Τη σταδιακή άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού αρχίζουν και εφαρμόζουν τα κράτη – μέλη της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός καθώς η πολιτική υγείας όχι απλώς δεν είναι στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά σε ορισμένα κράτη-μέλη δεν είναι καν αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Από την Ιταλία και την Ισπανία, μέχρι τη Γερμανία και την Πολωνία, τα ευρωπαϊκά κράτη προσπαθούν να επανεκκινήσουν την οικονομία τους χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Ιταλία
Τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα βάσει των κρουσμάτων ανά περιοχή, σκέφτονται να εφαρμόσουν οι αρμόδιες αρχές στη χώρα που επλήγη όσο καμία άλλη στην ΕΕ από την πανδημία. Ήδη σε κάποιες περιοχές της χώρας τα καταστήματα που πωλούν παιδικά ρούχα, τα χαρτοπωλεία και τα βιβλιοπωλεία είναι ανοιχτά, με εξαίρεση την περιοχή του Πιεμόντε και της Λομβαρδίας. Εκτός αυτών των περιοχών, ιδιαίτερα μέτρα λαμβάνονται και στις περιοχές της Σαρδηνίας και του Τρεντίνο. Βασικές βιομηχανικές μονάδες, όπως ξυλείας, υφασμάτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών ήδη λειτουργούν, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί, ανά περίπτωση, η χαλάρωση των μέτρων σε κάθε πληγείσα περιοχή. Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, ακόμα και αν ανοίξουν θα λειτουργούν με αυστηρά πρωτόκολλα προστασίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ιταλία ζητούν να υπάρξει κρατική μέριμνα για την αναγκαστική χρήση απολυμαντικών τζελ και προστατευτικού εξοπλισμού, καθώς για τις μεγάλες βιομηχανίες η αγορά και διάθεσή τους δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία τους, ενώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το κόστος είναι απαγορευτικό. Τα σχολεία στη χώρα ενδέχεται να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι μετακινήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενδέχεται να γίνονται μέσω ειδικής εφαρμογής, ώστε οι επιβάτες να κλείνουν θέση σε λεωφορεία και Μετρό. Η Ιταλία αναμένεται να χάσει το 9.1% του ΑΕΠ της.
Γερμανία
Σύμφωνα με τον Βασικό Νόμο (Σύνταγμα) της χώρας η εκπαιδευτική πολιτική και η πολιτική υγείας είναι αρμοδιότητα των κρατιδίων και όχι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ωστόσο έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών ανάμεσα στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τα μέλη της διυπουργικής επιτροπής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, η Γερμανία ανακοίνωσε τα μέτρα της «επόμενης φάσης της πανδημίας». Τα εμπορικά καταστήματα ως και 800 τ.μ., όπως αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ποδηλάτων και βιβλιοπωλεία έχουν ήδη ανοίξει σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες που επιβάλουν αποστάσεις τουλάχιστον 2 μέτρων ανάμεσα στους πελάτες. Παρά ταύτα το κρατίδιο της Βαυαρίας εξακολουθεί να εφαρμόζει τους δικούς του κανόνες. Η Βαυαρία είναι η πιο πληγείσα περιοχή στη Γερμανία. Ο Μάρκους Σέντερ ο πρωθυπουργούς της Βαυαρίας ανακοίνωσε ότι οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές στους πελάτες που επισκέπτονται καταστήματα και στους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Πολωνία
Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε ότι δημόσιοι χώροι όπως πάρκα και δάση είναι ανοικτοί για τους πολίτες. Παρόλο που στη χώρα ανακοινώθηκαν 545 κρούσματα τελευταίο 24ωρο, η Βαρσοβία επιτρέπει τη σταδιακή επαναλειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, επιβάλλοντας ωστόσο αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως τη χρήση μάσκας και την υποχρεωτική χρήση απολυμαντικών τζελ.
Ισπανία
Στην Ισπανία, με σχεδόν 200.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 20.000 θανάτους, η χαλάρωση των μέτρων θα αργήσει Το πιθανότερο σενάριο θα αφορά στη σταδιακή άρση των περιορισμών βάσει των κρουσμάτων που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Για παράδειγμα στα Κανάρια Νησιά ενδέχεται να επιτραπούν οι εσωτερικές μετακινήσεις, ενώ σε άλλες περιφέρειες μελετάται η κατάργηση των περιορισμών για την έξοδο των πολιτών για σωματική άσκηση. Το πρώτο στάδιο της χαλάρωσης των μέτρων που θα διαρκέσει από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, περιλαμβάνει περιορισμούς στα ταξίδια εντός της χώρας και στενή παρακολούθηση των μετακινήσεων. Το δεύτερο στάδιο που θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι το τέλος του έτους περιλαμβάνει το σταδιακό άνοιγμα εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων.
Γαλλία
Τουλάχιστον τρεις ακόμα εβδομάδες θα διαρκέσουν τα μέτρα στη Γαλλία, καθώς σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ «πρόκειται για μια ιστορική πανδημία, η οποία ακόμα δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο». Η Γαλλία αναμένεται να διατηρήσει τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι νεωτέρας.