Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια υγιεινή, θρεπτική και νόστιμη επιλογή και δεν πρέπει να λείπουν από το διαιτολόγιό μας.
Είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία (π.χ. μαγνήσιο), φυτικές ίνες, αλλά και πολλές βιταμίνες, όπως η Ε.
Οι ειδικοί συστήνουν να τους καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά με μέτρο, καθώς δίνουν αρκετές θερμίδες και να προτιμούμε τους νωπούς και ανάλατους.
Αποφύγετε ξηρούς καρπούς που συσκευάζονται ή ψήνονται σε λάδι. Οι ψημένοι ξηροί καρποί μπορεί να έχουν θερμανθεί σε υδρογονωμένα λιπαρά ή σε λιπαρά με ωμέγα-6 οξέα, ή γενικά σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να καταστρέψουν τα θρεπτικά συστατικά τους.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποιους ξηρούς καρπούς να προτιμάτε αν κάνετε δίαιτα:
- Οι ξηροί καρποί με τις λιγότερες θερμίδες (160 ανά 28 γραμμάρια) είναι τα αμύγδαλα. Περιέχουν 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 14 γραμμάρια λίπους.
- Ακολουθούν τα κάσιους (5 γραμμάρια πρωτεΐνης και 13 γραμμάρια λίπους)
- και τα φιστίκια (6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 13 γραμμάρια λίπους).
- Oι χειρότεροι ξηροί καρποί είναι τα φιστίκια τύπου macademia (ανά 28 γραμμάρια σερβιρίσματος δίνουν 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 21 γραμμάρια λίπους)
- και τα πεκάν (3 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 γραμμάρια λίπους) τα οποία έχουν τις περισσότερες θερμίδες (200) μαζί με τα χαμηλότερα ποσοστά πρωτεΐνης και τα υψηλότερα ποσοστά λιπαρών.