Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγουν τα παιδιά για τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1

Κοινοποίηση:
Diabitis_---diavitis

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian υποδεικνύει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά που έχουν προδιάθεση για τη νόσο.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, η κατανάλωση μπανάνας, βρώμης και γιαουρτιού φαίνεται να συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης της ασθένειας. Αντίθετα, τα παιδιά που καταναλώνουν φρούτα όπως φράουλες και βατόμουρα, καθώς και ορισμένα πράσινα λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Η ίδια έρευνα αναφέρει επίσης ότι τα προϊόντα από σιτάρι ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με προδιάθεση. Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα παιδιών στη Φινλανδία.

Η καθηγήτρια που είναι επικεφαλής της μελέτης είπε ότι το γεγονός πως ορισμένα φρούτα περιέχουν ίχνη φυτοφαρμάκων ίσως και να εξηγεί γιατί κάποια από αυτά αυξάνουν ενώ άλλα μειώνουν τον κίνδυνο νόσησης από διαβήτη τύπου 1.

Η Σούβι Βίρτανεν και οι συνεργάτες της στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Ευημερίας ανέλυσαν το διατροφικό πρόγραμμα 5.674 παιδιών από την Φινλανδία που είχαν γονιδιακή προδιάθεση για την ασθένεια από τη στιγμή της γέννησής τους μέχρι την ηλικία των έξι ετών.

Από αυτά, τα 94 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 1 μέχρι τα έξι τους και άλλα 206 αυτοανοσία παγκρεατικών νησίδων, που σημαίνει ότι διέτρεχαν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα– όπως μπανάνες–προϊόντα βρώμης και σίκαλης έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο είχαν να νοσήσουν.
Τα ευρήματα προκαλούν ωστόσο σύγχυση στους γονείς γιατί, όπως προσθέτει η Βιρτάνεν, «πολλά από τα τρόφιμα που διαπιστώσαμε ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και η διαδικασία νόσησης θεωρούνται τμήμα μιας υγιεινής διατροφής».

Ωστόσο, σε αντίθεση, οι φράουλες, τα βατόμουρα, τα μύρτιλα, τα φραγκοστάφυλλα και άλλα είδη μούρων φαίνεται να έχουν προστατευτικές ιδιότητες καθώς όσο περισσότερα έτρωγαν τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα τόσο μικρότερο κίνδυνο νόσησης εμφάνιζαν.

Όπως υπογραμμίζει πάντως η ίδια, είναι πρώιμο να προχωρήσει κάποιος σε συστάσεις για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, με βάση τα ευρήματα αυτής της μελέτης.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: