Κάποτε ήταν ηχηρά ονόματα του επιχειρείν. Σήμερα βιώνουν δύσκολες στιγμές, αδυνατώντας να αποπληρώσουν συσσωρευμένα χρέη ετών που γονάτισαν ιστορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο.
Η εκδότρια της εφημερίδας «Εξπρές» Αλίντα Καλοφωλιά, ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, ο Αχιλλέας Φλώρος, η Βασιλική και ο Στυλιανός Φωκάς των ομώνυμων πολυκαταστημάτων, η ιστορική εταιρία Πετζετάκις φιγουράρουν μεταξύ πολλών άλλων στους πλειστηριασμούς που δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια.
Η οικονομική κρίση σάρωσε τα πάντα στο περάσμά της χωρίς να κάνει διακρίσεις ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η επιμονή κάποιων να απολαμβάνουν την ζωή που έκαναν προ κρίσης αποδείχτηκε καταστροφική.
Όταν αποφάσισαν να βάλουν έστω και προσωρινά φρένο, η κατάσταση ήταν πλέον μη αναστρέψιμη.
Πρόδρομος Εμφιετζόγλου: Στο σφυρί η βίλα-μουσείο στα Ανάβρυτα
Κατασκευαστής και ιθύνον νους της «Μηχανικής» Πρόδρομο Εμφιετζόγλου.Την δεύτερη ημέρα του Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός της βίλας-μουσείο του επιχειρηματία στα Ανάβρυτα με τιμή εκκίνησης τα 6.820.000 ευρώ.
Πρόκειται για το σπίτι-μουσείο που στεγάζει και όλα τα έργα τέχνης που έχει αποκτήσει ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, που προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την «Μηχανική» τα χρέη της οποίας ξεπερνούν τα 160.000.000 ευρώ.
Οι παλιότεροι το θυμούνται ως το κτήμα Βορρέ, που εκτείνεται σε μια έκταση πενήντα τεσσάρων στρεμμάτων, πνιγμένη στο πράσινο.
Κυρίαρχο στοιχείο της η παλιά πέτρινη βίλα των δεκαπέντε δωματίων και η λίμνη με τα νούφαρα, στοιχεία τα οποία διατήρησε ο σημερινός ιδιοκτήτης όταν αγόρασε το κτήμα.
Εκεί δημιουργήθηκε και το περίφημο μουσείο με έργα των Νίκου Γύζη, του Κώστα Τσόκλη, του Γιώργου Γυπαράκη, του Τάκη και πολλών άλλων, όλα τους αντιπροσωπευτικά δείγματα ενός ευρύτατου φάσματος της εικαστικής έκφρασης.
Αναμφίβολα, το κορυφαίο από αυτά είναι το περίφημο «Κρυφό Σχολειό» του Γύζη, για το οποίο είχε δώσει 187.500.000 δραχμές το 1993 σε δημοπρασία των Christie’s ώστε να επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η φήμη ότι το συγκεκριμένο έργο έχει πουληθεί εδώ και πέντε χρόνια, έχει εξελιχθεί σε αστικό μύθο παρά το γεγονός ότι η κυρία Λένα Εμφιετζόγλου διαψεύδει κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.
Για την ίδια και τον πατέρα της το έργο αυτό απλά δεν πωλείται…
Αμαλία-Αλίντα Καλοφωλιά: Η φτωχή της Εκάλης
Η πρώην ισχυρή εκδότρια της ιστορικής οικονομικής εφημερίδας «Εξπρές» δηλώνει πτωχεύσασα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά εξακολουθεί να μένει στην Εκάλη και να συνεργάζεται με την ελίτ της κοσμικής Αθήνας.
Στις αρχές Ιανουαρίου πλειστηριάζεται η εξοχική κατοικία της στο νησί των Σπετσών, για χρέη ύψους 4.435.803 ευρώ σε τράπεζα, μετά την κατάρρευση και το λουκέτο της εφημερίδας της.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό σπίτι μέσα στο συγκρότημα κατοικιών «Πιτυούσα», που βρίσκεται μια ανάσα από το παλιό Λιμάνι και αποτελεί το ησυχαστήριο της κυρίας Καλοφωλιά τα καλοκαίρια.
Η ίδια παρόλο που εισέπραξε το 2010 επιδότηση 7.100.000 ευρώ για την εξυγίανση της εφημερίδας, την πρώτη δόση από τα συνολικά 14.200.000 ευρώ που είχαν εγκριθεί, εξακολούθησε να κινείται ως πλούσια εκδότρια.
Τρία χρόνια αργότερα, η εφημερίδα έκλεισε με απλήρωτους εργαζόμενους για δύο χρόνια, οι οποίοι βρέθηκαν στον δρόμο χωρίς αποζημιώσεις, ενώ η ίδια δηλώνει πτωχεύσασα.
Εκτός από τον πλειστηριασμό η πρωην εκδότρια καλείται να επιστρέψει με πρόσφατη κυβερνητική απόφαση και τα επτά εκατομμύρια εκατό χιλιάδες ευρώ. Αυτά που δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ για την εξυγίανση της εφημερίδας σύμφωνα με τον έλεγχο που έγινε για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανόνες υπαγωγής της στο πλαίσιο διάσωσης και αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων.
Βασιλική & Στυλιανός Φωκάς: Τα χρέη τους κυνηγούν ακόμη
Πολλοί θυμούνται ακόμη το χαρακτηριστικό μπλε σήμα του «Fokas», του ομίλου καταστημάτων ένδυσης που μεγαλούργησε ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.
Η κυρία Βασιλική Φωκά ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος και όλα έδειχναν να κυλούν καλά μέχρι την αρχή της κρίσης που δεν άργησε να παρασύρει την επιχείρηση που είχε ιδρύσει ο πατέρας της Λέανδρος και τα αδέρφια του.
Χρειάστηκαν μόλις δύο χρόνια για κυρηχθεί ο ομιλος σε πτώχευση έχοντας συσσωρεύσει χρέη ύψους 80.000.000 ευρώ, αφήνοντας στιον δρόμο εκατοντάδες απλήρωτους εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση.
Μέχρι τότε ο «Φωκάς» ήταν μια επιχείρηση που είχε γιγαντωθεί στην Θεσσαλονίκη, πριν μπει στην αγορά της Αθήνας με εμβληματικά καταστήματα στην Σταδίου και την Ερμού.
Κάποιοι θυμούνται ακόμη τα δεκάδες brands που υπήρχαν στα πολυκαταστήματα της εταιρίας, τα πάρτυ με επωνύμους και την Βασιλική Φωκά να κυκλοφορεί χαμογελώντας ανάμεσα στις συντροφιές.
Σήμερα η συγκεκριμένη κυρία δηλώνεται στα έγγραφα του πλειστηριασμού ως «αγνώστου διαμονής» εν αντιθέσει με τον αδερφό της Στέλιο, έναν άνθρωπο πολύ πιο χαμηλών τόνων.
Το οίκημα που βγαίνει στο σφυρί για χρέη 102.200 ευρώ στις 21 Νοεμβρίου είναι ένα ισόγειο κατάστημα στην Θεσσαλονίκη πενήντα τετραγωνικών με τιμή εκκίνησης τις 63.000 ευρώ.
Αχιλλέας Φλώρος: Χρωστάει 2.544.000 ευρώ
Ο κύριος Αχιλλέας Φλώρος ήταν γνωστός εδώ και δεκαετίες σε όσους ασχολούνταν με τα της ενέργειας και όχι μόνο χάρη στις σχέσεις του με ανθρώπους από τον χώρο της πολιτικής και του επιχειρείν.
Έγινε ευρύτατα γνωστός όταν το όνομά του χάρη στον γιο του Αριστείδη Φλώρο ενεπλάκη σρο σκάνδαλο Energa-Hellas Power που ταρακούνησε την χώρα.
Πατήρ και υιός προφυλακίσθηκαν στον Κορυδαλλό μετά την σύλληψη τους και την απαγγελία κατηγοριών, ενώ σήμερα ο Αχιλλέας Φλώρος είναι μεν ελεύθερος, αλλά πολύ στριμωγμένος αφού χρωστάει σε τραπεζικό ίδρυμα το ποσό των 2.544.000 ευρώ.
Έτσι στις 19 Δεκεμβρίου ένα διαμέρισμα της οικογένειας στην Φιλοθέη θα βγει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με τιμή εκκίνησης τις 995.000 ευρώ.
Το συγκεκριμένο σπίτι ανήκει στον Αχιλλέα Φλώρο, την σύζυγο του Αλίκη και την κόρη του Καρολίνα, είναι συνολικής έκτασης 225 τ.μ. και βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της Φιλοθέης.
Γιώργος Χωναίος: Τα απομεινάρια και τα χρέη
Μπορεί να έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια από την κατάρρευση των «Χυμών Φλώρινα», όμως οι λογαριασμοί του Γιώργου Χωναίου με τα χρέη των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχουν ακόμη κλείσει.
Σε μια λίστα οφειλετών του 2016 η εταιρία «Φλώρινα Α. Χωναίος» εμφάνιζε χρέη 83.083.071 ευρώ, απόρροια μιας πτώχευσης που άφησε εκατοντάδες εργαζόμενους στο δρόμο.
Αυτοί οι άνθρωποι φώναζαν για την κακοδιαχείρηση της εταιρίας από τον κύριο Χωναίο, οι φωνές τους όμως ηχούσαν αδιάφορα στα αυτιά του επιχειρηματία.
Στις 19 Δεκεμβρίου βγαίνει στο σφυρί το εργοστάσιο ή για την ακρίβεια τα απομεινάρια του που σαπίζουν μέσα σε μια έκταση πενήντα στρεμμάτων στην περιοχή Ανθεμούντα του Πολύγυρου Χαλκιδικής. Η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι 375.000 ευρώ ενώ στην κατασχετήρια έκθεση περιγράφεται γλαφυρά η τραγική κατάσταση του παλιού εργοστασίου που έχει υποστεί εκτεταμένες φθορές, ζημιές, βανδαλισμούς και λεηλασίες. Κάτι που δεν απασχολεί καθόλου τον Γιώργο Χωναίο που δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην Βουλγαρία-που τα βρήκε άραγε τα χρήματα αναρωτήθηκαν πολλοί-βγάζοντας τους χυμούς του. Εδώ τους ξεζούμισε όλους και άφησε μόνο φέσια…
Γεράσιμος Αγούδημος: Τα φέσια και η χήρα
Μπορεί να έφυγε από την ζωή ο θρυλικός καπετάν-Μάκης τα χρέη όμως και τα φέσια που άφησε πίσω του κυνηγούν ακόμη τους κληρονόμους του και την σύζυγό του Ανθή-Μαρίνα.
Την γυναίκα που στάθηκε δίπλα του στα χρόνια της ειδυλλιακής εξορίας του στο Λουγκάνο της Ελβετίας, όπου μετακόμισε μόνιμα μετά την κατάρρευση της μυθικής ναυτιλιακής του εταιρίας.
Αυτής, που με τα καράβια-σκυλοπνίχτες τα έλεγαν οι αγανακτισμένοι επιβάτες-έσπασε κάθε ρεκόρ καθυστερημένης άφιξης από τα νησιά του Αιγαίου και των Δωδεκανήσων στον Πειραιά.
Όταν είδε το τέλος να έρχεται εξαφανίστηκε από την χώρα μαζί με την σύζυγό του και εγκταστάθηκε μόνιμα σε ένα εξαιρετικό διαμέρισμα στο Λουγκάνο, με άπλετη θέα στην ομώνυμη λίμνη.
Στις 5 Δεκεμβρίου τράπεζα πλειστηριάζει ηλεκτρονικά λόγω χρεών δύο οικόπεδα στην Ανάβυσσο για 36.000 και 75.000 ευρώ αντίστοιχα.
Είναι η δεύτερη φορά που βγαίνουν στο σφυρί, δείγματα πλέον μιας περιουσίας στην Ελλάδα, την οποία άφησε πίσω του ο αλήστου μνήμης πλοιοκτήτης, όταν την έκανε για Ελβετία. Δεν γύρισε ποτέ πίσω, άφησε απλήρωτους ναυτικούς, προμηθευτές, εταιρίες και τράπεζες και ήταν μονίμως απών στις πολλές δίκες που ακολούθησαν και αφορούσαν την «σάπια» αυτοκρατορία του που έγραψε το δικό της εντελώς ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική ακτοπλοϊα.
Πετζετάκις: Ο Γιώργος και το αγροτεμάχιο στην Πάτρα
Κάποτε ήταν το σύμβολο του ελληνικού επιχειρείν, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, μια εταιρία ζηλευτή με πορεία που είχε αφήσει άφωνους τους ανταγωνιστές της. Σήμερα, σχεδόν τίποτε δεν έχει απομείνει από τον όμιλο-κολοσσό που έστησε ο δαιμόνιος Αριστόβουλος Πετζετάκις, ένας επιχειρηματίας με οξύτατη αντίληψη. Ο γιος του Γιώργος που τον διαδέχτηκε στην «Πετζετάκις» μετά τον αιφνίδιο θάνατό του δεν αποδείχτηκε άξιος συνεχιστής της εντυπωσιακής διαδρομής που είχε διανύσει η εταιρία στα χέρια του πατέρα του.
Οι συσσωρευμένες οφειλές ξεπέρασαν το μισό δισ. ευρώ, όλα της τα περιουσιακά στοιχεία βγήκαν στο σφυρί, ακόμη και ένα αγροτεμάχιο στην θέση Καμιόνια, στα Βραχνεϊκα της Πάτρας.
Βγαίνει για δεύτερη φορά σε πλειστηριασμό στις 29 του μήνα, αφού ο πρώτος που διεξήχθη πέρυσι κυρήχθηκε άγονος με τίμημα 88.000 ευρώ για τον όποιο ενδιαφερόμενο.
Είναι ό,τι απέμεινε από έναν κραταιό κάποτε όμιλο που έστησε ένας ευφυέστατος άνθρωπος και διέλυσε ο γιος του, που αποδείχτηκε εκ των περιστάσεων πολύ λίγος.