Ποιες περιφέρειες θα βαφτούν «γαλάζιες» την επόμενη Κυριακή

Κοινοποίηση:
dimoskopiseis-pagionetai-i-diafora-yper-tis-nd-varia-skia-sto-maximoy-750x430

«Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες και σίγουρα δεν θέλουμε καμία περιφέρεια στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ». Με αυτά τα λόγια προσδιόρισε τον γαλάζιο πήχη για τις περιφερειακές κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διακαναλική του συνέντευξη την περασμένη Κυριακή. Οι λόγοι είναι προφανείς. Αν στον χάρτη των περιφερειών τη βραδιά της 26ης Μαΐου δεν υπάρχει ίχνος ροζ, η Πειραιώς θα μπορεί να στηρίζει το επιχείρημά της περί της επιτακτικής ανάγκης για μια πολιτική αλλαγή. Σε συνδυασμό πάντα με τον εκλογικό χάρτη των ευρωεκλογών.

Καμιά περιφέρεια σε συριζαίο
Για τους νεοδημοκράτες εκλογολόγους ο στόχος του κόμματος είναι ένας εφικτός στόχος. Ειδικά ως προς το σκέλος του που συνοψίζεται στο σλόγκαν «καμιά περιφέρεια στα χέρια συριζαίου». Εξάλλου, όπως όλα δείχνουν από τους υποψηφίους που στηρίζει η Κουμουνδούρου εκείνοι που πραγματικά έχουν πιθανότητες να αναδειχθούν νικητές είναι όσοι πήραν πρώτα τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ – όπως π.χ. ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη. Μόνο που οι εν λόγω εγγράφονται ως κεντροαριστεροί κι όχι ως αριστεροί – οπότε αποτυπώνονται με πράσινο χρώμα, όχι με ροζ.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η επίτευξη του πρώτου σκέλους – όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες με περιφερειάρχη ΝΔ – δεν μοιάζει να είναι – όπως θα έλεγαν κι οι Αγγλοσάξονες – βόλτα στο πάρκο. Υπάρχει, π.χ., σοβαρή πιθανότητα σε τρεις περιφέρειες να μπουν στον β’ γύρο δυο γαλάζιοι, ο επίσημος υποψήφιος κι ο αντάρτης.

Αυτές είναι οι εξής: Η Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάζεται ως σχεδόν βέβαιο. Η Βόρειου Αιγαίου που κρίνεται ως αρκετά πιθανό. Και η Ιονίων Νήσων που θεωρείται ως πιθανό. Εφόσον, τελικά, ο αντάρτης είναι ο κερδισμένος η Πειραιώς θα δυσκολευθεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά την απώλεια της περιφέρειας από αυτόν που είχε πάρει το χρίσμα της.

Τα φαβορί
Στις «σίγουρες» – εκείνες δηλαδή που το να χάσει ο επίσημος υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο -, πάντως οι γαλάζιοι μετρούν την Ηπείρου, στην οποία πιστεύουν πως «ο Αλέξανδρος Καχριμάνης θα μπορούσε να εκλεγεί κι από τον πρώτο γύρο». Την Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία ο Απόστολος Τζιτζικώστας αντιμετωπίζεται από την αρχή της προεκλογικής κούρσας ως φαβορί. Τη Δυτικής Μακεδονίας, που φρονούν ότι θα κερδίσει εύκολα ο Γιώργος Κασαπίδης – και θα είναι μια καινούργια περιφέρεια για εκείνους. Αλλά και τη Θεσσαλίας στην οποία, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους, ο Κώστας Αγοραστός επανεκλέγεται.

Στην ανάλυση των επιτελικών στελεχών της ΝΔ πάει καλά και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Ορισμένοι, μάλιστα, εκτιμούν ότι στο σενάριο που θα βρεθεί στον β΄ γύρο με τη Ρένα Δούρου θα μπορούσε να προηγηθεί της συριζαίας υποψήφιας «ακόμη και με 20 μονάδες».

Στην εκδοχή που αντίπαλός του τη δεύτερη Κυριακή είναι ο υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ, Γιάννης Σγουρός, «και πάλι» σημειώνουν οι ίδιες πηγές «είναι ξεκάθαρο το προβάδισμα Πατούλη, αλλά όχι με τόσο μεγάλη διαφορά». Αισιοδοξία εκφράζουν και για τη Νοτίου Αιγαίου, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία τους επανεκλέγεται ο γαλάζιος Γιώργος Χατζημάρκος.

Η περιφέρεια που φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα η νεοδημοκρατική υποψηφιότητα είναι αυτή της Πελοποννήσου. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, βέβαια, δεν έγραφε καλά στις δημοσκοπήσεις πολύ πριν από την αντίδρασή του στον θάνατο του εικονολήπτη εξαιτίας του σαϊτοπόλεμου το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου – η οποία εξόργισε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος. Μια ακόμη περιφέρεια που δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα σίγουροι για τις επιδόσεις του νεοδημοκράτη – Φάνη Σπανού -, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται χαμένη υπόθεση, είναι η Στερεάς Ελλάδας. Κι αυτό γιατί φαίνεται να έχει αναπτύξει δυναμική ο Απόστολος Γκλέτσος.

Οι πιο μυημένοι στα γαλάζια πράγματα επιμένουν ότι το κόμμα έχει σοβαρές πιθανότητες να κάνει την έκπληξη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Αιτία;

Οπως διατείνονται η υποψηφιότητα του Απόστολου Κατσιφάρα «δεν πάει τόσο καλά όσο αναμενόταν εξαιτίας τοπικών ανταγωνισμών στους κόλπους των υποστηρικτών του».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: