος» και ύστερα, απαξιωνόταν όλο και περισσότερο διακόπτωντας αρχικά τη συνέχεια των σειρών του, στη συνέχεια τα δελτία ειδήσεων και όλες τις εκπομπές του και τέλος τις ταινίες και τις ξένες σειρές, παίζοντας μόνο σειρές από την ταινιοθήκη του. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εργαζόμενοι του Mega καταλάμβαναν τη ροή του και έβγαζαν απεργιακά δελτία και κάρτες με τα αιτήματά τους.
ΝΕΤ
Έκλεισε τυπικά με το «μαύρο» της ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο συνέχισε να εκπέμπει μέσω internet και τηλεοπτικά (σε ορισμένες περιοχές) μέχρι τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς. Από τη συχνότητά της πέρασαν η «ΔΤ2», η ΝΕΡΙΤ Sports και η ΝΕΡΙΤ Plus, με ψυχαγωγικό και αθλητικό πρόγραμμα. Επανήλθε το 2015 ως ΕΡΤ2 με αμιγώς ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
ΣΚΑΪ
Το 2012 αποχωρεί από το μετοχικό σχήμα του καναλιού ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ περιορίζεται στο ελάχιστο η συμμετοχή του (καταζητούμενου) Γιώργου Κυριακίδη, με τον Γιάννη Αλαφούζο να γίνεται ξανά ο μοναδικός μέτοχος του καναλιού μέχρι το 2015. Την ίδια χρονιά η τηλεόραση του ΣΚΑΪ συγχωνεύεται εταιρικά με τον ΣΚΑΪ 100.3. Το πρόγραμμά του καναλιού ενδυναμώθηκε με ενημερωτικές εκπομπές, περιορίζοντας σταδιακά τα ντοκιμαντέρ και τις ξένες παραγωγές. Από το 2017 προβάλλει και ριάλιτι, σε συνεργασία με τον Ατσούν Ιλιτζαλί, γεγονός που τον ανέβασε μέχρι την πρώτη θέση στους πίνακες τηλεθέασης.
STAR
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας έγιναν κινήσεις για την ενίσχυση του ενημερωτικού προφίλ του, με «μεταγραφές» μεγάλων ονομάτων και την προσθήκη πολιτικών εκπομπών. Επιπλέον το Star ενίσχυσε το δημοσιογραφικό δυναμικό του με ορισμένους ρεπόρτερ του Mega.