Ποιες οι προκλήσεις των διαστημικών ταξιδιών για την υγεία των αστροναυτών

Κοινοποίηση:
nasa-1

Ο Αδριανός Γολέμης, ο μοναδικός Έλληνας που πέρασε τη διαδικασία επιλογής αστροναυτών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, μίλησε για τη σημασία της ιατρικής παρακολούθησης των αστροναυτών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια μακροχρόνιων αποστολών στο διάστημα. Ο «γιατρός των αστροναυτών» αναφέρθηκε και στην πρόσφατη διαστημική αποστολή του Starliner της Boeing που λόγω τεχνικών προβλημάτων αδυνατεί να φέρει πίσω το πλήρωμα που αντί των οκτώ ημερών που ήταν προγραμματισμένο να μείνει οκτώ μήνες.

Μιλώντας για το ρόλο που έχει διευκρινίζει ότι αυτός είναι η ιατρική επιμέλεια των αστροναυτών της Ευρώπης όταν πηγαίνουν στο διάστημα που ξεκινάει ένα χρόνο πριν από την απογείωση και συνεχίζεται ψηφιακά, με τηλεϊατρική στο διάστημα της παραμονής στον διαστημικό σταθμό.

Παράλληλα, όπως είπε, όταν επιστρέφουν στη Γη, περνάει μαζί με μια ευρύτερη ομάδα ειδικών, ένα διάστημα έως ότου να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα ο οργανισμός τους.

Αναφερόμενος στην αποστολή της Boeing και τους δύο αστροναύτες που είναι εγκλωβισμένοι στο διάστημα το χαρακτήρισε ως είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που δείχνει πόσο δυναμικές και εναλλασσόμενες είναι οι συνθήκες στο διάστημα. «Λόγω ενός τεχνικού προβλήματος, η κάψουλα που βρίσκεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μπορεί να μην είναι σε θέση να επιστρέψει στη Γη με ασφάλεια, γεγονός που έχει επεκτείνει τη διάρκεια της αποστολής», εξήγησε ο Δρ.Γολέμης.

Ωστόσο, όπως τόνισε πως «υπάρχει πάντα περιθώριο ασφάλειας και πως, προς το παρόν, δεν υπάρχει ανησυχία για την υγεία των αστροναυτών». Σύμφωνα με τα όσα είπε «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για το πώς προχωρούμε και αν θα δοθεί τελικά το ΟΚ από τη NASA ώστε να επιστρέψει αυτό το πλήρωμα με την εν λόγω κάψουλα που υπάρχει ένα ερωτηματικό ή αν θα σταλεί κάποια άλλη κάψουλα για να τους διασώσει».

Μιλώντας για τον χρόνο παραμονής στο διάστημα εξήγησε ότι, σε μεγαλύτερης διάρκειας αποστολές, είναι απαραίτητη η ιατρική και φαρμακευτική μέριμνα για να αποφευχθούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

«Αν ξεπερνάμε το φράγμα του ενός μήνα όπως σε αυτή την περίπτωση, πρέπει ιατρικά, φαρμακευτικά και με κάποια αντίμετρα όπως η φυσική άσκηση στο διάστημα, να μεριμνήσουμε ώστε η έλλειψη βαρύτητας να μην επηρεάσει τα οστά, να μην επηρεάσει τους μυς μας με τρόπο που θα είναι μη αναστρέψιμος όταν επιστρέψουν οι αστροναύτες στη Γη» πρόσθεσε.

Απαντώντας για τις αποστολές στη Σελήνη και τους κινδύνους που θα διατρέξουν οι αστροναύτες σε μια μελλοντική αποστολή εκεί εξήγησε ότι «η σκόνη στη Σελήνη, όπως γνωρίζουμε από τις αποστολές Apollo, μπορεί να εισέλθει στο σκάφος μέσω των στολών των αστροναυτών και είναι επικίνδυνη για τους πνεύμονες λόγω του υψηλού συντελεστή τριβής της». Και όπως είπε, «όσο πιο μακριά πάμε ανακαλύπτουμε και νέους κινδύνους και τους τρόπους αντιμετώπισής τoυς». Ο κ. Γολέμης εστίασε στα οφέλη για την επιστήμη από τις ιατρικές αυτές ανακαλύψεις. «Κάθε νέα πρόκληση στο διάστημα μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τη ζωή στη Γη, είτε ιατρικά είτε σε άλλους τομείς».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: