Ποιοί είναι οι χούλιγκαν της Ντιναμό, “Bad Blue Boys” που σκότωσαν τον φίλαθλο της ΑΕΚ

Κοινοποίηση:
bad-blue-boys

Οι χούλιγκαν της Ντιναμό ιδρύθηκαν στις 17 Μαρτίου 1986 στο Ζάγκρεμπ με μέλη από διαφορετικά μέρη της πόλης. Το όνομα της ομάδας αυτής είναι εμπνευσμένο από την ταινία με πρωταγωνιστή τον Σον Πέν Bad Boys. Η μασκότ τους είναι ένα μπουλντόγκ και ο επίσημος ύμνος τους είναι το «Dinamo ja volim» («Αγαπώ την Dinamo»).

Ακόμη, η ομάδα αυτή έχει μία τεράστια ιστορία χουλιγκανισμού, με τόσο την UEFA, όσο και τους ίδιους τους Κροάτες να έχουν αναγκαστεί να εφαρμόσουν πειθαρχικά μέτρα ενάντια τους ως αποτέλεσμα αρκετών βίαιων περιστατικών.

Μάλιστα, σε ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε για την ομάδα αυτή, ο σκηνοθέτης Sasa Podgorelec δήλωσε ότι οι Bad Blue Boys ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν την ανεξαρτησία της Κροατίας.

Ένας άλλος Κροάτης δημοσιογράφος, ο Andrej Krickovic, ισχυρίστηκε ότι οι Bad Blue Boys είχαν προσφέρει την υποστήριξή τους στον μετέπειτα πρώτο πρόεδρο της Κροατίας (και εθνικιστή ηγέτη) Franjo Tudman. Είναι σπάνιο να βρει κανείς μια ομάδα ultras χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, και οι BBB δεν αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Οι εχθροί των BBB προέρχονται μικρότερες ομάδες, όπως οι αριστεροί, αντιφασίστες οπαδοί της NK Zagreb. Οι White Angels εργάζονται μαζί με πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ οπαδούς για να προωθήσουν τις ιδέες τους στα γήπεδα, αντιδρώντας στον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον δεξιό εθνικισμό που υπάρχει στην οπαδική σκηνή και την κοινωνία ευρύτερα.

Η έφοδος της αστυνομίας και η ναζιστική παρέλαση στο Μιλάνο
Η κροάτικη αστυνομία είχε κάνει έφοδο το 2018 σε συνδέσμους των Bad Blue Boys στο Ζάγκρεμπ, όπου προχώρησε στην κατάσχεση πλήθους όπλων, ροπάλων, πυροτεχνημάτων, μάσκες full face και πυρομαχικών για πυροβόλα όπλα.

Ακόμη, οι χώροι τους ήταν διακοσμημένοι με γκράφιτι αφιερωμένα στον Χίτλερ και τον Άντε Πάβελιτσς, ιδρυτής των Ουστάσι. Στους εκτός έδρας αγώνες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, οι Bad Blue Boys έχουν απασχολήσει ουκ ολίγες φορές με την παρουσία, είτε μέσω επεισοδίων είτε μέσω προκλητικών συνθημάτων και κινήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η «παρέλαση» που είχαν κάνει στους δρόμους του Μιλάνου, χαιρετώντας ναζιστικά.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: