Ποιοι θα λάβουν «επιταγή ακρίβειας» πριν το Πάσχα – Όλες οι τελευταίες εξελίξεις

Κοινοποίηση:
xrimata2.

Με το κύμα ακρίβειας στα καύσιμα και στα ράφια των σούπερ μάρκετ  να «χτυπάει» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τη διάταξη που θα «ξεκλειδώνει» την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στα ευάλωτα νοικοκυριά πριν από το Πάσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως για την «επιταγή ακρίβειας» το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε «αντιγραφή» του μοντέλου που ακολουθήθηκε λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με καταβολή επιδόματος 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ΑΜΕΑ καθώς και διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στους περίπου 250.000 δικαιούχους.

Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, το επίδομα θα δοθεί κοντά στο Πάσχα και  δικαιούχοι θα είναι «αυτοί που έχουν γενικά χαμηλό εισόδημα».

Σημειώνεται ότι το επίδομα Χριστουγέννων είχε χορηγηθεί σε περίπου 800.000 συνταξιούχους με ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 14.400 ευρώ με παράλληλο κριτήριο ακίνητης περιουσίας (έως 200.000 ευρώ). Για κάθε δικαιούχο, το ποσό των 250 ευρώ προσαυξανόταν κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος. Αντίστοιχο επίδομα εξετάζεται να δοθεί και για περίπου 170.000 ΑμεΑ και τις οικογένειές τους.

Χαμηλοσυνταξιούχοι
Οσον αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θα είναι όσοι έλαβαν τον Μάρτιο του 2022:

–        Οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου.

–        Προσυνταξιοδοτική παροχή.

–        Αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ).

–        Οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες κ.λπ.).

Εάν ακολουθηθεί το «μοντέλο» που εφαρμόστηκε τα Χριστούγεννα, τότε οι χαμηλοσυνταξιούχοι για να λάβουν την οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής κριτήρια:

–        Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.

–        Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

–        Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

–         Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο που δόθηκε τα Χριστούγεννα ήταν 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογουμένου σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. Μας περνάνε για πολύ χαζούς.
    Πληθωρισμός 7%
    Ρεύμα 1000% από πέρσι
    Καύσιμα 50-70%
    Τροφιμα+15%
    1-Κόψτε τους μισθούς σας στην βουλή
    2-Καταργείστε τους 250 παραπάνω διευθυντές…οι δοσίλογοι του σύριζα είχε -250
    3-Σταματήστε να χρηματοδοτείται ΜΚΟ που οι μισές είναι τον βουλευτών !!
    Κλεπτοκράτες τελειώνει ο χρόνος σας συνέλθετε!!

  2. Μαλάμω αυτοί οι μπαλαμοί είναι τρελοί. Πάλι επίδομα θα μας δώσουν

  3. Δουλεψαμε χαρην σε σας με τον κοβιτ μονο 5 μηνες , πηραμε 3 μηνες ταμειο ανεργειας και τωρα ειμαστε χωρις ευρω απο τον Φεβρουαριο ,,και θα ξαναπαμε στη δουλεια αν θελει ο σλιπτζο και η παρεα του ξανα τον μαιο,,,,,,θα πληρωθουμε αρχες Ιουλιου μεχρι τοτε θα χτυπαμε τις κοιλιες μας να χορτασουμε , κουκουλωνομαστε να μην κρυωνουμε και οι λογαριασμοι πανε στα αδιαβαστα,,αλλα εμεις δεν δικαιουμαστε , ου να μου χαθειτε κοπροσκυλα ,,,κουληηηηηη γαμιεσαι

  4. ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΗ ΠΟΥΣΤ@ΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΟΥΧΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΑΓΑΤΕ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΑΤΕ ΠΟΙΟ ΦΤΩΧΟΥΣ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΗ ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΣΤΑΡΑ !!!!!!!!

Comments are closed.