Σημαντικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα θα επιφέρει το 2021, καθώς τη νέα χρονιά τίποτε δεν θα είναι όπως πριν, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Ειδικότερα όμως στην Ελλάδα:
Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα και την κυβέρνηση, καθώς η επιτυχής εφαρμογή του εμβολιασμού, αποτελεί την αναγκαία αλλά όχι και την ικανή συνθήκη για την επιστροφή στην κανονικότητα, τόσο όσον αφορά στην οικονομία, όσο και την καθημερινότητά μας. Μέχρι στιγμής στους κυβερνητικούς χειρισμούς, το βάρος δίνεται στην επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος, τακτική που αρχίζει να εμφανίζει ήδη σημαντικά προβλήματα. Από την επιστροφή στην κανονικότητα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το ύψος της ζημίας, αλλά και οι επιπτώσεις στην κοινωνία, ενώ το βάρος ρίχνεται από την κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και στους ευρωπαϊκούς πόρους. Με το τέλος του λοκ ντάουν η αύξηση της ανεργίας θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ενώ θα χρειαστεί να υπάρξει περικοπή του ιδιωτικού χρέους, ώστε να κατορθώσουν να επιβιώσουν ατομικές και μικρές επιχειρήσεις, κυρίως στην εστίαση, το λιανεμπόριο, ίσως και στον τουρισμό.
ΑΡΧΗ ΜΕ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ-ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΟΩΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ: Καθώς αρχίζει πλέον να αισθάνεται την πρώτη πίεση από την κοινωνία, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με τον οποίο θα κερδίσει μεν κάποιο πολιτικό χρόνο, παράλληλα όμως θα επέλθουν και οι πρώτες εσωκομματικές τριβές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλερτάρει πλέον με τις πρόωρες κάλπες για τις αρχές του καλοκαιριού ή τις αρχές φθινοπώρου, καθώς οι προκλήσεις είναι μεγάλες και ενδέχεται η κυβέρνηση να έχει μεγάλη πίεση, είναι όμως ζητούμενο εάν θα έχει τη δυνατότητα να τις πραγματοποιήσει.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ -ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Η χρονιά θα ξεκινήσει με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, χωρίς όμως να είναι καθόλου βέβαιον ότι η διαδικασία του διαλόγου θα ολοκληρωθεί. Το πιθανότερο είναι η νέα χρονιά να είναι όπως η φετινή, ίσως με λιγότερες εντάσεις. Σε μεγάλο βαθμό πολλά θα κριθούν από την τροπή που θα λάβουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπου η Τουρκία βάζει πλέον στο τραπέζι και άλλες λύσεις, πέραν των σημερινών συζητήσεων. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και η διαπραγμάτευση Μπάιντεν με τον Ερντογάν, για τους όρους με τους οποίους η Τουρκία θα επανακάμψει πλήρως στη Δύση, όπως και οι συζητήσεις της ΕΕ με την Άγκυρα, με σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του προσεχούς Μαρτίου.
ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: Οι εκλογές στη Γερμανία το προσεχές φθινόπωρο δημιουργούν μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ περισσότερο που η νέα περίοδος είναι ιδιαίτερη κρίσιμη και για την προοπτική του Εμμανουέλ Μακρόν ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία το 2022, αλλά και λόγω των συνθηκών που προκύπτουν από το Brexit και την κρίση από την πανδημία.
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821: Ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 αναμένεται να αποτελέσει μια σκληρή ιδεολογική και πολιτική μάχη. Στις πλάτες της Γιάννας Αγγελοπούλου που ηγείται της αρμόδιας Επιτροπής, πέφτει μεγάλος βάρος, ώστε να μην ενισχυθεί στη χώρα ο αντιτουρκισμός και να αναβιώσουν σκηνές και θεωρίες από τα χρόνια της επταετίας. Είναι ίσως σημαδιακό πως το 2022 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, από την οποία ουδείς ενδιαφέρεται να βγάλει συμπεράσματα, τη στιγμή που εορτάζονται οι επέτειοι από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ-ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ: Ιδιαίτερα σημαντικές για τη διαμόρφωση του μελλοντικού πολιτικού συστήματος της χώρας είναι οι εκλογές για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ενώ ενδιαφέρον έχει αν και πώς θα καλυφθεί τοκενό στο χώρο της ακροδεξιάς.