Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής

Κοινοποίηση:
cropped-Medditranian-Buffet-Food-Irving-696x418

Το καλό και σωστό γεύμα είναι μια ικανοποίηση που δεν πρέπει ποτέ να την αποφεύγετε.

Το κάθε γεύμα να το τρώτε σε χρόνο μεγαλύτερο από 30 λεπτά της ώρας.

– Να μασάτε αργά και καλά.

 Να αποφεύγετε να τρώτε ανάμεσα στα γεύματα (εξαιρούνται οι γυναίκες στη κύηση και οι αθλητές).

– Ότι δεν τρώς σήμερα δεν αναπληρώνεται αύριο.

– Απαγορεύονται τα γεύματα σε φαστ φουντ.

– Δεν πρέπει να καταργείτε γεύμα, διότι στο επόμενο γεύμα λόγω της μεγάλης πείνας θα καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα τροφής.

– Να μη τρώτε τις ίδιες τροφές κάθε μέρα.

– Πρέπει να τρώτε από όλα, (αλλά όχι όσο θέλετε) ακόμη και εκείνα τα προϊόντα που παχαίνουν, για να κρατήσετε την ισορροπία του οργανισμού.

– Είναι σπουδαίο τα γεύματα να είναι μικτά, δηλ. Να περιέχουν ταυτόχρονα πρωτεΐνες, λίπη και γλυκίδια.

– Ότι προγραμματίζεις να φάς σήμερα να το μοιράζεσε σε τρία ίσα περίπου γεύματα. Τα περισσότερα λιπαρά χωρίς ζάχαρη το πρωί και το μεσημέρι, και τα λιγότερο λιπαρά το βράδυ.

– Να πίνετε νερό περισσότερο από 1,5 λίτρα την ημέρα ανεξάρτητα αν διψάτε ή όχι, ανάμεσα στα γεύματα. Στη ποσότητα του νερού υπολογίζεται και η ποσότητα του καφέ και άλλων αφέψιμων (τσάι, χαμομήλι, τίλιο κλπ). Για να αδυνατίσετε διατηρώντας σε καλή κατάσταση την υγεία σας, πρέπει να πίνετε πάνω από 2 λίτρα νερό την ημέρα, για να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό και να επιτρέψουν στον οργανισμό να ανανεωθεί – προσαρμοσθεί στα καινούργια δεδομένα που δημιουργεί η δίαιτα.

– Καταναλώνεται μικρή ποσότητα οινοπνεύματος (κατά προτίμηση κόκκινο κρασί), που προστατεύει τη καρδιά.

Η Κρητική διατροφή (μεσογειακή κουζίνα) είναι η ασπίδα απέναντι στο καρκίνο και μειώνει τη θνησιμότητα των Καρδιο- παθών κατά 70%. Αυτή η δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο δεν απαγορεύει την κατανάλωση οποιουδήποτε προϊόντος, αλλά με συγκεκριμένη συχνότητα και ποσότητα.

– Δεν αποκλείονται τα κορεσμένα λίπη και δεν πρέπει να καταναλώνετε μόνον ακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

– Το λάδι είναι προϊόν καθημερινής κατανάλωσης. Για το μαγείρεμα χρησιμοποιείτε μισή ποσότητα ελαιόλαδου και μισή ποσότητα καλαμποκέλαιου, ανακατεμένα. Το μεικτό λάδι είναι το ιδανικότερο για την υγεία, διότι, έχετε μια ισορροπία ανάμεσα στα μονο ακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Το μεν καλαμποκέλαιο έχει πολλά πολυακόρεστα και λίγα μονοακόρεστα ενώ το ελαιόλαδο έχει πολλά μονοακό ρεστα και λίγα πολυακόρεστα. Το μείγμα τους το καθιστά ιδανικό για το μαγείρεμα. Αντίθετα για τις σαλάτες να χρησιμοποιείτε καθαρό ελαιόλαδο.

– Να καταναλώνετε μικρή ποσότητα αλκοόλ κατά προτίμηση κρασί αν είναι εύκολο, κόκκινο, ένα ποτήρι του κρασιού την ημέρα η γυναίκα και δύο ποτήρια ο άνδρας, συστηματι κά. Στο κόκκινο κρασί η περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες αυξάνεται ανάλογα με την ποσότητα και την ποιότητα των περικαρπίων (φλούδες) που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του, καθώς και από τη διάρκεια της ζύμωσης.

Γι’ αυτό και οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο κόκκινο κρασί, δεδομένου ότι στη διάρκεια της οινοποίησης, οι φλούδες παραμένουν και ζυμώνονται μαζί με τον χυμό του σταφυλιού για μεγα λύτερο χρονικό διάστημα από ότι στο άσπρο κρασί. Γενικά, τα κόκκινα κρασιά περιέχουν 7-10 φορές περισσό τερες πολυφαινόλες σε σχέση με τα λευκά.

Δύο-τρία ποτή ρια κρασιού ημερησίως μπορεί να δώσουν στονοργανισμό τις απαραίτητες ποσότητες πολυφαινολών, οι οποίες, έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Μελέτες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε μεσογειακά προϊόντα, δεν σταματούν μόνο τον πολλαπλα σιασμό των καρκινικών κυττάρων αλλά και τα σκοτώνουν.

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ουσίες που βρίσκονται κάτω από τη φλούδα του φρούτου ή του κηπευτικού και συμβάλ λουν στην άμυνά του, στις μολύνσεις από παθογόνους παράγοντες. Είναι οι ουσίες που δεσμεύουν το οξυγόνο και γι’ αυτό – κακώς – ονομάζονται αντιοξειδωτικές.

Το λάδι, το κρασί (κυρίως το κόκκινο), ορισμένα φρούτα όπως το μήλο και το πορτοκάλι, αλλά και η ντομάτα και το κρεμμύδι, όλα συστατικά της μεσογειακής διατροφής, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες

Τρώγοντας προϊόντα με πολλές πολυφαινόλες, δημιουργείται στον οργανισμό μια ασπίδα κατά της ανάπτυξης καρκινικών όγκων

Συμβουλές από τον καρδιολόγο Δόκτωρ Λάμπη Χριστόπουλο

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: