Ποιες είναι οι διαφορές στα συμπτώματα Όμικρον και γρίπης Α

Κοινοποίηση:
covid

Επηρεασμένοι από την πανδημία και τα συμπτώματά της, αν εμφανίσουμε τα πιο συχνά από αυτά, δηλαδή υψηλό πυρετό και βήχα, νομίζουμε ότι έχουμε κολλήσει την πολύ μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον της COVID-19.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που κάνουν rapid test κάθε ημέρα νομίζοντας πως θα δείξει θετικό λίγες ημέρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων τους, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Πώς λοιπόν θα αναγνωρίσετε την γρίπη ώστε να πάψετε να ανησυχείτε για τον κορονοϊό;

Τι είναι ο ιός της γρίπης τύπου Α;

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχουν τρείς τύποι ιού γρίπης ο Α, ο Β και ο C, από τους οποίους οι ιοί A και Β προκαλούν τις εποχικές εξάρσεις της γρίπης, και είναι αυτοί που συνήθως προσβάλουν τον άνθρωπο.

Οι ιοί γρίπης τύπου Α διακρίνονται σε υπότυπους με βάση τις πρωτεΐνες της επιφάνειας τους: αιμαγλουτινίνη (Η) και νευραμινιδάση (Ν). Μέχρι σήμερα είναι γνωστοί 16 υπότυποι με βάση την αιμαγλουτινίνη (H1-16) και 9 υπότυποι με βάση την νευραμινιδάση (Ν1-9), με διάφορους συνδυασμούς των δύο αυτών πρωτεϊνών.

Τα κυριότερα συμπτώματα της γρίπης

Πυρετός, ρίγος

Λήθαργος, καταβολή δυνάμεων

Βήχας

Μυϊκά άλγη, κεφαλαλγία

Ανορεξία

Κυνάγχη

Ρινόρροια

Ναυτία, έμετοι, διάρροια

Πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια

Επιδείνωση χρόνιων, προϋπάρχουσων παθήσεων

Σημεία ενδεικτικά επείγουσας ιατρικής περίθαλψης

Α. Ενήλικες: Δύσπνοια, θωρακικό άλγος ή συσφιγκτικό αίσθημα στο θώρακα ή την κοιλιά, ξαφνική ζάλη, σύγχυση, σοβαροί ή επίμονοι έμετοι.

Β. Παιδιά: Δύσπνοια, ταχύπνοια, μελάγχρωση ή έντονη ωχρότητα δέρματος, δυσκολία αφύπνισης, επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης, δυσκολία στην πρόσληψη υγρών, σύγχυση και έντονη ευερεθιστότητα, πυρετός που συνοδεύεται από εξάνθημα, δριμεία επανεμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης, τα οποία φαινομενικά παρουσίαζαν ύφεση.

Συμπτώματα Όμικρον
Ο ίλιγγος, ένα αίσθημα ναυτίας δηλαδή, το οποίο, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, «συχνά έρχεται και φεύγει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν τα επεισόδια είναι συνεχή, ή ιδιαίτερα έντονα, θα πρέπει να ενημερώσετε κάποιον επαγγελματία υγείας».
Η υπερβολική εξάντληση – κόπωση.
Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: